10 neparasti augļi no Āzijas

Pasaulē ir ļoti daudz dažādu augļu. Daudzi no šiem augļiem mums ir labi zināmi un ierasti, bet ir arī tādi augļi, kas daudziem cilvēkiem šķitīs visai neparasti sava izskata, garšas vai smaržas dēļ.  Lasi un uzzini par 10 neparastiem augļiem no Āzijas.


Desmit neparasti augļi no Āzijas

1. Durians

Šis auglis ne tikai neparasti izskatās, bet arī ļoti neparasti smaržo, godīgi sakot tas smird. Aprakstot šī augļa smaržu, cilvēki piemin netīras zeķes, pūstošu gaļu, pat kaķu urīnu un vēl daudz nepatīkamu smaku avotus. Tomēr kad sākas runas par tā garšu, tiek pieminēts vārītais krēms, pakusis plombīrs un zemenes putukrējumā. Garša šim auglim esot fantastiska. Daudzi šo augli sauc par visu augļu karali. Interesanti, ka šī augļa smaržas dēl, Taizemē to nedrīkst ienest kafejnīcās un veikalos. Kaut nu to var saprast, kurš gan gribētu, lai viņa iestādē smird pēc sapuvušas gaļas, apmeklētāju skaitam tas noteikti par labu nenāktu.

2. Līčijas 

Līčijas augļi ir nelieli, to diametrs ir aptuveni līdz 4 centimetriem, bet to svars aptuveni līdz 20 gramiem. Augļa miza ir blīva, raupja un nelīdzena. Augļa mīkstums ir balts vai krēmkrāsas, pēc savas konsistences tas atgādina želeju. Tas patīkami smaržo un auglim ir patīkama, atsvaidzinoša saldskāba garša. Indijā šo augli uzskata par spēcīgu afrodiziaku.

3. Tamarinds 

Ārēji šis auglis atgādina brūnas, 15 – 20 centimetrus garas pākstis, kurās atrodas sēklas un lipīgs augļa mīkstums. Auglim piemīt patīkama, atsvaidzinoša, skābena garša bez jeb kādas rūgtuma piegaršas.

4. Guava

Šie gaiši zaļie augļi ārēji nedaudz atgādina ābolus. Augļiem ir paraupja zaļa miza un blīvs balts, dzeltens, sārts vai spilgti sarkans mīkstums. Auglis ir ļoti salds un sulīgs. Auglim piemīt patīkama, kaut reizēm pārāk spēcīga muskusa smarža.

5. Sapodilla

Šim auglim ir ovāla forma, augļa krāsa ir gaiši brūna, un tas nedaudz atgādina mums jau labi zināmo kivi. Tiesa, augļa miziņa gan ir bez matiņiem. Augļa mīkstums ir brūns un pēc savas struktūras atgādina hurmu. Augļa mīkstums ir sulīgs, tam piemīt patīkams, medains aromāts un ļoti maiga karameļu krēma garša. Augli nevar ilgi glabāt, tāpēc to nogaršot visticamāk varēsiet, tikai esot valstī, kurā to audzē.

6. Pitaija

Ārēji šis auglis neko ēdamu neatgādina. Ja augli pārgriež, tad skatam paveras balts mīkstums ar melnām sēkliņām, kuras ārēji atgādina magoņu sēkliņas. Auglim ir ļoti maiga garša, kura atgādina kivi vai melones garšu. Pašu augli iegūst no vairāku sugu kaktusiem, kuri brīvā dabā aug Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Tomēr šie augļi tiek plaši audzēti arī Dienvidāzijā.

7. Longans 

Ārēji šis auglis atgādina apaļu, brūnu riekstu. Augļi līdzīgi kā vīnogas aug ķekaros. Augļa miza ir cieta un nav ēdama. Augļa mīkstums ir balts un puscaurspīdīgs. Auglim ir savdabīga, salda garša, medains aromāts un augļa mīkstuma vidū atrodas tumši sarkana vai melna sēkla. Augli kultivē Ķīnā, Taizemē, Taivānā, Vjetnamā un Indonēzijā.

8. Salaks

Šis auglis ir ovālas vai bumbierveidīgas formas, kura diametrs nepārsniedz 3 -4 centimetrus. Augļa svars var sasniegt 150 gramus. Auglim ir zvīņveidīga, viegli noņemama miza. Savas mizas dēļ šo augli vēl mēdz dēvēt par čūskas augli. Augļa mīkstums ir bēšs un sastāv no viena vai vairākiem segmentiem. Auglim piemīt patīkama, svaiga garša, kura atgādina ananāsu un banānu garšu ar vieglu riekstu piegaršu.

9. Rambutāns

Rambutāns ir radniecīgs jau pieminētajām līčijām un longanam. Auglis dēļ savas mizas nedaudz atgādina kastani, kaut tā krāsa, protams, atšķiras no kastaņu krāsas. Šie augļi patiesībā ir 3 – 6 centimetrus lielas ogas. Augļa mīkstums ir balts vai nedaudz sārts, un tam piemīt patīkama saldskāba garša kur spēcīgi atgādina saldu, zaļo vīnogu garšu.

10. Mangostēns

Šī augļa miziņa ir tumši sarkana, bet zem miziņas slēpjas balts mīkstums, kuram ir 4 līdz 8 daiviņas. Auglis pēc lieluma līdzinās mandarīnam, un auglim piemīt patīkama saldskāba garša. Interesanti, ka šis augļkoks sāk ražot tikai 9 līdz 20 savas dzīves gadā. Augļi tiek audzēti Taizemē, Mjanmā, Vjetnamā, Kambodžā un citās Dienvidāzijas un Centrālamerikas valstīs.

3 thoughts on “10 neparasti augļi no Āzijas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.