Kā pieņemt lēmumus

Kā pieņemt lēmumus

Kāds spēj izlemt zibenīgi, bet vēl kāds cits tam ņem divu nedēļu atvaļinājumu. Nav svarīgi kāds ir jūsu raksturs jo pieņemot lēmumus, jūs varat izmantot abas šīs metodes. Dzīvē ir jāprot gan izlemt ātri, gan nogaidīt. Iemācies, kā pieņemt lēmumus!

Es vienmēr esmu apskaudis tos cilvēkus, kuri pārtikas veikalā desmit minūšu laikā spēj piekraut pilnus iepirkumu ratiņus, tos, kuri piecu minūšu laikā spēj izvēlēties jaunas kurpes un tos kuri divu minūšu laikā spēj izdomāt, kur tie vēlas braukt atvaļinājumā.
Man pieņemt ātru lēmumu ir īstas mokas un gadās, ka grūtības sagādā pat saldējuma izvēle. Tomēr kā izrādās tad cilvēki, kurus apskaužu es, apskauž arī mani, jo šiem cilvēkiem ir bieži nācies savu ātro izvēli nožēlot.
Kā apgalvo psihologi, tad eksistē divi lēmumu pieņemšanas stili: darbības stils un sapratnes stils. Darbības stila cilvēki nespēj izturēt lēnu rīcību – ieraugot durvis, tie tās grib uzreiz atvērt un tikai pēc tam sāk domāt vai tas bija pareizi. Sapratnes stila cilvēki sākumā apsvērs visus “par” un “pret” un iespējams, ka durvju rokturim tie nemaz nepieskarsies. Dzīvē vislabāk ir praktizēt abus šos lēmumu pieņemšanas stilus. Lasi kā to izdarīt.

Ātra lēmumu pieņemšana
1. Uzdodiet sev jautājumu, kurš skanētu aptuveni šādi: “Šī izvēle – tas esmu es?“.
Izvēles vietā attiecīgi jānostāda tas, par ko jums ir jāpieņem lēmums. Piemērs: “Šis darbs – tas esmu es?”, “Šie kleita – tas esmu es?” vai teiksim “Šī ballīte – tas esmu es?” Atbilde uz šo jautājumu var palīdzēt pieņemt ātru lēmumu. Protams, es saprotu, ka jautājums: “Šis sviests – tas esmu es?” var likties diezgan muļķīgs, tomēr metode kur sevi jāasociē ar priekšmetu, par kuru ir jāizdara izvēle var izrādīties ļoti efektīva.

2. Izmēģiniet dažus epitetus
Šī metode ir nedaudz līdzīga iepriekšējai un tā var lieliski strādāt, ja jāizvēlas starp vairākām opcijām. Ar trīs līdz pieciem īpašības vārdiem aprakstiet katru no variantiem un tad mēģiniet šos epitetus pozicionēt uz sevi. Piemēram: “Šī kleita ir jauka, romantiska un nenopietna – vai es tāda esmu?” Ja jums ir jāizdara izvēle no vairākiem priekšmetiem, tad šādi salīdziniet visus priekšmetus.

3. Praktizējaties
Ir skaidrs, ka lai pieņemtu svarīgus lēmumus ir vajadzīga drosme. Labā ziņa ir tāda, ka drosmi var trenēt. Tam no sākuma ir jātrenējas ar ne tik nozīmīgiem, mazāk bīstamiem lēmumiem. Piemēram kad nākamreiz jums kāds pajautās: “Nu ko, aiziesim uz šo koncertu?” nesteidzieties atbildēt: “Nezinu, kā tu vēlies!” Tā vietā pieņemiet nelielu lēmumu un sekojiet savai izvēlei. Šādi jūs sevi pakāpeniski sagatavosiet nopietnākiem lēmumiem.

4. Domājiet par rezultātu
Domājot par lēmumu, ir ļoti vērtīgi precīzi izprast ko tas nesīs. Piemēram, pieminētajā situācijā ar koncertu uzreiz ir jāizdomā katra varianta sekas. Piemēram: ja es aiziešu uz koncertu – es satikšu personu E – iedzeršu pāris kokteiļu – vēlu būšu mājās – neizgulēšos. Un: ja es neaiziešu uz koncertu – es vismaz vēl pusgadu nedzirdēšu šo grupu – toties laicīgi aiziešu gulēt – izgulēšos. Novērtējiet abu variantu plusus un mīnusu, un tad izvēlaties to variantu, kurš jums šķiet vērtīgāks.

5. Nešaubieties par izdarīto izvēli un domās neatgriežaties pie atmestajiem variantiem. Iemācieties nemainīt savus lēmumus. Piemēram, piespiediet sevi uzvilkt tos džinsus, kurus jūs nopirkāt tāda lēmuma rezultātā, kurš tagad jums šķiet nepareizs. Ja esat pierakstījies apmeklēt sporta zāli, tad neatceliet šo lēmumu, pārvariet slinkumu un ejiet nodarboties ar sportu. Protams, arī šeit ir jāzina mērs un ja jūsu lēmums ir objektīvi nepareizs, tad mainiet to. Tomēr nedarīt to pārāk bieži.

Nesteidzīga lēmumu pieņemšana

1. Savāciet informāciju
Pirms pasakāt “Jā!” potenciālajam darba devējam vai nopērkat ceļojumu uz minūti apstājaties un pajautājiet sev: “Vai es visu par to zinu?”. Ja jūs saprotat, ka ir arī nezināmi faktori (vai šajā darbavietā tiek maksāti nodokļi? Cik tālu no mājām atrodas darbavieta? Vai es varēšu dabūt atvaļinājumu uz ceļojuma laiku?) atlieciet lēmumu līdz tam laikam kamēr visi neskaidrie jautājumi tiks noskaidroti. Un tas var notikt gan pēc desmit minūtēm, gan pēc nedēļas. Nebaidieties atlikt lēmumu jo šādi tas būs labi pārdomāts un motivēts, ne ātrs un neapdomāts.

2. Nekad nepieņemiet lēmumus citu cilvēku spiediena rezultātā.
Jūs noteikti piekritīsiet, ka ir patīkami piekrist kad kāds jums aiz muguras kliedz: “Piekrīti, piekrīti!” Šādi jūs vienmēr izdarīsiet vieglu lēmumu, kaut iespējams, ka ne pareizāko. Atrodiet iespēju kaut uz pāris minūtēm pabūt vientulībā, un tad apdomāt kādu lēmumu jūs pats gribat pieņemt.

3. Domājiet par nākotni
Nekad nepieņemat ātrus lēmumus par lietam kuras attiecas uz attālu nākotni. Nav vērts apsolīt draugam, ka pēc pusgada jūs noteikti dosieties kopā ar viņu atvaļinājumā uz Indiju. Viņš var tiešām tam noticēt un pat pasūtīt biļetes, par kurām jums nebūs, ar ko samaksāt.

4. Cenšaties iedomāties savu lēmumu sekas
Pieminētā metode ātrai lēmumu pieņemšanai noderēs arī lēnai lēmumu pieņemšanai. Apstājieties, ieelpojiet un padomājiet: vai jums pietiks naudas komunālajiem maksājumiem ja šobrīd nopirksiet šos superīgos džinsus? Vai es rīt spēšu laicīgi piecelties ja šovakar došos ar draugu uz klubu? Vai es spēšu nomaksāt savus kredītus ja tagad ar karstu galvu uzrakstīšu atlūgumu un aiziešu no darba? Tikai šāda nopietna lēmuma apdomāšana jūs paglābs no ātra un neapdomāta rezultāta.

Tiesa, viss iepriekš pieminētais nepaglābs jūs no paša svarīgākā lēmuma – no tā kuros gadījumos ir jāpieņem ātrs lēmums un kuros gadījumos ir vērts padomāt ilgāk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three + thirteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.