Interesanti fakti par sviedriem

Sviedri ir vieni no nepatīkamākajiem vasaras pavadoņiem. Kaut arī sviedri nevienā nekādu sajūsmu neizsauc, tiem tomēr ir nozīmīga loma cilvēka organismā. Tieši pateicoties sviedriem, mēs spējam nepārkarst karstumā un saglabāt labu pašsajūtu. Lasiet vēl 11 interesantus faktus par sviedriem!


1. Sviedri par 90% sastāv no ūdens, un sviedri paši par sevi ir bez jeb kāda jūtama aromāta. Sviedru nepatīkamo smaržu rada uz cilvēka ādas dzīvojošās baktērijas.

2. Vidēji cilvēka ķermenī ir no diviem līdz četriem miljoniem sviedru dziedzeru. Lielākā daļa no tiem atrodas uz plaukstām, pēdām, pieres, padusēs un cirkšņos.

3. Sieviešu sviedru aromāts atšķiras no vīriešu sviedru aromāta. Saistīts tas ir ar to, ka uz vīriešu un sieviešu ādas dzīvo dažādi mikroorganismi.

4. Kamieļi var izdalīt sviedru daudzumu kas līdzvērtīgs 25% to ķermeņa svaram un joprojām justies normāli. Savukārt cilvēks nomirs ja izsvīdīs tikai 12% no sava ķermeņa svara.

5. Mitra āda svīst mazāk. Saistīts tas ir ar to, ka āda uzbriest un sviedru dziedzeri sašaurinās. Tas gan neattiecas uz padusēm.

6. Jūsu sviedriem var parādīties aromāts arī bez baktēriju darbības. Tas var notikt gadījumā, ja jūs apēdīsiet kaut ko tādu, kas spēj piešķirt sviedriem aromātu. Šādi produkti ir, piemēram, karijs, ķiploki vai sīpoli.

7. Sviedru dziedzeru nav putniem, un tie atdzesē savu organismu, tikai paticoties elpošanai. Arī suņiem un kaķiem sviedru dziedzeri ir tikai uz pēdu spilventiņiem.

8. Senajā Romā blakus gladiatoru arēnām atradās tirgotavas, kurās varēja nopirkt gladiatoru sviedrus. Senās Romas sievietes tos izmantoja kā kosmētisku līdzekli.

9. Efektīvus līdzekļus pret sviedriem meklēja vēl senatnē. Tad pārāk spēcīgu svīšanu ārstēja ar aromātiskām eļļām. Tās izmantoja vannās kā arī lietoja tieši uz ādas.

10. Kā liecina statistika, tad no pārliekas svīšanas cieš aptuveni 1 līdz 15 procenti planētas iedzīvotāju.

11. Normāli veselam cilvēkam diennakts laikā izdalās no 300 līdz 800 mililitri sviedru, tomēr karstumā un pie fiziskas slodzes, cilvēka izdalīto sviedru daudzums var pieaugt līdz pusotram litram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.