Kā kopt hiacintes. Nekā sarežģīta vai grūta!

Kā kopt hiacintes
Šajā rakstā stāstīsim kā saglabāt hiacintes sīpolu, kā tās kopt un kā panākt, lai hiacinte atkal uzzied.

Kā kopt hiacintes ziedēšanas laikā
Kad hiacinte ir tikko uzplaukusi, vai tūlīt uzplauks, tā ir jānovieto saulainā un labi apgaismotā vietā. Agrā pavasarī šim mērķim derēs dienvidu, dienvidaustrumu vai dienvidrietumu logi. Ja hiacintei gaismas būs par maz, tā var sākt liekties un pat nolūst. Tāpat vajadzētu atcerēties, ka hiacintēm nepatīk pārāk liels karstums un caurvējš.
Hiacinšu laistīšanai jāizmanto 1 – 2 dienas nostādinātu istabas temperatūras ūdeni. Hiacintes vajadzētu censties laistīt tā, lai ūdens nenokļūst uz sīpola, lapām un ziediem. Augs ir jālaista regulāri, tomēr pārāk pārspīlēt ar laistīšanu nevajadzētu, jo pārāk mitra augsne var novest pie sīpola pūšanas. Hiacinšu apsmidzināšana arī nav nepieciešama.
Kamēr hiacintes lapas ir zaļas, to var piebarot ar mēslojumu ziedošiem augiem, bet ne biežāk kā reizi 10 dienās.

Kā kopt hiacintes pēc ziedēšanas
Kad hiacintes ir noziedējušas, to ziedu daļa ir jānogriež, jo pretējā gadījumā augs visus savus spēkus veltīs sēklu veidošanai. Hiacinte ir jāatstāj tajā pašā vietā, bet laistīšanas intensitāte jāsamazina līdz aptuveni vienai reizei nedēļā.
Pēc aptuveni 1,5 – 2 mēnešiem hiacinte nodzeltēs. Šādi augs gatavojas miera periodam. No šī brīža ir jābeidz arī hiacintes laistīšana.
Vēl aptuveni pēc nedēļas vai divām, auga virszemes daļa nokaltīs, un, kad tas notiek, sīpols ir jāizņem no podiņa.
Uzmanīgi nogrieziet saknes un auga lapas līdz pat pašai pamatnei. Tāpat no sīpola ir vēlams noņem arī atdalījušās čaumalas.
Kad viss liekais ir noņemts, sīpols ir jāieliek nelielā kartona kastītē un šādi jāatstāj aptuveni uz 3 mēnešiem. Sīpolu glabāšanai nav ieteicams izmantot plastmasas maisiņus vai plastmasas kastītes, jo šādā tarā sīpoli var sapūt.
Hiacinšu sīpolus var glabāt istabas temperatūrā, tomēr ir jāseko, lai sīpoli netiktu pakļauti tiešiem saules stariem.

Kā kopt hiacintes pēc glabāšanas
Aptuveni pēc 3 vai pat 4 mēnešiem hiacinšu sīpoli ir jāievieto podiņā ar zemi. Hiacintēm var izmantot parastu universālo augsni, bet podiņa dibenā ir ieteicams izveidot 1 – 2 cm dziļu keramzīta drenāžas slāni.
Podiņa diametram vajadzētu būt par 1 – 2 cm lielākam, nekā sīpola diametram. Ja rodas vēlme vienā podiņā iestādīt vairākus sīpolus, ir jāseko, lai sīpoli savā starpā nesaskartos.
Sīpoli jāierok zemē par aptuveni vienu trešdaļu un pēc iestādīšanas hiacinte ir nedaudz jāaplaista.
Lai hiacinte labāk iesakņotos, podiņš ir jānovieto tumšā un vēsā vietā. Šajā posmā augam ir jāatrodas no +7 līdz +9°С temperatūrā.
Jaunu sakņu veidošanai parasti tiek vajadzīgi aptuveni trīs mēneši. Šajā laikā augs ir regulāri jāaprauga un ir jāseko, lai zeme pilnībā neizkalsts.

Kā uzziedināt hiacinti
Ar laiku uz hiacintes sīpola parādīsies jauni, zaļi dzinumi. Kad šie dzinumi ir sasnieguši aptuveni 2 – 3 cm augstumu, augs ir jāpārvieto uz vāji apgaismotu vietu, kurā ir aptuveni +15°С temperatūra.
Šajā laikā atkal atsāk auga mēslošanu agrākajā režīmā.
Vēl pēc 7 – 10 dienām podiņš ar hiacinti ir jānovieto labi apgaismotā vietā. Šajā periodā augam nav vajadzīga nekāda papildus kopšana. Tiesa, hiacinte ik pēc dažām dienām ir jāaplaista un ir jāturpina tās mēslošana. Ja viss būs labi, tad aptuveni pēc mēneša hiacinte sāks atkal ziedēt.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.