Kā pagatavot ideālu kartupeļu biezputru

Kā pagatavot ideālu kartupeļu biezeni
Daudzi cilvēki mīl kartupeļu biezeni, jo tas ir gards un to var ātri pagatavot. Tomēr līdzīgi kā visā, arī, gatavojot kartupeļu biezeni, ir jāņem vērā dažas nianses.

Vārīšanas laikā kartupeļu šūnas noārdās un no tām izdalās kartupeļu ciete. Un no tā cik daudz cietes būs izdalījies būs atkarīga biezeņa konsistence.
Ja vēlies, lai tava biezputra būtu maiga un krēmīga, no kartupeļiem ir jāizdalās pietiekoši daudz cietes, tomēr tās arī nedrīkst būt par daudz, jo tad tad kartupeļu biezputra kļūs ķepīga. Ja dod priekšroku pufīgai un drupenai kartupeļu biezputrai, gādā, lai cietes tajā būtu pēc iespējas mazāk.

Tomēr kā pagatavot ideālu kartupeļu biezputru? Lai atbildētu uz šo jautājumu, tev no sākuma ir jāizlemj, kādu rezultātu tu vēlies iegūt. Un tad iepazīsties ar trīs faktoriem kas tieši ietekmē kartupeļu biezputras garšu: kartupeļu šķirne, stampāšanas veids un kartupeļu ūdenī atrašanās laiks.

Kartupeļu šķirne
Visas kartupeļu šķirnes var iedalīt trijās grupas: kartupeļi ar augstu cietes saturu, kartupeļi ar vidēju cietes saturu un kartupeļi ar zemu cietes saturu. Kartupeļi ar augstu cietes saturu ir mīkstāki un drupenāki, tos arī nevajadzēs ilgi mīcīt, bet biezputra sanāks gaisīgāka. Kartupeļus ar vidēju cietes saturu nāksies mīcīt ilgāk, un tas var novest pie pārāk augsta cietes satura biezenī.
Nedaudz orientēties par kartupeļos esošo cietes saturu var pēc to izskata. Parasti kartupeļi ar augstāku cietes saturu ir dzeltenāki, bet kartupeļi ar zemāku cietes saturu – baltāki.

Stampāšana
Jo ilgāk kartupeļi tiek apstrādāti, jo vairāk no tiem izdalās ciete. Cietes saturu var samazināt, ja kartupeļus apstrādā ar speciālu presi vai ja tiek izmantots siets. Kulšana ar mikseri būs piemērota vidējam cietes saturam, bet virtuves kombains būs piemērots, ja nepieciešams augsts cietes saturs.

Kontakts ar ūdeni
Ūdens aizskalo ne tikai cieti, bet arī citas vielas kas nepieciešamas labākam rezultātam. Šī iemesla dēļ kartupeļus pirms vārīšanas nevajadzētu ilgi turēt ūdenī, un vārot kartupeļus arī nevajadzētu pārāk smalki sagriezt.

Noslēgumā piedāvājam recepti, kas ļaus iegūt lielisku kartupeļu biezputru gandrīz no jebkuriem kartupeļiem.

1. Ievietojam kartupeļus katlā un aplejam ar aukstu ūdeni. Nepievienojam sāli.
2. Uz lielas uguns uzvārām kartupeļus un vāram piecas minūtes.
3. Nolejam ūdeni un strauji atdzesējam kartupeļus ar aukstu ūdeni. Ūdenim jābūt ir pēc iespējas aukstākam un kartupeļiem ir pilnībā jāatdziest.
4. Turam kartupeļus ledainā ūdenī aptuveni 5 – 10 minūtes.
5. Nolejam ūdeni tā, lai tas tikai apņemtu kartupeļus un liekam uz uguns.
6. 10 minūtes pēc tam kad kartupeļi ir sākuši vārīties, pievienojam tiem sāli. Sāli pievieno ar aprēķinu 1 tējkarote uz 1 litru ūdens.
7. Jau iepriekš uzsildām pienu, lai tas būtu viegli karsts.
8. Sagatavojam sviestu ar aprēķinu – 50 grami uz kilogramu kartupeļu.
9. Laicīgi sagatavojam piestu un izlietnē ievietojam caurduri, lai uzreiz varētu ātri rīkoties.
10. Vāram kartupeļus līdz tie sāk jukt ārā, tad ātri nolejam, liekam katliņā un ātri neļaujot kartupeļiem atdzist stampājam kopā ar sviestu. Pamazām pievienojam pienu.

Receptes autors sola, ka, ievērojot šo recepti, tiks iegūta lieliska kartupeļu biezputra gandrīz no jebkāda veida kartupeļiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 − 10 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.