Kā attīstīt humora sajūtu

Cilvēki, kuriem piemīt humora izjūta, tiek vērtēti augstāk nekā cilvēkiem, kuriem šīs sajūtas nav. Tas ir tikai normāli. Laikā izstāstīts joks var kliedēt spriedzi, bet cilvēks ar smalku humora sajūta, viegli iekaros apkārtējo simpātijas. Tajā pašā laikā nelaikā izstāstīts joks var ne tikai izraisīt nepatiku pret tā stāstītāju, bet pat padarīt šo cilvēku par apkārtējo izsmiekla objektu. Lai iemācītos sajust to kas liks cilvēkiem smieties un kas tikai izsauks šo cilvēku dusmas, ir jāsaprot kas tad īsti humora sajūta ir un ir jāprot to attīstīt.

Kā iegūt humora izjūtu?

Problēmas ar humora izjūtu ir pietiekoši izplatītas. Šādi cilvēki nesmejas kopā ar citiem, ne vienmēr saprot joka jēgu un paši šķiet pārspīlēti nopietni. Mēdz gadīties, ka tas šos cilvēkus noved pie komunikācijas problēmām ar apkārtējiem.
Pirms cenšamies saprast kā iegūt humora sajūtu, paskatīsimies kādi faktori ietekmē prasmi jokot.

Tie ir:

  • Svarīgs faktors humora sajūtas attīstīšanā ir vārdu krājums, erudīcijas līmenis un asociatīvā domāšana;
  • Ironija. Ironija ir pats vienkāršākais veids pasmieties par sevi un apkārtējiem. Turklāt, izmantojot šo metodi, joka objektam tiek piešķirta īpašības, kas ir nepatiesas vai pretējas šī cilvēka patiesajām īpašībām. Nu piemēram kādam slinkākam cilvēkam var pateikt aptuveni šādi: “Skatos, tu kā vienmēr ļoti strādīgs”.

Gadās, protams, arī tādas situācijas, kad vienu un to pašu joku, viens cilvēks izstāstīs tā, ka par to neviens nesmiesies, bet otrs cilvēks izsauks īstu smieklu vētru. Tāpēc ir jāprot joku pareizi pasniegt. Tam ir svarīgi prast pareizi izteikt savas domas un mācēt runāt bez iepriekšējas sagatavošanās.

Parasti humora sajūta un prasme atšķirt jokus, attīstās 4 – 7 gadu vecumā, tomēr ja ir vēlēšanās attīstīt humora sajūtu to var attīstīt arī pieaudzis cilvēks.
Eksistē divi humora sajūtas virzieni – iekšējais un ārējais. Iekšējā humora sajūta ļauj cilvēkam atrast pozitīvus momentus ikdienā kā arī dod spēju izturēties ar humoru pret sevi un savām kļūdām. Savukārt otrais variants ir tieša cilvēka prasme jokot.

Daudzi no tiem cilvēkiem, kuri vēlas uzlabotu savu humora sajūtu, parasti tikai cenšas iemācīties jokot, kaut tas nav īpaši pareizi. No sākuma šādam cilvēkam vajadzētu sevī attīstīt spēju saskatīt dzīvē tās pozitīvās puses kā arī tiem ir jāiemācas pasmieties pašam par sevi. Pašironija ne tikai tiek labi uztverta no apkārtējo puses, bet arī palīdz cilvēkam kļūt par sevi pārliecinātākam. Cenšaties jokot pēc iespējas biežāk un nebaidieties no neveiksmīgiem jokiem. Jo tieši prakse ir pats svarīgākais cenšoties attīstīt humora sajūtu.

Paralēli attīstot prasmi jokot attīstiet arī savu erudīciju, aktiera prasmes un asprātību. Pats labākais veids, lai attīstītu savu vārdu krājumu neapšaubāmi ir daiļliteratūras lasīšana. Tāpat jums noderēs arī prasme runāt bez iepriekšējas sagatavošanās. Lai attīstītu šo prasmi, mēģiniet nostāties pie spoguļa un runāt visu kas jums ienāk prātā. No sākuma jums tas var šķist sarežģīti, bet ar laiku jūs iemācīsieties savu vārdu plūdus kontrolēt un virzīt tos pareizajā gultnē.

Lai attīstītu asociatīvo domāšanu, variet mēģināt aprakstīt dažādus priekšmetus. Salīdziniet šos priekšmetus ar to ko tie jums atgādina, un izdomājiet asociācijas ar to krāsu, formu un izmēru.
Ja ar šiem padomiem jums nepietiek, izmēģiniet zemāk sekojošos padomus.

Kā attīstīt humora sajūtu

Lai attīstītu sevī humora sajūtu katru dienu, sekojiet zemāk minētajiem padomiem. Šajos padomos nav nekā noslēpumaina un tomēr tie ir visai efektīvi.

1. Iemācieties vienmēr smaidīt. Jebkura situācija kas tiek sagaidīta ar smaidu uz lūpām, vairs neliksies tik baisa kā tā pirmajā brīdī.

2. Ja dzirdat joku kas jums patīk, pierakstiet to.

3. Cenšaties neaizrauties ar melno humoru un jociņiem zemā jostas vietas. Kā arī izvairieties no jociņiem par cilvēka ārieni un nacionalitāti. Šādi jūs ne tikai varat cilvēkus atgrūst, bet arī spēcīgi aizvainot.

4. Skatieties dažādus humoristiskus raidījumus, lasiet jaunākās anekdotes un citus humoristiskus rakstus.

Tomēr atceraties, ka pats galvenais nav spēja atcerēties visus pasaules jokus. Iemācieties mīlēt dzīvi un saskatīt tajā pozitīvās puses, nebaidieties smieties par sevi un tas jau būs liels solis humora sajūtas attīstīšanas virzienā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen + 10 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.