Kā glabāt riepas. Pieci vienkārši noteikumi

Kā glabāt riepas
Pieci vienkārši noteikumi, kas pagarinās riepu kalpošanas laiku un ļaus ietaupīt.

1. Atzīmē katru riepu
Mainot riepas, ir vērts atzīmēt, uz kura riteņa konkrētā riepa ir bijusi uzlikta. Nākamajā sezonā liekot riepas atpakaļ, būs vieglāk saprast kur katra riepa ir bijusi, turklāt tas ļaus arī izvairīties no priekšlaicīgas riepu nolietošanās nevienmērīga protektora nodiluma dēļ.
Nav īpaši svarīgi kā šī atzīmēšana tiks veikta. To var izdarīt ar krītu vai pat ar parastu līmlapiņu. Ja riepu glabāšanai tiek izmantotas speciālas somas uz tām bieži vien jau ir norādīts, kādu riteni tajās ir jāglabā un šajā gadījumā galvenais ir nesajaukt.

2. Attīri riepas no netīrumiem
Neatkarīgi no tai vai tu glabāsi riepas uz diskiem vai bez, pirms tam riepas ir noteikti jāsaved kārtībā. Turklāt to vajag darīt ne tik daudz tīrības dēļ, kā tādēļ, lai pēc iespējas pagarinātu riepu mūžu. Ilgstošas iedarbības rezultātā sāls, smiltis un citi abrazīvi elementi var kaitēt protektoram un paātrināt gumijas novecošanu.
Vienkārši paņem parastu rupju birsti un notīri no riepām smiltis un citus netīrumus. Tāpat neaizmirsti iztīrīt protektoru un atbrīvot to no tur iesprūdušiem akmentiņiem un citiem svešķermeņiem. Tad riepas nomazgā un ļauj tām pilnībā izžūt.

3. Ievieto riepas somās
Lai labāk saglabātos riepu gumijas īpašības, ir vēlams tās aizsargāt no saules un paaugstināta mitruma. Protams, riepu glabāšanai piemērotākas un ērtākas būs speciāli šim mērķim domātās somās, tomēr riepas var glabāt arī parastos celofāna maisos vai pat ietītas pārtikas plēvē. Galvenais, lai riepas tiktu iepakotas sausas un tīras.

4. Pareizi izvēlies vietu
Nav īsti pareizi riepas vienkārši kaut kur nosviest un tā atstāt tās līdz nākamajai sezonai. Protams, ir skaidrs, ka nav prāta darbs atstāt riepas tuvu pie apsildes ierīcēm un citās šaubīgās vietās, kur riepas var ciest no eļļas un citas ķīmijas, jo tas var riepām kaitēt. Tīri sadzīves apstākļos viens no bīstamākajiem riepu ienaidniekiem esot ultravioletais starojums. Saules stari var pārkaltēt riepu materiālu, bet tas savukārt var mazināt to elastīgumu un radīt plaisas. Tāpat riepām var kaitēt arī paaugstināts mitruma līmenis.
Droši viena no labākajām vietām, kur glabāt riepas būs garāža. Tāpat piemērots būs arī labi vēdināts pagrabs. Sliktākajā gadījumā riepas var atstāt arī uz balkona, bet tad gan noteikti ir jāparūpējas par labu aizsardzību no saules.

5. Izvēlies pareizu riepu glabāšanas stāvokli
Bez riepu glabāšanas vietas, liela nozīme ir arī tam, kā riepas ir izvietotas. Atkarībā no tā vai riepas tiek glabātas ar vai bez diskiem, pastāv pat vairāki varianti, kā riepas būtu pareizi jāizvieto.

Riepas ar diskiem

Pirmkārt var novietot riepas guļus uz līdzenas un sakraut vienu otrai virsū. Jāpiebilst, ka uz šādi novietotām riepām neko nedrīkst likt virsū vai izmantot kā galdiņu.
Ja ar brīvu vietu ir pavisam švaki, riepas ar diskiem var pakārt pie sienām. Abos gadījumos riepu gaisa spiediens jāsamazina aptuveni uz pusi.

Riepas bez diskiem

Ja tu izmanto tikai vienu disku komplektu un riepas glabā nomontētā veidā, ņem vērā ka šādas riepas vislabāk glabāt vertikālā stāvoklī, cieši vienu pie otras. Turklāt neaizmirsti reizi mēnesī pagriezt katru riepu par 1/4 apgriezienu. Tas ir nepieciešams, lai neparādītos riepu deformācija.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twelve − four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.