Kā laicīgi aiziet gulēt

Kā laicīgi aiziet gulēt
Ir noteikta cilvēku kategorija, kura lai kā arī necenstos nekādi nespēj laicīgi aiziet gulēt. Katru rītu ar mokām mostoties, šie cilvēki paši sev sola, ka vakarā tie būs gultā laicīgi un ka tie noteikti kārtīgi izgulēsies. Tomēr vakarā visi solījumi ir izgaisuši un otrā rītā atkārtojas tieši tas pats. Ja arī tu esi viens no šādiem cilvēkiem un ja arī tu nekādi nespēj piespiest sevi aiziet laicīgi gulēt, iespējams, ka arī tev noderēs kāds no šiem padomiem kā laicīgi aiziet gulēt!

1. Nosakiet sev konkrētu laiku, kurā jūs dosieties gulēt. No sākuma izlemiet kāds būtu tas laiks, kurā aizejot gulēt, jūs spētu nogulēt pietiekoši ilgi, lai otrā rītā justos atpūties. Atgādinām, ka par visveselīgāko miega ilgumu tiek uzskatīts 6 līdz 9 stundas ilgs miegs. Kad esat izvēlējies laiku, kurā vēlaties iet gulēt vienmēr arī cenšaties šo režīmu ievērot. Tāpat ir jāatceras, ka, ja brīvdienās iesiet gulēt vēlu, tad tas noteikti izjauks jūsu miega režīmu un jums būs grūtāk aizmigt sev noteiktajā laikā.

2. Negaidiet kad jums sāks nākt miegs. Darot ko aizraujošu, miegs var neparādīties pat līdz pašam rītam. Vienkārši izslēdziet datoru(televizoru, planšeti utt.), apgulieties, aizveriet acis, atslābinieties un jūs noteikti aizmigsiet.

3. Nevelciet garumā, ja jums nāk miegs. Ja jūtaties miegains jau desmitos, bet pēc plāna jums ir jāiet gulēt tikai vienpadsmitos tad tiešām nav vērts gaidīt. Ejiet gulēt uzreiz, pretējā gadījumā miegs var izzust, un vienpadsmitos jums jau atkal būs grūti aizmigt.

4. Izvairieties no datora, interneta un televizora vēl vismaz stundu pirms gulētiešanas. Televizors tāpat kā dators un internets iedarbojas uz cilvēku uzbudinoši, stimulē cilvēka emocijas un domas. Pat vienkārša e-pasta pārbaude pirms gulētiešanas var traucēt aizmigt, jo ejot gulēt cilvēks domās par izlasītajām vēstulēm, tā smadzenes būs aktīvas un cilvēks vēl ilgi nespēs atslābināties un aizmigt.

5. Nedzeriet kafiju vismaz četras stundas pirms gulētiešanas. Kofeīns gan dažādi iedarbojas uz dažādiem cilvēkiem, un ir cilvēki, kuriem kafijas dzeršana pirms gulētiešanas aizmigšanu neietekmē vai pat to stimulē. Tomēr lielākajai daļai cilvēku kafijas dzeršana neilgi pirms plānotās gulētiešanas nozīmē tikai to, ka kafija būs jādzer arī visu nākamās dienas rītu.

6. Padomājiet par to kādas sajūtas jums izraisa rīta modinātāja zvans. Un nākošreiz kad jums vakarā sagribēsies vēl nedaudz pasēdēt internetā un nevis doties gulēt, padomājiet vai tas ir tā vērts. Vai jūs atkal vēlaties piecelties neizgulējies, sarkanām acīm, ar smagu galvu un nesakarīgām domām? Vai tiešām lieka internetā pavadīta stunda ir vērtīgāka par labu pašsajūtu no rīta?

7. Izdomājiet pirms miega rituālu. Katru vakaru neilgi pirms došanās gulēt veiciet kādu noteiktu darbību, piemēram, lasiet grāmatu. Ar laiku jūsu organismam šī darbība kļūs par signālu tam, ka ir jāgatavojas miegam.

8. Esiet jau laicīgi gatavs miegam. Mēdz gadīties, ka cilvēki atliek savu gulētiešanu tāpēc, ka pa dienu tie ir tik ļoti noguruši, ka vakarā tiem vairs nav spēka lai sagatavotos doties gulēt. Šādiem cilvēkiem ir slinkums tīrīt zobus, klāt gultu un pārģērbties. Tie vienkārši sēž pie televizora un cenšas izvairīties no jebkuras liekas kustības. Šādos gadījumos cilvēkiem ir grūti uzreiz visu izdarīt, lai varētu iet gulēt un tāpēc šādos gadījumos gulētiešanai ir jāgatavojas pamazām, soli pa solim veicot katru nepieciešamo darbību.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + 18 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.