Interesanti fakti par pirātiem

Vēlies zināt kas ir pirāti un kad tie radās? Lasi interesantus faktus par pirātiem un pirātismu!

Pēc vēstures pētnieku domām, pirātisms un pirāti radās vienlaicīgi ar jūrniecību.

Krētas cars Minos jau 3000 gadā pirms mūsu ēras izveidoja floti cīņai ar pirātiem.

Kaperi bija valdības atbalstīti pirāti, kuri kara laikā uzbruka ienaidnieka tirdzniecības kuģiem.

Pirmo reiz kaperi ir pieminēti jau 12 gadsimtā pirms mūsu ēras.

Kaperi valstij maksāja noteiktu procentu no laupījuma. Kaperi neviens nedrīkstēja vajāt tajā valstī, kuras pilsonis viņš bija. Ja kaperis nokļuva ienaidnieku gūstā viņš drīkstēja pieprasīt tiesu.

Pirmie mēģinājumi iestāties pret kaperismu notika jau 18 gadsimtāa, bet tikai 1856 gada 16 aprīļa Parīzes jūras deklarācija, izziņoja kaperismu par uz visiem laikiem iznīcinātu.

Daudzi zina pirātu karogu “Jautrais Rodžers”  uz kura ir attēlots cilvēka galvaskaus un sakrustoti kauli. Bet ne visi zina ka pirāti bez šī karoga izmantoja vēl vismaz desmit citus karogus. Un ka tāda konkrēta un vienota pirātu karoga nav.

Henrijs Morgans  ir viens no slavenākajiem pirātiem. Savās pirāta gaidās viņš mēdza uzbrukt gan kuģiem, gan pat veselām pilsētām. Pēc sava iespaidīgā uzbrukuma Panamai, viņš tikai arestēts un nogādāts uz Angliju.(Uzbrukuma laikā Anglija un Spānija bija noslēgusi mieru). Anglijā slavenais pirāts tika tiesāts, bet tiesa viņu attaisnoja. Un pēc tiesas Henrijs Morgans tika iecelts par Jamaikas vicegubernatoru.

Aleksandrs Olivjē Ekskvemelins  bija ne tikai pirāts un ārsts, bet arī rakstnieks. Viņa viņa darbs “Amerikas pirāti” ir viens no svarīgākajiem avotiem par tā laika pirātismu. Šīs grāmatas pirmais izdevums izdevums tika izdots 1678 gadā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.