Kā veiksmīgi melot


Melot neapšaubāmi ir slikti. Tomēr reizēm bez meliem neiztikt. Un ko tur liegties, gandrīz visi cilvēki par sīkumiem melo gandrīz katru dienu. Piedāvājam dažus psihologu ieteiktus padomus, kā melot tā lai jūsu melus uzreiz neatmasko.

Pieņemiet lēmumu melot
Apsveriet visu par un pret, un pieņemiet galējo lēmumu ka samelosiet. Un pēc šī lēmuma pieņemšanas par to vairs nešaubieties. Melus ir ļoti viegli atmaskot tieši dēļ melojošā cilvēka iekšējām šaubām kuras to moka. Bija tas pareizi vai nepareizi? Godīgi vai negodīgi? Morāli vai amorāli? Ja esat izlēmis melot, tad melojiet un vairs nešaubieties par to.

Apsveriet izgāšanās iespējamību.
Pirms melojiet izdomājiet kas notiks ja atklāsies patiesība, un cik šī patiesības atklāšanās vispār ir iespējama. Ja jūs jau esat melojis par šo tēmu agrāk, un jums ir ticējuši, ļoti iespējams ka jums to izdosies izdarīt atkal. Vai jūs esat tikuši pieķerti melos kurus plānojiet? Vai ir kādi patiesības liecinieki kuri potenciāli varētu sagraut jūsu melus? Un galu galā kas būs ja atklāsies patiesība. Nu piemēram, pieņemsim ka jums ir 10 gadu, iedomājaties, par ko jūs saodīs bargāk, par to ka esat dabūjis divnieku, vai par to ka esat šo faktu slēpis? Ja apsverot abu variantu plusus un mīnusus tomēr esat nonācis pie secinājuma ka samelot būs mazāk sāpīgi nekā pateikt patiesību, ziniet ka ir jāmelo.

Pārliecinieties ka melot jums ir izdevīgi
Ļoti svarīgi ir saprast kāpēc jūs vispār melojat. Kāds jums no tā ir labums? Atveraties – jo retāk jūs melojat, jo jūsu godīga cilvēka reputācija ir stiprāka, un jo vairāk jums ticēs. Un tas nozīmē ka ja jūs nesamainiet šo patiesa cilvēka reputāciju pret sīkiem meliem, tad kad jums to tiešām vajadzēs, šī jūsu godīgā cilvēka reputācija nostrādās daudz labāk un neviens par jūsu teikto nešaubīsies. Īsumā, ja melojiet, tad melojiet par lielām lietām.

Labi noslīpējiet savus melus
Psihologi ir veikuši pētījumu, un kārtējo reizi konstatējuši to ko mēs jau tāpat zinājām: visvieglāk tikt pieķertam melos ir tad kad mēs tos stāstam pirmoreiz. Ja mēs laicīgi labi noslīpējam visas mūsu ieplānotās melu detaļas, tā lai tās nav jāizdomā melošanas laikā, mūsu melu veiksmes pakāpe pieaug vairākkārtīgi. Ja jūs kādam par šo tēmu jau esat melojis, tad otrreiz par šo pašu samelosiet audz efektīvāk, gluži vienkārši tāpēc ka jau esat patrenējies. Un vēl vairāk, šoreiz jūs neradāt melus, bet gan atceraties tos, jeb dariet to pašu ko jūs darītu ja stāstītu patiesu notikumu.

Sakiet patiesību
Visgrūtāk ir noteikt melus kuri nav pilnīgi meli. Jo vairāk patiesu faktu jūsu stāstījumā, jo sarežģītāk būs jūs pieķert tajā ka jūs melojat. Patiesu faktu klātbūtne jūsu stāstījumā arī noved pie tā ka cilvēks kurš klausās uzdod mazāk jautājumu. Un jo mazāk jautājumu, jo mazāka iespēja ka jūs atmaskos.

Ziniet kam jūs melojat
Laba meļa noslēpums ir tāds ka šis cilvēks ļoti labi redz un jūt kas notiek tā cilvēka galvā kam viņš melo. Dažādiem cilvēkiem der dažādi meli. Domājiet par to kam jūs grasāties melot, par to kam šis cilvēks vislabāk noticēs, un adaptējiet melus īpaši priekš šī cilvēka.

Melojiet īsi
Stāstam kuru jūs stāstiet ir jābūt maksimāli īsam. Meļi bieži tiek pieķerti ka sāk stāstīt bezgala garus stāstus ar lielu daudzumu detaļu jo ir to visu izdomājuši iepriekš. Melus vajag pārdomāt līdz sīkākajai detaļai, bet nevajag par tiem visiem stāstīt kamēr jums par to nepajautā. Sākotnējam melu variantam ir jābūt maksimāli īsam.

Sāciet ar meliem
Ja jums vajag samelot, dariet to uzreiz. Nesāciet sarunu ar kaut kādām citām tēmām cerībā ka tas palīdzēs jums saņemties meliem, jo tas nepalīdzēs. Pirmais kas ir jādara – ir jāsamelo. Kamēr jūsu sarunu biedrs vēl nav pieradis pie jūsu žestiem un nespēj nolasītjūsu vārdu zemtekstu. Atceraties – no sākuma meli, tad patiesība.

Meli bieži nodod nevis vārdi, bet rīcība. Kā izskatīties tā lai jums notic?

1. Nenovirziet skatienu, bet arī neskatieties tieši cilvēka acu zīlītēs kad melojat. Skatieties uz viņa seju kopumā.

2. Smaidiet. Kā apgalvo pētnieki, cilvēki smaida biežāk kad saka patiesību.

3. Sekojiet sev. Melojošie cilvēki bieži knibina kādu apģērba pogu, burza pašu apģērbu vai neapzināti kasās.

4. Kontrolējiet savu balsi. Tā kā meli ir enerģiju prasošs proces un tā prasa lielus melojošā cilvēka organisma resursus, melojošā cilvēka balss kļūst monotona un bezkrāsaina. Smadzenes to nespēj kontrolēt automātiski, tāpēc jums tas jādara apzināti. Cenšaties izklausīties patiesi, tas nozīmē dažādi. Paaugstiniet un pazeminiet tonalitāti, izmainiet runāšanas ritmu, tā it kā jūs stāstītu interesantu un patiesu stāstu.

5. Žestikulējiet ar rokām, ja jums tas ir raksturīgi. Meļi bieži neapzināti ierobežo savas kustības un mīmiku. Ja vēlaties lai jums tic, neierobežojiet to.

3 thoughts on “Kā veiksmīgi melot

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 + 20 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.