Kā izvēlēties portatīvo datoru. No A līdz Z

Kā izvēlēties portatīvo datoru
Jauna portatīvā datora izvēle vienmēr ir atbildīgs uzdevums, jo ar savu izvēli jums būs jāsadzīvo vismaz pāris gadus. Lai šo izvēli atvieglotu, esam jums sagatavojuši dažus padomus, kā izvēlēties portatīvo datoru.

Apdomā kādam mērķim tev to vajag
Pirms dodies uz veikalu vai sāc meklēt savu jauno portatīvo datoru internetā, apdomā kā tu to lietosi. Izvēloties portatīvo datoru vienmēr no sākuma ir jāpadomā par savām vajadzībām. Portatīvā datora tehniskie parametri, dizains un operētājsistēma ir vienots veselums, kas tiek radīts, domājot par dažādiem mērķiem. Portatīvais dators var būt gan kompakts darba zirdziņš, gan ļoti jaudīga spēļu iekārta, un, tikai zinot savas vajadzības, tu nepārmaksāsi par nevajadzīgu jaudu un nevilsies savā izvēlē. Tālāk apskatīsim galvenos faktorus, pēc kuriem jāvadās izvēloties portatīvo datoru.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Procesors
Viens no svarīgākajiem jebkura datora komponentiem ir procesors. Tieši no procesora ir atkarīga tava portatīvā datora ātrdarbība un daļēji arī elektrības patēriņš.
Pagaidām šajā kategorijā pārliecinoši dominē Intel produkcija. Iespējams, ka situācija mainīsies, kad kļūs populārāki AMD Ryzen mobilie procesori, kuru ātrdarbība ir salīdzināma ar Intel procesoriem, bet cena krietni zemāka.
Sākuma līmeņa sistēmām, kuras paredzētas galvenokārt interneta pārlūkošanai, biroja programmu darbināšanai un filmām būs piemērots Intel i3 procesors vai AMD Ryzen 3. Patiesībā ar šiem procesoriem varēs uzspēlēt arī kādu mazāk prasīgu spēli, taču šajā gadījumā daudz būs atkarīgs no portatīvā datora videokartes.
Spēlēm paredzētajiem portatīvajiem datoriem būs nepieciešams vismaz Intel i5. Eksperimentatori var izmēģināt arī salīdzinoši maz izplatīto AMD Ryzen 5 procesoru.
Nopietnākai spēlēšanai un prasīgām programmām(videoapstrāde, 3D utt.) būs nepieciešams Intel i7 procesors.
Lētākie un mazjaudīgākie Intel Celeron un Intel Pentium procesori būs piemēroti tikai gadījumos, kad tiešām ir nepieciešams tikai internets un pamata biroja programmas. Šāds dators var tikt izmantots, piemēram, kā bērna mācību dators, jo darbam ar internetu un biroja programmām pietiks, bet spēles šajā gadījumā nav galvenais.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Videokarte
Ja portatīvais dators tiek izmantots tikai filmām, internetam un biroja programmām, tam pilnībā pietiks ar parasto standarta videokarti(Intel procesoriem tā parasti ir, kāda no Intel HD Graphics sērijas videokartēm) Tomēr ja vēlies ar savu portatīvo datoru spēlēt spēles un veikt citus resurs-prasīgus uzdevumus, tev jau būs nepieciešama labāka videokarte.
Lētākiem sākuma līmeņa portatīviem datoriem tā varētu būt, piemēram, GeForce MX vai Radeon Vega 3 kartes, bet jaudīgākiem vidējā līmeņa datoriem, piemēram, Radeon RX vai GeForce GTX sērijas kartes.
Ja tev ir ko piebilst par videokartes izvēli portatīvajam datoram, droši dari to komentāros.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Operatīvā atmiņa
Mūsdienu datora minimālais operatīvās atmiņas(RAM) daudzums ir vismaz 4 GB. Ar šādu operatīvās atmiņas daudzumu pietiks biroja programmām, internetam un citām pamata vajadzībām. Ar šādu atmiņas daudzumu varēs arī paspēlēt dažas spēles, tomēr komfortablai modernu spēļu spēlēšanai tas nebūs pietiekami.
Ja vēlies apstrādāt video, spēlēt spēles vai veikt citus nopietnākus uzdevumus, būs vajadzīgi jau vismaz 8 GB. Optimālākai spēlēšanai un resurs-prasīgam darbam būs vajadzīgi 16 GB.
Operatīvā atmiņa nav dārga un tā var būtiski paātrināt darbu ar datoru, tāpēc ar operatīvo atmiņu labāk neskopoties.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Cietais disks
Vēl kāds ļoti būtisks portatīvā datora komponents ir tā cietais disks. Eksistē divu veidu cietie diski: HDD un SSD. Pietiks ja zināsi, ka HDD ir lētāks un lēnāks disku veids, bet SSD dārgāks un krietni ātrāks. SSD disks ievērojami paātrina datora darbību un tādēļ pērkot jaunu portatīvo datoru, ir ieteicams izvēlēties tieši SSD tipa disku.
Runājot par cietā diska ietilpību, jāsaka, ka tai būtu jābūt vismaz 128 GB. Jo lielāks ir cietais disks, jo vairāk failu(dokumentu, attēlu, video utt.) tajā varēs glabāt. Liela loma ir tam, kā portatīvais dators tiks lietots. Ja vienkāršai interneta lietošanai un biroja programmām ar 128 GB būs pietiekoši, tad aktīvai spēlēšanai un video-apstrādei ar to var būt krietni par maz, jo spēļu un videofaili aizņem daudz vietas. Šo iemeslu dēļ reizēm ir saprātīgāk izvēlēties HDD tipa cieto disku, jo tie ir krietni ietilpīgāk kaut arī lēnāki.
Tāpat HDD tipa disks var būt prātīgāka izvēle, ja ir jāizvēlas starp SSD disku, kura ietilpība ir mazāka nekā 128 GB un ietilpīgāku HDD disku, jo šādā nelielā cietajā diskā salīdzinoši ātri sāks trūkt diska vietas.
Nereti ir sastopami arī tādi portatīvie datori, kuros ir gan SSD, gan HDD diski. Šādos gadījumos parasti operētājsistēma un nozīmīgākās programmas tiek instalētas uz SSD, bet faili glabāti uz HDD diska.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Ekrāns
Runājot par portatīvā datora ekrāna izšķirtspēju, jāsaka, ka šobrīd visoptimālākā izvēle būtu ekrāns ar FullHD (1920 x 1080) izšķirtspēju. Protams, joprojām diezgan izplatīti ir arī portatīvie datori ar HD līmeņa izšķirtspējas ekrāniem(piemēram 1366 x 768). HD ekrāna izšķirtspēja būs pietiekoša biroja darbiem un interneta lietošanai, tomēr ar šādu ekrānu nepietiks profesionāļiem un prasīgākiem datorlietotājiem.
Portatīvo datoru ekrāni mēdz atšķirties arī pēc ekrāna tipa – matēts vai glancēts. Glancēts ekrāns rada iespaidu, ka attēls ir asāks un kontrastaināks, savukārt matēts ekrāns mazinās dažādus atspīdumus. Ņemot vērā, ka portatīvais dators tomēr ir pārnēsājama ierīce, kas visticamāk tiks lietota dažādās vietās, atspīdums no logiem un citiem gaismas avotiem var traucēt un tādēļ labāk izvēlēties portatīvo datoru ar matētu ekrānu.
Tāpat nedrīkst aizmirst arī par klēpjdatora ekrāna izmēru. Jo mazāks būs portatīvā datora ekrāns, jo mazāks būs arī pats dators un tas var būt svarīgi tiem cilvēkiem, kuriem dators ir bieži jānēsā līdz. Mazāks ekrāns var būt noderīgs arī tiem cilvēkiem, kuriem ir svarīga datora ilgāka darbība no akumulatora, jo tieši portatīvā datora ekrāns ir lielākais enerģijas patērētājs.
Mājas lietotājiem, kuri datoru pārvieto reti, optimāls variants varētu būt 15.6″ liels ekrāns, bet spēļu cienītājiem varētu patikt arī 17 un vairāk collu lieli ekrāni.
Runājot par klēpjdatoru ekrāniem, nevar nepieminēt arī datorus ar skārienjūtīgiem ekrāniem. Portatīvo datoru ar skārienjūtīgu ekrānu ir vērts pirkt tikai tajā gadījumā ja tu droši zini, ka tev šī funkcija ir vajadzīga un ka tu to lietosi, jo pretējā gadījumā tā visticamāk netiks izmantota. Šī noteikti ir viena no tām funkcijām, par kuru nav vērts pārmaksāt.
Vēl kāds ar ekrānu saistīts parametrs ir rāmja izmērs ap ekrānu, daudziem cilvēkiem tas liksies nenozīmīgi, tomēr dažus cilvēkus lieli rāmji var kaitināt.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Akumulators
Neapšaubāmi svarīga portatīvā datora daļa ir tā akumulators. Nav šaubu, ka ietilpīgs portatīvā datora akumulators patiks gandrīz jebkuram datora lietotājam, tomēr ja dators tiks lietots galvenokārt mājās, nav vērts ievērojami pārmaksāt par ietilpīgāku akumulatoru, jo mājās vienmēr būs pieejama elektrības rozete. Savukārt cilvēkiem kas daudz lieto klēpjdatoru ārpus mājām vai biroja, portatīvā akumulatora ietilpība būs viens no svarīgākajiem parametriem.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Klaviatūra
Daudziem lietotājiem var būt īpašas prasības arī pret portatīvā datora klaviatūru. Piemēram, dažiem lietotājiem būs vajadzīgs atsevišķs ciparu bloks, bet citi bez tā mierīgi iztiks.
Reizēm portatīvā datora ieslēgšanas poga var būt iebūvēta klaviatūrā un arī tas dažiem cilvēkiem var sagādāt neērtības.
Vēl citiem varētu būt svarīgs bultiņu taustiņu izvietojums un izmērs, jo arī tās visos datoros nav izvietotas vienādi. Tāpēc izvēloties portatīvo datoru ir vērts izpētīt arī klēpjdatora klaviatūru.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: USB porti
Vēl kāds diezgan svarīgs faktors, par kuru ir vērts padomāt, ir klēpjdatorā esošo USB portu skaits un veids. Daudzi uzskata, ka datoram pilnīgi pietiek pat tikai ar vienu USB portu, jo vajadzības gadījumā var izmantot ārēju USB sadalītāju, tomēr tas ne vienmēr ir ērti un arī USB porti laika gaitā var nolietoties vai saplīst. Šī iemesla dēļ būs labi, ja datoram būs vismaz divi USB porti. Ja klēpjdators tiks izmantots kā stacionārā datora aizvietotājs, var būt vajadzīgi arī trīs un vairāk USB portu.
Runājot par USB portiem, nevar nepieminēt, ka USB porti mēdz atšķirties pēc paaudzēm – vecākie USB 2.0 un jaunākie USB 3.0 (3.1 un 3.2). Galvenā atšķirība starp jaunākajiem un vecākajiem ir to datu pārraide ātrumos. USB 2.0 maksimālais datu pārraides ātrums ir 480 Mbit/s, bet USB 3.0 gadījumā datu pārraides ātrums ir 5.0 Gbit/s. Īpaši par šo atšķirību nesatraucies, jo visticamāk visas tavas USB ierīces strādās abos gadījumos. Pērkot jaunu portatīvo datoru tajā gan noteikti vajadzētu būt arī USB 3.x portiem.
Ne tik sen klēpjdatoros ir sākuši parādīties arī USB Type-C porti. Šādu portu esamība nebūt nav slikta lieta, un nākotnē šādu portu lietojums kļūs aizvien plašāks. Tomēr lai ar USB Type-C lietotu parastās USB ierīces, tev būs nepieciešama īpaša pāreja un tādēļ izvēloties jaunu portatīvo datoru labāk tomēr dot priekšroku parastiem USB portiem.

Kā izvēlēties portatīvo datoru: Operētājsistēma
Jebkuram datoram ir nepieciešama operētājsistēma un, ja tu lasi šo rakstu, tev visticamāk nevajadzētu pirkt portatīvo datoru bez operētājsitēmas vai datoru ar DOS veidīgu operētājsistēmu(DOS, FreeDOS), jo pretējā gadījumā tev var būt jārēķinās ar papildus izdevumiem.
Visbiežāk jauni datori tiek komplektēti ar Windows operētājsistēmu(šobrīd Windows 10) un jāatzīst, ka šī operētājsistēma būs piemērota gandrīz ikvienam un noteikti ir viena no vislabākajām izvēlēm.
Tāpat jauni portatīvie datori var tikt komplektēti ar kādu no Linux distributīviem. Jāsaka, ka Linux ir ļoti spēcīga un nobriedusi operētājsistēma, kas spēj paveikt visu to pašu, ko Windows, tomēr nepieredzējušiem datorlietotājiem var rasties problēmas ar tās konfigurēšanu un tāpēc, ja neesi pieredzējis lietotājs, prātīgāk tomēr būs dod priekšroku datoram ar Windows operētājsistēmu.

6 thoughts on “Kā izvēlēties portatīvo datoru. No A līdz Z

      1. Un tu esi baigi modernais?
        Pasaki ar ko win10 kodols atšķiras no win8 kodola.
        Kāds ir ātrākais veids tikt pie tīkla kartes iestatijumiem win80 un kāds XP?

        1. Tu labāk nosauc kaut vienu spēli ko nevar pavilkt portatīvais, bet var stacionārais?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen − 18 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.