7 mīti par pareizām brokastīm

Mīti par veselīgām brokastīm

Pareiza ēšana sākas ar pareizām brokastīm. Diemžēl lielākā daļa cilvēku nebrokasto nemaz, vai ēd brokastīs  galīgi ne, to kas būtu nepieciešams labam dienas sākumam. Tomēr tieši no brokastīm ir atkarīgs tas, kā jūsu organisms pamodīsies un cik labi tas strādās visas dienas garumā. Lasi 7 mītus par brokastīm.

1. Samērā bieži ir dzirdēts ieteikums no rīta izdzert glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas. Pateicoties šim sulīgajam auglim mēs uzņemam C vitamīnu, bet tas visai pozitīvi ietekmē imunitāti. Tomēr kā jebkurā svaigā sulā, arī apelsīnu sulas sastāvā ir liels daudzums skābju, kas no rītiem var negatīvi ietekmē kuņģa gļotādu. Turklāt skābes, kas atrodas svaigā sulā noārda arī zobu emalju. Lai lieku reizi nemocītu savu vēderu un pasaudzētu zobus, sulu pirms lietošanas vajadzētu sajaukt ar ūdeni, bet ja jums ir nopietnākas problēmas ar vēderu, tad būt labāk ja sula tiktu nomainīta ar ko neitrālāku.

2. Jogurtu reklāmas mums piedāvā katru dienu lietot jogurtu, lai šādi bagātinātu savu zarnu mikrofloru ar vajadzīgām un noderīgām baktērijām, kurām vajadzētu novērst mūsu problēmas ar kuņģi un zarnām. Tikai diemžēl patiesība ir tāda, ka lielākā daļa veikalā pirkto jogurtu nesatur apsolītās labās baktērijas un tajos pat  nav piena fermentu. Šie jogurti netiek gatavoti no piena, bet gan no piena pulvera un pēc to nogatavošanās tiek termiski apstrādāti, lai pagarinātu to glabāšanās laiku. Bet apsolītās svaigās ogas un augļus aizstāj ar konservētiem augļiem, sīrupu vai pilnīgi  mākslīgām esencēm. Un tas viss vēl tiek papildināts ar mākslīgajām krāsvielām, cukuru un aromatizatoriem. Tāpēc, ja jūs vēlaties savās brokastīs jogurtu, ļoti rūpīgi lasiet tā etiķeti, pērciet tikai naturālu jogurtu un paši pievienojat tam augļus. Jogurtu ir iespējams izgatavot arī mājas apstākļos, un šāds jogurts noteikti būtu veselīgāks par to jogurtu ar kuru ir piekrāmēti lielveikalu plaukti.

3. Brokastīs lietotais gatavais ēdiens, kura sastāvā ir iecepti vai svaigi rieksti, graudi klijas vai žāvēti augļi var izrādīties ne tikai nevērtīgs, bet arī ļoti barojošs. Lai no graudiem iegūtu pārslas ir nepieciešams veikt pārstrādes procesu, kura laikā tiek zaudēti vērtīgie vitamīni un minerāli. Turklāt šīs pārslas tiek saldinātas ar dažādām mākslīgām metodēm. Tā vietā labāk uzvārīt auzu pārslu putru un pievienot tai svaigus augļus vai ogas.

4. Dauzi uzskata, ka galetes un sausmaizites ir vērtīgākas par maizi, jo satur mazāk kaloriju. Tomēr tā tas ir tikai ar tiem izstrādājumiem, kuri ir gatavoti no pilngraudu labības. Tie sastāv no dažādiem uzbriedušiem graudiem un putraimiem, kuru sastāvā tiešām saglabājas visi vitamīni. Tomēr pēc garšas tie ir absolūti bezgaršīgi un atgādina putuplastu. Tās galetes kuras ir garšīgas satur dažādas piedevas un pēc savas kaloritātes īpaši neatšķiras no maizes.

5. Atteikšanās no trekna siera. Protams, treknā sierā ir daudz tauku, tomēr vēl vairāk tajā ir dažādu cilvēka organismam vērtīgu vielu un siers satur vairāk olbaltumvielu nekā gaļa. 70 gramu siera satur visu cilvēkam nepieciešamo diennakts kalcija devu. Bet kalcijs kā zināms ir ļoti nepieciešams zobiem, nagiem un kauliem. Pats labākais ir tas, ka siers atšķirībā no gaļas tiek pastrādāts gandrīz pilnībā. Tā kā 2 – 3 gabaliņi siera brokastīs nāks jums tikai par labu.

6. Daudzi cilvēki neēd banānus jo uzskata tos par pārāk barojošiem. Tomēr atšķirībā no dažiem citiem augļiem, banāni satur maz kaloriju. Turklāt banāni noklāj kuņģa sieniņas ar aizsargājošu slānīti, kas aizsargā kuņģi no kairinājuma. Un tieši tas padara banānus īpaši veselīgus tieši lietošanai no rītiem.

7. Uzskats, ka brūnais cukurs ir veselīgāks par balto. Cukurniedru cukurs tiešām ir vērtīgāks dēļ tā iemesla, ka tas satur vairāk mikroelementu. Tomēr īstais cukurniedru cukurs mūsu veikalos nav bieži sastopams. Bet tas cukurs, kurš tiek pārdots kā brūnais, patiesībā ir tas pats baltais tikai iekrāsots ar melasi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 − one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.