Galvenie iemesli, kāpēc trīc rokas

Galvenie iemesli kāpēc trīc rokas

Eksistē vairāki iemesli, kāpēc mēdz trīcēt rokas. Tomēr jebkurā gadījumā, kad novērojat roku trīcēšanu, vislabāk būs, ja dosieties pie speciālista, lai noteiktu precīzu diagnozi. Lasiet kādi ir galvenie iemesli, kāpēc trīc rokas.


Izšķir divus pamata iemeslus kāpēc trīc rokas: normālais un pataloģiskais.

Normālā vai fizioloģiskā trīce
Šādai roku trīcēšanai nav klīnisku iemeslu, un tā mēdz būt lielākajai daļai veselu cilvēku. Šāda roku trīcēšana izpaužas kā viegla roku drebēšana, un parasti šāda trīce ātri pāriet.

Visbiežāk šāda roku trīcēšana parādās pie sekojošiem apstākļiem:

  • Pie fiziskas slodzes, kad rokas un ceļi trīc no noguruma (smagumu celšana, skriešana, nepieciešamība ilgu laiku atrasties nekustīgā stāvoklī).
  • Stresa situācijās, kad tiek uzbudināta nervu sistēma (spēcīgi uztraukumi, depresija, histērija)

Eksistē arī tāda lieta kā ģimenes (jaunības) trīce. Šāda trīce parādās pilnīga miera fonā. Šī trīce sākas ar vienas rokas trīcēšanu, tad trīce pāriet uz otru roku vēl pēc tam trīce pāriet uz galvu, zodu, mēli, rumpi un kājas. Parasti šādu trīci neārstē un tikai ļoti izteiktos trīces gadījumos izraksta trankvilizatorus vai pretkrampju līdzekļus.

Parasti pietiek ar divām nedēļām, lai saprastu, kāds ir roku trīcēšanas iemesls. Ja rokas turpina trīcēt un tas nav saistīts ar stresiem vai fiziskām slodzēm, tad visticamāk roku trīcēšanas iemesls ir pataloģisks.

Pataloģiskā trīce
Pataloģiska roku trīcēšana rodas, kā viens no kādas nopietnas slimības simptomiem. Šādā gadījumā visos roku trīcēšanas gadījumos, trīce pati nepāriet un tā tiek izšķirta pēc tās rakstura.

Zāļu blakusefekts
Zālēs esošo ķīmisko vielu toksiskā iedarbība var izsaukt nelielu, neregulāru un zemas frekvences roku pirkstu trīcēšanu. Šādā gadījumā roku trīcēšana beidzas pēc medikamenta lietošanas pārtraukšanas un sekojošas simptomātiskas ārstēšanas.

Alkohola trīce
Šāda trīce parādās gadījumos, kad slimība ir ielaista. Šajā gadījumā mēdz trīcēt izplesti roku pirksti, galva vai viss ķermenis. Šāda trīce parasti parādās no rītiem vai paģirās. Šāda trīce mazinās vai pāriet pilnībā, kad tiek uzņemts alkohols. Tas pats attiecās arī uz abstinences sindromu narkotiku atkarības gadījumā.

Hormonāli iemesli
Roku trīcēšana var būt saistīta ar pārmērīgu vairogdziedzera hormonu izdalīšanu. Papildus simptoms šādai saslimšanai ir neliela, izbāztas mēles trīcēšana. Vienlaicīgi arī tiek novērots nemiers, nervozitāte, strauja novājēšana, matu izkrišana sirdsklauves un pastiprināta svīšana.

Roku trīcēšana kopā ar vājumu un paaugstinātu svīšanu var būt arī diabētiķiem, brīžos kad organismā pazeminās cukura koncentrācija. Šādos gadījumos trīce pazūd, kad tiek uzņemts cukurs.

Pārkinsona trīce
Galvenā atšķirīgā pārkinsona trīces pazīme ir roku trīcēšana miera stāvoklī. Šajā gadījumā roku trīcēšana nedaudz atgādina monētu skaitīšanu. Roku trīcēšana ir asimetriska, un viena no rokām trīc vairāk. Trīcēšana mazinās vai pilnīgi pāriet, tiklīdz kā cilvēks veic kādu apzinātu kustību.

Esenciālā trīce (darbības trīce)
Atšķirībā no pārkinsona trīces, šajā gadījumā rokas trīc nevis miera stāvoklī, bet kustībā, vai mēģinot saglabāt abas rokas simetriskā stāvoklī. Šāda trīce parasti rodas veciem cilvēkiem, kaut tā var parādīties jebkurā vecumā un tiek uzskatīts, ka tā ir saistīta ar mantojamību. Šī roku trīce ir maz pamanāma, tomēr alkohols to var pastiprināt.

Smadzenīšu trīce
Šī trīce rodas gadījumos, kad smadzenītēs notiek patoloģiskas izmaiņas. Trīce parādās aktīvu roku un kāju kustību laikā, vai mēģinot ekstremitātes noturēt nekustīgā stāvoklī. Veicot mērķtiecīgu darbību, trīces amplitūda palielinās, bet, kad ekstremitātes tiek atslābinātas trīce pazūd. Smadzenīšu trīce var parādīties smadzeņu traumu gadījumos, izkaisītās sklerozes un saindēšanās gadījumos.

Asterixis
Roku trīce, kura izpaužas ar ātrām, plašām, aritmiskām, spārnu plivināšanu atgādinošām kustībām. Rodas muskuļos, kuri ilgstoši ir atradušies samazinātā stāvoklī. Šī trīce parādās, kad tiek izstieptas rokas uz priekšu un plaukstas tiek atlocītas atpakaļ. Pirmo reizi šī tika novērota pacientiem ar aknu encefalopātiju.

Ritmiskais mioklonus(myoclonus)
Izpaužas ar izsmērētām roku un rumpja kustībām, kuru amplitūda var sasniegt pat vairākus centimetrus. Trīcēšana parādās kustību laikā, bet pilnībā atslābinoties trīce pāriet. Lai trīce pārietu var nākties uzsēsties vai tai uzgulties uz rokas. Var parādīties Vilsona slimības, izkaisītās sklerozes, smadzeņu stumbra pataloģiju un asinsvadu slimību gadījumos.

Avots

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.