Dažas pieklājības normas, kas būtu jāzina ikvienam

 

Nekad nenāk par sliktu zināt, kā uzvesties labi audzinātu cilvēku sabiedrībā. Rakstā ir apskatītas dažas pieklājības normas, kuras var  noderēt ikvienam no mums.

Nekad nedodieties pie kāda ciemos pirms tam nebrīdinot šo cilvēku par savu vizīti. Ja kāds pie jums ir atnācis bez brīdinājuma, jūs varat mierīgi sev atļauties būt halātā un čībās. Uzrodoties negaidītiem ciemiņiem jūs varat rīkoties kā kāda britu lēdija: parādoties negaidītiem ciemiņiem viņa vienmēr uzvelk kurpes, uzliek cepuri un paņem lietussargu, ja ciemiņš ir viņai patīkams, viņa iesaucas: “Ak cik veiksmīgi jūs atnācāt, es tikko atgriezos mājās”. Savukārt ja ciemiņš ir nepatīkams, viņa saka: “Ai cik žēl, es tieši gribēju iet projām”.

Lietussargu nav pieklājīgi žāvēt atvērtā stāvoklī ne esot viesos, ne esot darbā.Lietussargs ir jānovieto speciālā statīvā vai jāpakar.

Somu nav pieņemts turēt uz ceļiem vai uz sava krēsla. Nelielu, glītu somiņu var novietot uz galda, lielu somu var pakārt uz krēsla atzveltnes vai grīdas, protams, ja vien tai nav speciāli paredzēta soliņa. Portfeli liek uz grīdas.

Polietilēna maisiņi ir pieļaujami tikai atgriežoties no iepirkšanās. Tas pats attiecas arī uz dažādu apģērbu veikalu papīra maisiņiem. Nēsāt tos ikdienā, kā somu ir nepieņemami.

Vīrieši nekad nenes sieviešu somiņu. Arī sievietes mēteli vīrieši paņem tikai tāpēc, lai nogādātu to uz ģērbtuvi.

Mājas apģērbs ir bikses un svīteris. Tas ir ērti, tomēr arī tiem ir jāizskatās pieklājīgi. Halāts un pidžama ir domāti, lai no rītiem aizietu līdz vannas istabai un vakarā lai aizietu līdz guļamistabai.

No brīža kad jūsu bērns ievācas savā istabā, klauvējiet pie viņa durvīm, kad vēlaties pie viņa ienākt. Tad viņš iemācīsies darīt tāpat, kad ies uz jūsu guļamistabā.

Sieviete telpās var nenovilkt cepuri un cimdus, tas gan neattiecas uz ziemas cepuri un dūraiņiem.

Kopējais rotaslietu skaits nedrīkst pārsniegt 13 priekšmetus, šajā skaitā ietilpst arī juvelieru radītas pogas. Uz cimda gredzenus nevelk, bet tiek pieļauta rokassprādzes lietošana. Jo ārā ir tumšāks, jo dārgākas rotas lietas. Agrāk briljanti tika uzskatīti par precētu dāmu vakara rotu, tomēr mūsu laikā ir kļuvis pieņemami nēsāt briljantus arī dienas laikā. Arī jaunas meitenes var nēsāt auskarus ar pavisam nelielu dimantu.

Ja restorānā jūs izrunājiet frāzi: “Es jūs uzaicinu” – tas nozīmē, ka maksāsiet jūs. Ja sieviete uz restorānu uzaicina biznesa partneri, maksā sieviete. Ja sarunā tiek izrunāta frāze ar nozīmi: “Aiziesim uz restorānu” – tad katrs maksā par sevi, un tikai tad ja vīrietis pats piedāvā samaksāt par sievieti, viņa var tam piekrist.

Vīrietis pirmais ieiet liftā, bet pirmais no lifta iziet tas, kurš ir tuvāk lifta durvīm.

Automobilī visprestižākā vieta skaitās tā, kas ir aiz vadītāja muguras, un to ieņem sieviete, vīrietis sēžas blakus viņai. Kad sieviete kāpj no mašīnas ārā, vīrietis pietur durvis un pasniedz dāmai roku. Pat ja vīrietis sēž pie stūres, sievietei vajadzētu izvēlēties vietu aiz viņa muguras. Bet lai kur arī sieviete nesēdētu, vīrietim vienmēr ir jāatver viņai durvis un jāpalīdz izkāpt. Biznesa etiķetē šīs normas arvien biežāk tiek pārkāptas un tā tas ir tādēļ, ka biznesā neeksistē iedalījuma vīriešos un sievietēs.

Skaļi paziņot, ka jūs esat uz diētas liecina par sliktu gaumi. Nedrīkst arī atteikties no ēdiena, kuru jums piedāvā saimniece. Tāpat noteikti ir jāpaliela saimnieces kulinārie talanti, tomēr vienlaicīgi jūs varat arī neko neēst. Tas pats attiecas arī uz alkoholu, nevajag skaļi paziņot, kāpēc jūs nevarat dzert. Jūs varat paņemt baltvīnu un tikai viegli slapināt lūpas, dzerot minimāli, vai nedzerot vispār.

Saviesīgās sarunās nav piedienīgi aizskart politikas, reliģijas, veselības un naudas tēmas. Uz neiederīgu jautājumu no sērijas: “Ak Dievs, kas par kleitu! Cik jūs par to samaksājāt?” variet mēģināt iziet no situācijas atbildot, ka tā ir dāvana un tad novirzīt sarunu uz citu tēmu. Ja tomēr sarunu biedrs uzstāj, mierīgi pasakiet, ka nevēlaties par to runāt.

Ja cilvēks ir sasniedzis divpadsmit gadu vecumu ir pieklājas pie viņa vērsties ar uzrunu “Jūs”. Tāpat ir nepatīkami dzirdē, kā viesmīļi vai šoferi tiek uzrunāti ar “Tu”. Tas nav pieklājīgi.
Pat tos cilvēkus kurus jūs labi pazīstat, darbā ir labāk uzrunāt ar “Jūs”, bet uzrunu “Tu” atstājiet brīžiem kad esat divatā.

Apspriest tos cilvēkus, kuru patreiz nav klāt, jeb vienkārši sakot baumot ir nepieļaujami. Tāpat ir nepieklājīgi runāt sliktu par tuviem cilvēkiem kā, piemēram, vīriem. Ja vīrs ir slikts, var parādīties loģisks jautājums, kāpēc jūs ar viņu nešķiraties. Tāpat ir nepieļaujami ar nepatiku un naidu runāt par valsti, kurā jūs dzīvojiet. Jo jūs arī pats šajā valstī dzīvojat un jūsu teiktais tad attiecas arī uz jums.

Ierodoties kino, teātrī vai koncertu un dodoties uz savām vietām ir jāiet ar seju pret sēdošiem. Pirmais iet vīrietis.

Ir deviņas lietas, kuras jātur noslēpumā, šīs lietas ir vecums, bagātība, nesaskaņas mājās, lūgšana, zāļu saturs, mīlas sakars, dāvana, gods un negods.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.