Vienkārši veidi, kā trenēt un uzlabot atmiņu

Kā uzlabot atmiņu

Jūs droši vien būsiet ievērojuši, ka daži cilvēki spēj viegli atcerēties dažādu notikumu nenozīmīgas detaļas vai ātri apgūt kaut ko jaunu. Kaut arī ne visu cilvēku atmiņa ir tik laba, labā ziņa ir tāda, ka arī atmiņu ir iespējams uzlabot. Piedāvājam 15 veidus, kā uzlabot atmiņu!

Sākumā noskaidrosim, kas īsti ir atmiņa un kā tā darbojas.
Atmiņa ir sava veida noliktava, kurā glabājas cilvēka iespaidi par tā pieredzi. Šī krātuve ir apgādāta ar unikālu pieredzes atcerēšanās mehānismu, kurš ļauj saglabāt tēlus un informāciju, kā arī atskaņot tos nākotnē.
Atmiņa var būt īstermiņa un ilgtermiņa. Primāri tiek lietota īstermiņa atmiņa. Jūs droši vien būsiet pamanījis, ka viegli spējat atkārtot tikko TV raidījumā dzirdētu frāzi, bet pēc pusstundas jums jau ir grūti atcerēties dzirdētā jēgu. Tā tas ir tādēļ, ka īslaicīgās atmiņas ietilpība ir neliela. Īslaicīgā atmiņa ir tikai pagaidu glabātuve un tā ir sava veida filtrs informācijas saglabāšanai ilgtermiņa atmiņā.
Savukārt ilgtermiņa atmiņā informācija glabājas ilgi, reizēm pat visu mūžu, īpaši ja tās saturu periodiski atceras. Ideāli ilgtermiņa atmiņā būtu jānokļūst tikai svarīgai un tādai informācijai, kas var noderēt nākotnē.
Par starpposms starp īslaicīgo atmiņu un ilgtermiņa atmiņu tiek uzskatīta operatīvā atmiņa, kurā informācija tiek glabāta piemēram: “līdz rītdienai”, vai “līdz ieskaitei”. Un pēc šī termiņa pienākšanas informācija vai nu uzreiz aizmirstas, vai tiek saglabāta uz ilgu laiku.
Piedāvājam iepazīties ar metodēm, kas jums ļaus saglabāt informāciju ilgtermiņa atmiņā un šādi uzlabot savu atmiņu. Turklāt šīs metodes ne tikai uzlabos jūsu atmiņu, bet arī uzlabos jūs domāšanas spējas.

Kustieties
Vairāk kustieties, dejojiet, skrieniet, nodarbojieties ar sportu. Tas ievērojami uzlabo asinsriti, tajā skaitā arī galvas smadzenēs. Šādi tiek aktivizēti psihiskie procesi, kas nodrošinot informācijas uztveri, projicēšanu un pārstrādi.

Nodarbojieties ar rokdarbiem
Nevajag šo nodarbi uzskatīt tikai par vecmāmiņu prioritāti. Izšūšana, tamborēšana, rotu veidošana un citi rokdarbi aktivizē atmiņu un smadzeņu darbību.

Stimulējiet atmiņu ar smaržām
Kad jūs gatavojieties eksāmenam, ieskaitei vai prezentācijai darbā, ir vērts to darīt tādu smaržu ielenkumā, kuras stimulē atcerēšanās procesu.Šādi aromāti ir citrons, piparmētras, rozmarīns.

Koncentrējaties uz atcerēšanās procesu
Ja jūs vēlaties kaut ko atcerēties, koncentrējaties uz to. Apdomājiet, klausieties, velciet paralēles ar savu dzīvi, vai jūsu jau esošajām zināšanām. Jo vairāk sajūtu un domu “pieķersies” pie šīm zināšanām, jo lielāka iespēja atcerēties ko svarīgu.

Sasprindziniet atmiņu
Ja jūs kaut ko esat aizmirsis – kādu skaitli no atskaites, vārda nozīmi, telefona numuru vai aktiera vārdu, nesteidzieties atvērt atskaiti, skatieties internetā vai telefona grāmatiņā., bet cenšaties vismaz pāris minūtes pats mēģināt atcerēties aizmirsto.

Trenējieties
Lasiet daiļliteratūru un vēlāk īsumā pierakstiet darbojošos personāžu vārdus un sižetu. Laiku pa laikam pārskatiet šīs savas piezīmes un mēģiniet atsaukt atmiņā izlasīto. Tas jums ne tikai palīdzēs uzlabot atmiņu, bet arī ļaus kļūt erudītākam.

Aizmirstiet par iekalšanu
Mācīties, acu priekšā neredzot tēlus vai nepārstāstot saviem vārdiem izlasīto tekstu, nav izdevīgi. Šādi iegūtas zināšanas netiks tālāk par operatīvo atmiņu. Jums šīs atmiņas būs tikai “līdz eksāmenam” vai “līdz rītdienai”. Ja jūs mācoties uzstādīsiet mērķi atcerēties tās uz ilgu laiku, tad jūs noteikti arī iegūsiet vairāk.

Asociējiet
Lai atcerētos tikko iepazīta cilvēka vārdu, domās asociējiet to ar kādu populāru cilvēku vai kādu jūsu paziņu kuram ir tāds pats vārds. Un noteikti sev domās aptuveni ko tādu: “Linda. Nu gluži kā Linda Leen, tikai tumšmate, precēta un nav dziedātāja. Kaut acis gan ir tādā pašā krāsā”. Un ticiet vai nē, bet jūs jauno paziņu neaizmirsīsiet.

Atkārtojiet
Atkārtošana ir zināšanu māte. Tomēr neatkārtojiet jauniegūto informāciju piecreiz pēc kārtas, bet gan vienreiz pa dienu, un ja tā ir nepieciešams, tad kaut piecu gadu garumā. Turklāt vislabāk to ir darīt vakarpusē.

Pareizi ēdiet
Jūras produkti, zivis, olas, dārzeņi, graudaugi un augu eļļa uzlabo atmiņu. Dažreiz pat neliels gabaliņš šokolādes var uzmundrināt nogurušas smadzenes.

Mācieties dzejoļus
Katru dienu iemācieties pa vienam nelielam dzejolim. Nu kaut četrrindi, ja vesels dzejolis jums nav pa spēkam. Un nedēļas beigās uztaisiet savam draugam vai draudzenei nelielu dzejas pusstundu. Paies  pāris mēneši un jūs pamanīsiet kā jūsu atmiņa uzlabojas.

Lietojiet iztēli
Cilvēkiem kuri spēj atcerēties milzīgus ciparus, vienmēr ir arī labi attīstīta iztēle. Šie cilvēki ciparus iedomājas dažādu dzīvnieku, augu un priekšmetu veidā. Piemēram, nulle – balons, vieninieks – stabs, divnieks – gulbis utt. Ja nespējat atcerēties telefona numuru kā ciparu virkni, mēģiniet to iedomāties kā zīmējumu.

Mācieties svešvalodas
Efektīvs atmiņu uzlabojošs līdzeklis ir svešvalodu apgūšana. Turklāt  pētnieki ir pierādījuši, ka svešvalodu apgūšana ir lielisks līdzeklis pret plānprātību.

Neslinkojiet
Cilvēkiem kuri ir slinki savās darbībās un domās, reti kad mēdz būt laba atmiņa.

Lasiet speciālu literatūru
Daudz noderīgu padomu par atmiņas uzlabošanu var smelties no speciālas literatūras. Meklējiet šādu literatūru grāmatnīcās.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 − 10 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.