Interesanti fakti par jūras sāli

Interesanti fakti par jūras sāli
Mēs visi zinām, ka jūras ūdens ir sāļš un pārsvarā ar to arī mūsu zināšanas par šo tēmu beidzas. Vēlies zināt vairāk? Lūk vēl daži interesanti fakti par jūras sāli!

Sāli no jūras ūdens iegūst jau daudzus simtus gadu. Senatnē, lai iegūtu sāli no jūras ūdens, cilvēki izraka nelielas ūdenstilpnes un piepildīja tās ar jūras ūdeni. Kad ūdens dabiskā veidā iztvaikoja, šo ūdenskrātuvju dibenā palika tik vērtīgā jūras sāls.

Saskaņā ar Ditmara likumu, sāls līmenis pasaules okeānā vienmēr ir vienā līmenī, neatkarīgi no ūdens līmeņa vai citiem ūdeni okeānu ūdeni iespaidojošiem iemesliem. Atklātā okeānā vidējais ūdens sāļuma līmenis ir aptuveni 35%. Vidējais pasaules okeānu un jūru sāls saturs ir aptuveni 3,5%.

Ir zināms, ka parastais galda sāls sastāv no nātrija hlorīda. Bet jūras sāls sastāvā vēl ir nātrijs, magnijs, kalcijs, kālijs, broms, stroncijs, flors un citi elementi. Jūras sāls tiek uzskatīts par veselīgāku cilvēkam nekā parastais galda sāls. Tomēr veikalos nopērkamajā jūras sāls sastāvā, var būt atlikusi tikai viena desmitā daļa no tā sākotnējā sastāva.

Ir zināmi dažādi jūras sāls veidi. Pelēka un rozīgi pelēka sāls tik iegūta Korejā un Francijā. Melna sāls nāk no Indijas. Tās krāsu tai piešķir vietējā māla veidi un jūras zāles, kuras atrodas jūras sāls iztvaicēšanas dīķos. Melnā un sarkanā jūras sāls veidi, kurus iegūst Havaju salās savu krāsu iegūst pateicoties melnai vulkāniskajai lavai un apdedzinātiem sarkanajiem māliem. Šim jūras sālim piemīt visai neparasta, unikāla garša, kura atgādina sāls, mālu un un ūdenszāļu maisījumu.

Jūras sāls ir labs antiseptiķis, kurš ierobežo pūšanas procesus. Tieši šī iemesla dēļ cilvēkiem, kuri bieži peldas jūrā ilgi nesadzīst dažādas brūces un tulznas. Tomēr, pateicoties jūras sālim, šīs brūce arī neiekaist, jo sāls nogalina visas baktērijas.

Nāves jūras sāls sastāvs atšķiras no citu pasaules jūru un okeānu sāls sastāva, tikai 12 – 18% Nāves jūras sāls ir nātrija hlorīds. Nāves jūras sāls saturs ir aptuveni 29%. Nāves jūras vispārējā sāls koncentrācija ir 340 grami vienā litrā ūdens.

Viena gada laikā iegūst aptuveni 6 miljonus tonnu jūras sāls.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

eleven − 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.