Kā pārstāt kautrēties

Kā pārstāt kautrēties
Pieticība nav nekas slikts, un tomēr pārlieka kautrība var traucēt gan privātajai dzīvei, gan arī karjerai. Esam savākuši 10 efektīvas metodes, kas ļaus tev atbrīvoties un pārstāt kautrēties. Īpaši efektīvs būs to komplekss pielietojums.

1. Sastādi problemātisko situāciju sarakstu
Problēmu vislabāk sākt risināt ar analīzi. Tādēļ pacenties atcerēties un pierakstīt visas situācijas, kurās tu sāc kautrēties. Centies, lai situācijas apraksts būtu maksimāli konkrēts. Tā vietā, lai uzrakstītu “Sarunājoties ar cilvēkiem” noteikti mini par kādiem tieši cilvēkiem ir runa. Vai tie ir svešinieki, pretējā dzimuma pārstāvji vai, piemēram, priekšnieks.
Pēc tam pamēģini sakārot situācijas no vismazāk satraucošām līdz visvairāk satraucošām(svešinieka zvans visdrīzāk izsauks mazāku kautrību nekā publiska uzstāšanās).
Turpmāk izmanto šos sarakstu kā plānu cīņā ar kautrību. Sākot ar vienkāršākiem situācijām un tad pakāpeniski pievēršoties sarežģītākiem gadījumiem. Ar katru nākamo uzvaru tava pārliecība par sevi augs, bet kautrība mazināsies.

2. Vienmēr atceries par savām pozitīvajām īpašībām
Vēl kāds saraksts, kas palīdzēs tev atbrīvoties no kautrības, ir tavu pozitīvo īpašību saraksts. Visbiežāk kautrības iemesls slēpjas zemā pašvērtējumā un tavs uzdevums ir ar to nesaudzīgi cīnīties. Tajā tev ļoti var palīdzēt atgādinājumi par tavām stiprajām pusēm un tādēļ neaizmirsti to regulāri darīt.
Tāpat mēģini atrast pozitīvo pusi pat savos trūkumos. Nu, piemēram, tev ir grūti daudz runāt, bet vienlaikus tev ļoti labi padodas cilvēkus uzklausīt. Arī šī ir pozitīva prasme, kuru var un vajag izmantot.

3. Nosaki mērķi
Jebkura darbība kļūst daudz efektīvāka, ja tā ir mērķtiecīga. Ir saprotami, ka patstāvīgs mulsums traucē dzīvei, tomēr ir būtiski apzināties, kāpēc tas traucē tieši tev(piemēram, atrast otru pusīti vai iegūt labāku darbu). Iespējams, ka tieši mērķa uzstādīšana kļūs par to grūdienu, kas tev ļaus atbrīvoties no kautrības.

4. Trenējies
Prasmes ir jāattīsta, bet no traucējošiem ieradumiem ir mērķtiecīgi jāatbrīvojas. Tas attiecas arī uz sabiedriskumu un kautrību. Un lūk arī daži vingrinājumi, kurus tu vari izmantot.

  • Sevis pārprogrammēšana. Iedomājies, ka kautrība ir programma tavās smadzenēs, kas tiek palaista noteiktās situācijās. Taču smadzenes ir tavas un tu tās vari kontrolēt. Tad nu mēģini šo programmu uzlauzt un veikt darbības, kas ir pretējas tavai parastajai uzvedībai. Notiek skaļa ballīte un tev gribas nolīst kādā klusākā stūrīti? Rīkojies pretēji un dodies uz tās epicentru. Sarunājoties ar kādu, tu apjaut, ka pārsvarā tikai klausies un klusē? Pamēģini sevi pārvarēt un uzdot kaut dažus jautājumus.
  • Runā ar svešiniekiem. Pamēģini vismaz reizi dienā parunāties ar kādu svešinieku. Visticamāk tu šo cilvēku vairs nekad nesatiks, un tu droši vari izmantot šo cilvēku, lai pieslīpētu savas komunikācijas prasmes.
  • Centies vairāk sazināties ar cilvēkiem. Centies izmantot katru iespēju kontaktēties ar cilvēkiem. Stāsti jokus, piekrīti uzstāties publiskos pasākumos un sveicinies ar tiem cilvēkiem, kurus bieži satiec, bet parasti nekad nesveicini.
  • Iesildies pirms svarīgām sarunām. Vēlies parunāt ar kādu konkrētu cilvēku, bet baidies šim cilvēkam pat tuvoties? Patrenējies ar citiem cilvēkiem, kuri tev neizsauc tādu kautrību. Ja vēlies iepazīties, pamēģini to izrunāt ar viņiem un pateikt viņu priekšā visu to ko vēlies pateikt šai personai. Pēc šādas repetīcija tev būs vieglāk sākt runāt ar to konkrēto cilvēku.
  • Vienmēr gatavojies pirms publiskas uzstāšanās. Tomēr neaprobežojies tikai ar runas atkārtošanu. Mēģini arī vizualizēt savus panākumus auditorijas priekšā, jo tas tev dos pārliecību par sevi.

5. Fokusējies uz citiem
Viena no kautrīgu cilvēku galvenajām problēmām ir tāda, ka tie pārāk daudz domā par sevi un par to iespaidu kādu tie radīs. Mēģini novirzīt savu domu plūsmu no sevis uz citiem. Interesējies, jautā un līdzpārdzīvo. Kad cilvēki koncentrējas uz citiem, to pašu bažas un uztraukumi nemanot aiziet otrajā plānā.

6. Izmēģini jauno
Pamet savu komforta zonu. Pirmām kārtām jau tas atstās pozitīvu iespaidu uz tavu pašvērtējumu, bet otrkārt dažādos tav dzīvi. Vari sākt apmeklēt deju nodarbības vai doties uz kādām citām tev interesējošām nodarbībām. Vēl kāds neslikts variants varētu būt publiskās runas, komunikācijas vai improvizācijas apmācības.

7. Seko ķermeņa valodai
Acu kontakts, pareiza stāja, pietiekoši skaļa un skaidra runa, kā arī smaids un stingrs rokasspiediens ir signāli, kas apkārtējos informē par jūsu pārliecību un atvērtību. Turklāt ar šiem signāliem tu ne tikai informē apkārtējos, bet arī apmāni savas smadzenes, liekot sev justies daudz brīvāk un komfortablāk.

Lasi arī rakstu Kā izskatīties pārliecinātam par sevi

8. Retāk saki “nē”
Patiesībā spēja pateikt “nē” ir svarīga un vajadzīga. Tomēr kautrīgiem cilvēkiem no tā ir jācenšas izvairīties, jo to atteikums bieži vien ir baiļu radīts. Ja vēlies atbrīvoties no kautrīguma, iemācies biežāk teikt “jā” visām tām iespējām, kuras tev piespēlē dzīve.

9. Mācies kontrolēt uztraukumu
Nav šaubu, ka dažas uztraukuma izraisītas organisma reakcijas ir grūti kontrolēt. Daži cilvēki nosarkst, citi sāk raustīt valodu vai pat aizmirst visvienkāršākos vārdus. Pārtraukt to tikai ar vienu gribasspēku ir pa spēkam tikai retajam. Tomēr nav neiespējami apgūt prasmi ātri atbrīvoties un nomierināties. Eksistē pat vairākas metodes kā to panākt un tev atliek tikai atrast piemērotāko.

10. Nereklamē savu kautrību
Nav vērts koncentrēt savu un citu cilvēku uzmanību uz tavu kautrību. Tā tu pašrocīgi pielīmēsi sev kautrīga un nepārliecināta cilvēka birku un šādi sev kaitēsi. Tā vietā labāk centies šo iespaidu kliedēt.
Pat ja apkārtējie ievēro tavu kautrību, centies izlikties, ka tā ir tikai nejaušība un noteikti nevajag par to runāt kā par nopietnu problēmu. Negribot nosarki? Pasaki, ka tā ir tava organisma īpatnība un nevis reakcija uz stresu. Tāpat nekad neraksturo sevi kā kautrīgu cilvēku svešinieku priekšā un centies, lai šie cilvēki pamana tavas pievilcīgākās īpašības.

Ceram, ka tev šie padomi kā atbrīvoties no kautrības palīdzēs un ļaus izbaudīt dzīvi visā tās krāšņumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.