Kā iemācīties nesaaukstēties


Laiks paliek aizvien vēsāks, lēnām tuvojas ziema. Cilvēki aizvien biežāk saaukstējas un drīz vien atkal sāksies vīrusu un gripas laiks. It kā jau cilvēki zina kas ir jādara lai nesaslimtu, un mēģina šos noteikumus ievērot, bet skat kas tad tas – iesnas atkal ir klāt. Šķiet lielākā daļa cilvēku jau ir samierinājušies ar domu ka vismaz pāris reizes gadā būs jāsaslimst un jāmokās ar temperatūru, sāpošu kaklu un tekošu degunu. Tomēr kā pierāda dažu cilvēku pieredze, šīs tik ļoti kaitinošās saaukstēšanās nebūt nav tik neuzvaramas kā mums dažreiz šķiet.

Tātad, lai saprastu kā cīnīties ar šīm slimībām ir jāsaprot kāds ir to iemesls. Galvenie iemesli kāpēc mēs slimojam ir:

1. Stress
Kā liecina statistika visbiežāk slimības mums uzbrūk tieši pirmdienās, bet visretāk – piektdienās. Skaidrots tas tiek ar to ka pirmdienās cilvēks izjūt visu tuvojošās darba nedēļas smagumu un tas paaugstina iespēju saslimt. Savukārt piektdienās cilvēks izjūt ar tuvajām brīvdienām saistītu emocionālu pacēlumu. Lai gan patstāvīgs stress agrāk, vai vēlāk liks cilvēkam saslimt.

2. Iekšējs protests
Jums ir apnicis strādāt, apnicis agri celties? Vēlaties atpūsties, bet līdz atvaļinājumam vēl ir tik tālu? Nekas, zemapziņa par jums parūpēsies, tā liks jums plānāk apģērbties, nedaudz ilgāk kā nepieciešams pasalt pie atvērta loga, vai atradīs simts citus veidus kā likt jums saslimt.

3. Uzmanības trūkums
Jūs vēlaties lai apkārtējie sāk jūs apbērt ar augļiem , žēlo jūs un likt jums izdzert litriem karstas tējas? Tas var būt patīkami, tomēr tas ir tikai viens no manipulācijas veidiem.

4. Liels aukstums
Lielu aukstumu ir grūti nepamanīt, un vienīgais ko gribas brīžos kad sanāk ar to saskarties, tas ir nokļūt pēc iespējas ātrāk siltumā.

5. Neliels aukstums
Neliela aukstums var būt tikko manāms caurvējš telpās, vai kondicioniera radīta gaisa plūsma. Šis ir visbīstamākais aukstuma veids jo atņem jūsu siltumu pavisam nemanot.

Kā cīnīties ar šiem slimību iemesliem:

1. Ar stresu darbā var cīnīties pārskatot savu attieksmi pret darbu, neņemot to tik tuvu pie sirds. Vai arī nomainot darbu.

2. Iekšēja protesta gadījumā ir vērts atrast motivāciju iet uz darbu, vai arī nomainīt darbu un sākt nodaroties ar kaut ko patīkamāku. Pastāv iespēja ka jūs ir nomocījusi rutīna, tad ir vērts paņemt kaut pāris brīvdienas un doties nelielā ekskursijā, vai pavadīt laiku interesantu cilvēku sabiedrībā.

3. Ja jums nepietiek uzmanības nav noteikti jāizliekas par mocekli. Daudz vērtīgāka būs kāda pasākuma apmeklēšana kopā ar draugiem. Tas paņems daudz mazāk laika nekā slimošana kā arī tikšanās ar draugiem uzlabos jūsu omu. Un vispār, jo biežāk iziesiet sabiedrībā, jo mazāk jums gribēsies slimot.

4. Liels aukstums atšķiras no neliela aukstuma. Liels aukstums ir viegli pamanāms un tā parādīšanās ir priekšlaicīgi zināma. Tāpat no liela aukstuma nevar izvairīties. Liela aukstuma gadījumā jūs steidzami meklēsiet iespēju sasildīties, vai arī sakoncentrēsiet visu savu gribasspēku un pieņemsiet lēmumu aukstumu izturēt. Tas arī ir viss noslēpums kā cīnīties ar lielu aukstumu.

5. Neliels aukstums
Neliels aukstums ir bīstamas aukstums. Lai neuzķertos uz šī aukstuma ir nepieciešams augsts apzinības līmenis. Jums ir jāiemācās pamanīt vismazākās sava organisma diskomforta pazīmes. Nav vērts būt varonim un ciest nelielu caurvēju, vai pārāk plānu segu. Viegls aukstums var jūs pārsteigt brīdī kad jūs guļat un jums nav iespējas nokontrolēt notiekošo. Tāpēc ir vērts šādam aukstumam sagatavoties priekšlaicīgi un paņemt sev līdz lieku svīteri, vai uzsegt vēl vienu segu. Vēl ir vērts vienmēr paturēt prātā neliela aukstuma iespējamību, atcerēties ka ārā pūš vējš un ka atslābināties nedrīkst. Pat sēžot birojā svarīgā sapulcē ir jāpatur prātā aukstuma iespējamība, saprotot to ka šāds aukstums pastāv un ka tas uz jums iedarbojas jūs jau par 50% paaugstiniet savu iespēju nesaslimt.

Daudz vieglāk neslimot ir tad ja jūs regulāri veiciet vienkāršas, bet efektīvas darbības:

Rūdīšanās. Pat pāris minūtes auksta ūdens pēc katras jūsu ikdienas dušošanās ir spējīgas darīt brīnumus.

Apģērbs. Ir svarīgi kārtīgi nosegt riskantākās ķermeņa daļas. Šīs ķermeņa daļas ir mugura, krūtis un kakls.

Miegs. Ļoti svarīgi ir kārtīgi izgulēties, svarīgi tas ir tāpēc ka miega trūkums noved pie sliktas pašsajūtas un imunitātes pazemināšanās.

Karsti dzērieni. Nav svarīgi vai tā ir karsta kafija vai tēja, skaidrs ir viens, glāze karsta dzēriena ne tikai pavēstīs jūsu organismam ka par to tiek gādāts, bet arī izmantojot kontrastu ļaus labāk noteikt aukstuma avotus.

Karsta duša. Pat ja jums nav auksti, karsta duša nekad nenāks par ļaunu.

Reizēm kad jums gadās nokļūt stiprā salā, bet jums nav iespējas nekur sasildīties, un pat karsta tēja vairs nespēj pretoties aukstuma nodarītajam postam, svarīgi ir nepārtraukti paturēt prātā ka jums šis aukstums ir jāiztur. Jums joprojām ir iesēja uzvarēt šajā karā, un tas nekas ka viena cīņa ir zaudēta.
Atriebjaties ziemai kārtīgi izkarsējoties dušā vai pirtī, pie tam piepildiet sevi ar karstu tēju. Uzvelciet visu ko varat. Sasedzaties ar visām segām kas jums ir, un guļat tik ilgi cik vēlaties, neņemiet vērā modinātāju, guļat. Labāk nogulēt darbu un būt veselam, nekā tēlot varoni ierasties darbā laicīgi, bet ar sākušos slimību.

One thought on “Kā iemācīties nesaaukstēties

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.