10 noderīgi jūrnieku mezgli

10 noderīgi jūrnieku mezgli
Parasti vajadzība pēc kāda laba jūrnieku mezgla uzrodas pēkšņi un visneiedomājamākajās situācijās. Visbiežāk šāda vajadzība rodas pārgājienos, makšķerējot vai pat strādājot dārzā. Turklāt īpaši aktuāli tas kļūst tieši vasaras sezonā un tādēļ piedāvājam desmit jūrnieku mezglus, kuri agrāk vai vēlāk, bet noteikti tev noderēs!

1. Taisnais mezgls
Šo mezglu lietoja vēl senie ēģiptieši, senie grieķi un senie romieši. Šo mezglu veido divi pusmezgli kas secīgi savilkti uz pretējām pusēm. Ja slodze uz mezglu ir ļoti liela vai ja mezgls samirkst, tad mezgls tiek savilkts ļoti stipri. Tomēr pat šādu samirkušu un spēcīgi savilktu mezglu var atsiet pāris sekunžu laikā.

2. Plakanais mezgls
Šis mezgls jau izsenis tiek uzskatīts par vienu no drošākajiem mezgliem dažāda diametra virvju un trošu savilkšanai. Šim mezglam ir astoņi vijumi, un tādēļ to nav iespējams savilkt pārāk stipri, tas “nestaigā”, nebojā virvi un arī slodze uz mezglu tiek sadalīta vienmērīgi. Kad slodze no virves tiek noņemta, mezglu var arī viegli atsiet.

3. Astotnieks
Šis klasiskais jūrnieku mezgls tiek izmantots kā pamats vairākiem citiem mezgliem. Šis mezgls ir izmantojams arī kā atbalsts virves galā(jo tas pat spēcīgas noslodzes gadījumā nebojā virvi un to vienmēr ir viegli atsiet), to var izmantot arī citiem mērķiem, piemēram, lai izveidotu virves rokturi spainim.

4. Portugāļu mezgls
Šis jūrnieku mezgls tiek, lietots gadījumos, kad virves galā ir vajadzīgas divas cilpas. Piemēram, gadījumos kad jāpaceļ ievainots cilvēks.

5. Dunča mezgls
Tiek uzskatīts par vienu no labākajiem mezgliem liela diametra virvju un trošu sasiešanai. Tas ir samērā vienkāršs un pietiekoši kompakts, kad ir sasiets. Novilktā stāvoklī virves karājas katra uz savu pusi. Šo mezglu ir arī samērā vienkārši atsiet, ja viena no galējām cilpām tiek atslābināta.

6. Flāmu cilpa
Šī ir ļoti izturīga un viegli atsienama cilpa. Lietojama gan maza, gan liela diametra virvēm un trosēm. Gandrīz nemaz nevājina virves izturību. Lietojama arī dažādiem citiem mērķiem, pat ģitāru un vijoļu stīgu piesiešanai.
https://youtu.be/FPT8Uefw-OY

7. Flāmu mezgls
Šis jūrnieku mezgls praktiski ir tas pats astotnieks, tikai piesiets ar abiem galiem. Šis ir viens no senākajiem jūrnieku mezgliem, kurš ir lietojams, lai savienotu gan resnas, gan tievas virves. Pat spēcīgi savilkts, tas nebojā virvi un to ir salīdzinoši viegli atsiet.

8. Enkuru mezgls
Ļoti uzticams mezgls, kurš jau gadsimtiem ilgi tiek izmantots enkuru piesiešanai. Protams, šo mezglu var lietot arī jebkur citur, kur mezglam jāiztur spēcīga slodze.

9. Bloķējošs mezgls
Šo jūrnieku mezglu izmanto gadījumos, kad nepieciešams palielināt virves diametru, lai tā neizslīdētu no blokatora un droši turētos. Vēl šo mezglu var izmantot gadījumos, kad virves galā ir nepieciešams ērts rokturis.

10. Pavada
Ļoti sens un ļoti plaši izmantots mezgls. Noder visur kur ir vajadzīga cilpa. Uzticams un ļoti izturīgs.

Tiesa, šajā video ir ko redzēt arī bez mezgliem 🙂

Kādus jūrnieku mezglus zini tu?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 − 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.