Kā izvēlēties slidas

Kā izvēlēties slidas
Kā jau var noprast pēc nosaukuma, rakstā atradīsi padomus, kā izvēlēties slidas. Stāstīsim kā izvēlēties daiļslidošanas, brīvā laika un hokeja slidas. Vairāk koncentrēsimies uz amatieru slidām un netiks apskatītas dārgākās profesionāļu slidas.

Kā izvēlēties slidas daiļslidošanai
Šādas slidas ir paredzētas dejošanai uz ledus un dažādu triku izpildei. Amatieru daiļslidošanas slidas var izmantot arī brīvā laika slidošanai.

Slidu zābaku atšķirības
Daiļslidošanas slidu zābaki ir augstāki un plānāki. Šādu slidu zābaciņam ir paaugstināts papēdis, bet slidu aizdare parasti ir šņorējama. Visbiežāk daiļslidošanas slidas ir bez siltinājuma un tiek domāts par to, lai tās būtu vizuāli pievilcīgākas.
Šādās slidās var būt termojūtīgs pildījums, kas pielāgojas kājas formai un šādi paaugstina stabilitāti. Tāpat šādas slidas var būt papildinātas ar putu ieliktņiem, kas nodrošina labāku slidu fiksāciju pie kājas.
Daiļslidošanas slidu zābaki atšķiras arī ar zābaku cietību un tiek domāts par to, lai zābaki labāk aizsargātu kājas no triecieniem.
Daiļslidošanas slidas ir plānākas un aukstā laikā kājas tajās var nosalt. Neskatoties uz to, nav vērts cerēt uz siltām zeķēm un pirkt par izmēru lielākas slidas, jo šādā gadījumā zābaks var nenodrošināt nepieciešamo fiksāciju. Slidošanai ārpus telpām labāk izvēlēties brīvā laika slidas.

Slidu asmeņu atšķirības
Daiļslidošanas slidu asmeņiem mēdz būt salīdzinoši gara taisnā daļa un strupāka priekšdaļa. Slidu noturība un ērtība slīdēšanas laikā ir atkarīga no slidu asmeņu izliekuma. Jo mazāks ir slidu asmeņu izliekums, un attiecīgi lielāka asmeņu daļa saskaras ar ledu, jo stabilākas ir slidas.
Ja slidu asmeņi ir izliektāki, tas nodrošinās vairāk ērtību pagriezienos un griešanās laikā. Tādēļ, ja netiek plānots bieži veikt asus pagriezienus un citus ar griešanos saistītus vingrinājumus, labāk ir izvēlēties slidas ar mazāk izliektiem asmeņiem.
Vāl kāda detaļa, ko var atrast uz daiļslidošanas slidu asmeņiem, ir asi zobiņi asmeņu priekšdaļā. Šie zobiņi ir nepieciešami dažādu sarežģītu figūru izpildei un bremzēšanai. Iesācējiem šie zobiņi nav īpaši vajadzīgi tomēr tie arī netraucē.

Kā mērīt slidas
Uzvelc slidas un pilnībā aiztaisi, tad 2 – 3 minūtes pastaigā. Slidu zābaki nedrīkst būt pārāk cieši, jo tav var tikt traucēta asinsrite un kājas ātri nosals. Slidas nedrīkst būt arī pārāk vaļīgas, jo tas mazinās slidošanas stabilitāti.
Papēdim ir jābūt piespiestam pie slidzābaka aizmugurējās daļas savukārt stulmam ir jābūt labi fiksētam. Ja, ievērojot šos noteikumus, slidās ir ērti, zini, ka slidas tev der.

Kam būs piemērotas daiļslidošanas slidas
Universālās daiļslidošanas slidas ir piemērotas parastai slidošana un arī vienkāršu triku izpildīšanai. Daiļslidošanas slidas ir plānākas un tādēļ salīdzinot ar brīvā laika slidām tās var nebūt piemērotas slidošanai ārpus telpām. Kā izvēlēties slidas brīvajam laikam, lasiet nākamajā punktā.

Kā izvēlēties slidas

Kā izvēlēties slidas brīvajam laikam

Zābaku atšķirības
Brīvā laika slidu zābaki ir mīkstāki nekā daiļslidošanas slidās un tādēļ šādās slidās ir ērtāk. Šādas slidas var būt siltinātas un dažos modeļos šo siltinājumu var izņemt un vajadzības gadījumā izžāvēt.
Brīvā laika slidas mēdz būt šņorējamas vai noslēdzamas ar klipšiem, reizēm aizdarei tiek izmantoti arī lipekļi.
Arī brīvā laika slidu klāstā mēdz būt modeļi, kuros izmantoti putu ieliktņi lielākam komfortam un labākai fiksācijai.

Asmeņu atšķirības
Brīvā laika slidu asmeņi atšķiras no daiļslidošanas slidu asmeņiem un tiek veidoti tā, lai slidas būtu stabilākas. Šādas slidas nebūs tik piemērotas triku veikšanai, bet tas arī nav šo slidu mērķis.

Brīvā laika slidas ir siltākas un stabilākas. To dizains var būt oriģinālāks, bet krāsas spilgtākas. Šīs slidas būs labāks variants, ja slidošanas tev ir tikai izklaide.
Brīvā laika slidas piemēra līdzīgi kā daiļslidošanas slidas un tām ir stingri jāsatur kāja, tomēr tās nedrīkst spiest.

Kā izvēlēties hokeja slidas
Hokeja slidas tiek veidotas tā, lai ar tām slidotu pēc īpašas tehnikas, kas vairāk atgādina skriešanu nekā slidošanu. Tāpēc, ja plāno spēlēt hokeju ir prātīgāk izvēlēties tieši hokeja slidas.
Hokeja slidas sastāv no trīs daļām: zābaka, plastikāta detaļas, pie kura tiek stiprināts asmens un slieces.

Zābaku atšķirības
Hokeja slidu zābaki parasti ir stingrāki, nekā brīvā laika slidām un to zābaki parasti ir šņorējami. Pateicoties tam, tiek panākta labāka fiksācija slidošanas laikā.
Arī hokeja slidu zābakos tiek izmantoti putu materiāli, lai nodrošinātu labāku komfortu. Tāpat hokeja slidās kājas var būt labāk aizsargātas pret ripas un nūju triecieniem

Hokeja slidas mēdz dalīt amatieru, pus-profesionālajās un profesionālajās.
Amatieru slidu zābaki ir salīdzinoši mīksti un tajos ir komfortablāk mācīties. Šādas slidās ir padomāts par kāju pirkstu aizsardzību, bet pašas kājas ir diezgan neaizsargātas. Tāpat amatieru slidās nemēdz būt papildus pieregulēšanas iespējas.
Pus-profesionālās slidās kājas jau ir labāk aizsargātas. Šādās slidās ir cieta materiāla mēlīte, bet tas dod papildus aizsardzību un pasargā kāju no auklu spiediena. Tāpat šādās slidās būs arī labāk aizsargāta kāju sānu daļa.
Reizēm slidās mēdz izmantot termojūtīgus ieliktņus, kas sasilstot labāk piemērojas hokejista kājām. Dažos dārgākos modeļos var būt arī īpašas pieregulēšanas funkcijas.

Asmeņu atšķirības
Hokeju slidu asmeņi ir vairāk ieliekti un šādās slidās ir ērtāk slidot it kā skrienot pa ledu. Lētākām slidu sliecēm parasti tiek izmantots nerūsējošais tērauds vai oglekļa tērauds. Savukārt dārgāku slidu slieces var būt izgatavotas arī no izturīgākiem tērauda sakausējumiem. Ogleklis piedod tēraudam izturību un cietību, tomēr samazina metāla plastiskumu. Oglekļa tērauda asmeņi būs cietāki un ilgāk saglabās asumu, tomēr var būt trauslāki, ja oglekļa tajos būs pārāk daudz.
Zināma nozīme ir arī slieces augstumam, jo slidas asinot, asmens tomēr nedaudz samazināsies un kļūst zemāks. Tomēr tā nebūs liela problēma, ja tiks nopirktas slidas ar maināmām sliecēm. Tiesa slidas ar maināmām sliecēm mēdz būt nedaudz dārgākas.

Kā mērīt hokeja slidas
Izvēloties hokeja slidas var sanākt neliela nesaprašanās ar izmēriem, jo dažādiem ražotājiem var būt dažādi izmēru standarti. Turklāt slidas tie dalītas arī pēc platuma:
C – šaurākas
D – standarta platums
R – platākas nekā D
E – platas
EE – visplatākās
Vairāk informācijas par hokeja slidu izmēriem var atrast šeit.

Šo iemeslu dēļ pērkot slidas pirmoreiz, tās labāk pirkt parastā veikalā, kurā tās var piemērīt. Tāpat piemērīšana var būt vajadzīga arī bērniem, jo to kājas vēl aug.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five + three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.