Vai orālais sekss ir bīstams

Vai orālais sekss ir bīstams
Visiem ir zināms pie kādām sekām var novest neaizsargāts “tradicionālais” sekss, tomēr arī orālais sekss var sagādāt gana daudz nepatikšanu.

Bieži vien cilvēki uzskata, ka orālais sekss ir salīdzinoši drošs un šis viedoklis nav gluži bez pamata. Praktizējot orālo seksu var neuztraukties par iespējamo grūtniecību un iespējas iegūt kādu bīstamu infekciju ir mazākas nekā citos seksa veidos.
Mutes gļotāda ir dabiska barjera, kas neļauj infekcijām iekļūt asinīs, bet siekalas palīdz cīnīties ar baktērijām.
Un tomēr arī neaizsargāts orālais sekss var novest pie virknes slimību, kuras nāksies ilgi un cītīgi ārstēt.

Kāpēc orālais sekss ir bīstams

Mehāniskas traumas
Visbiežāk orāla seksa laikā cieš cilvēka mēle. Kontakta laikā mēle var berzties pret zobiem un uz tās var rasties nelieli noberzumi. Šādā situācijā ir svarīgi pārtraukt visus šāda veida kontaktus līdz problēmas pilnīgai izzušanai, jo patstāvīga traumas atkārtota traumēšana var novest pie bakteriālas infekcijas, kas savukārt var izraisīt vēl nopietnākas sekas un prasīt ilgstošu ārstēšanu.
Reizēm orālais sekss var traumēt arī smaganas, kas var radīt apsārtumu vai plankumus. Šajā gadījumā cilvēks bojājumu var arī nejust. Šāda veida problēma parasti pāriet nedēļas laikā, šajā laikā gan no orāliem kontaktiem būtu jāizvairās.

Infekciju slimības
Diemžēl mehāniskas traumas ir tālu ne vienīgā negatīvās sekas, kuras var sagādāt orālais sekss. Ja viens no partneriem cieš no herpes vīrusa, gonorejas, hlamidiozes vai citām infekcijām kas var tikt nodotas dzimumakta laikā, pastāv iespēja tās nodot otram partnerim arī neaizsargāta orālā kontakta laikā.
Kādi simptomi var parādīties? Visbiežāk tas ir faringīts vai tonsilīts. Dažos gadījumos var tikt skartas arī smaganas un uz tām var parādīties nelielas čūliņas.
Šādā situācijā ir svarīgi pēc iespējas ātrāk doties pie ārsta un sākt ārstēšanos.

Kandidoze
Piena sēne jeb kandidoze ir sēnīšu infekcijas, kas var skart arī mutes dobumu un kuras parādīšanās visbiežāk liecina par vāju imunitāti. Un arī šo infekciju var iegūt orālā seksa laikā, ja partnera dzimumorgāni ir inficēti.
Parasti šo sēnīšu infekciju var atpazīt pēc balta aplikuma, kas var parādīties uz smaganām, mēles un vaigiem, dažos gadījumos var sāpēt arī kakls. Un arī kandidozes gadījumā ir svarīgi nekavējoties doties pie ārsta.

Smagas sekas: kakla vēzis, sifilis, HIV.
Viens no kakla vēža iemesliem ir cilvēka papilomas vīrusa infekcija, kuru arī var iegūt orāla kontakta laikā.
Galvenie simptomu vidū ir kņudēšana kaklā, aizsmakums un pārmērīga siekalu izdalīšanās. Simptomi gan parādās salīdzinoši reti, un tādēļ slimību ir viegli ielaist. Vēlākās slimības stadijās parādās sāpes, klepus, aizsmakums un apgrūtināta elpošana. Reizēm slimība var skart arī mandeles un mēli.
Līdzīgi kā ar citām infekcijām, orālā seksa laikā var tikt inficēties arī ar sifilisu un HIV.
Piemēram, sifilisa gadījumā salīdzinoši bieži parādās nesāpīgas čūlas, kuras pēc kāda laika var izzust un šādi attālināt diagnozes uzstādīšanu maldināt inficēto cilvēku.
HIV gadījumā novājinātas imunitātes dēļ cilvēks ir vairāk pakļauts infekciju ietekmei un mutes dobumā var parādīties iekaisumi, čūlas, smaganu asiņošana un citi nepatīkami simptomi.

Kā novērst inficēšanos orālā seksa laikā

  • Pats galvenais veids, kā izvairīties no inficēšanās orālā seksa laikā, ir aizsarglīdzekļu lietošana un patstāvīgs, drošs partneris.
  • Noteikti jāievēro mutes dobuma higiēna, jātīra zobi un regulāri jāapmeklē stomatologs.
  • Labāk atturēties no seksa, ja uz partnera dzimumorgāniem ir redzami apsārtumi, izsitumi vai aplikums. Tāpat nav ieteicams praktizēt orālo seksu mēnešreižu laikā.
  • Ārsti neiesaka nodoties orālajam seksam pēc nesenas zobu labošanas un ne ātrāk kā pusstundu pēc zobu tīrīšanas. Tāpat pēc orālā seksa ir vēlams kārtīgi izskalot muti ar antibakteriālu šķidrumu.
  • Un, protams, ir nepieciešams sekot savai veselībai, veikt regulāras veselības pārbaudes un meklēt ārstu palīdzību pamanot pirmos aizdomīgos simptomus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.