Pārtikas produkti, kas uzlabo miegu

Pārtikas produkti, kas uzlabo miegu
Miegs ir ļoti svarīgs cilvēka fiziskajai un garīgajai veselībai. Tomēr ne vienmēr mums ir viegli ātri aizmigt un arī pats miegs mēdz būt visai nemierīgs un nekvalitatīvs.

Ir zināms, ka par miegu un iemigšanu atbild noteikti hormoni un viens no nozīmīgākajiem šādiem hormoniem ir melatonīns. Melatonīnam piemīt ne tikai sedatīvas īpašības, tas ir arī antioksidants, tas stiprina imūnsistēmu, un melatonīnam piemītot arī organismu atjaunojošas īpašības.
Eksistē vesela virkne produktu, kuri satur melatonīnu un citas vielas, kas ļauj vieglāk iemigt un uzlabo vispārējo miega kvalitāti. Īpaši labus rezultātus sasniegsiet, ja šos produktus savās vakara maltītēs iekļausiet regulāri.

Un lūk arī pats miegu veicinošo produktu saraksts!

Banāni
Banānus var pat nosaukt par miega zālēm ar mizu. Banāni stimulē serotonīna un melatonīna izstrādi. Banāni arī satur kāliju un magniju, kas veicina garastāvokļa stabilizāciju un muskuļu atslābināšanos.

Ķirši
Ķirši ir visai gards un dabisks melatonīna avots. Tā kā ja mēdzat ciest no miega traucējumiem un esat ķiršu cienītājs tad iespējams, ka kāda neliela bļodiņa ar ķiršiem stundu pirms miega nāks jūsu miegam tikai par labu.

Piens
Pienā esošais kalcijs palīdz smadzenēm labāk uzņem tajā pašā pienā esošo triptofānu. Droši vien daudzi zinās, ka silts piens pirms miega, iedarbojas uz bērniem gandrīz kā labas miega zāles. Tad kāpēc gan mums neņemt piemēru no bērniem!? Papildus nomierinošajam efektam jūs vēl arī sajutīsieties tā, it kā atkal būtu atgriezies bērnībā. Un bērnība kā zināms ir laimīgākais laiks cilvēka dzīvē, kurā par bezmiegu galīgi nav jāuztraucas.

Tītara gaļa, mandeles, ciedru rieksti un pilngraudu maize
Šie ir produkti – absolūtie līderi triptofāna satura ziņā. Vakarā apēdiet pilngraudu maizes tītara gaļas sviestmaizi, bet pēc tam palutiniet sevi ar kādu mazumiņu medus, lai nobloķētu oreksīnu, kas neļauj mums atslēgties un aizmigt. Ar medu gan pārāk neaizraujieties, jo pārāk lielu saldumu daudzumu organisms var uztvert kā starta signālu aktīvai darbībai

Kumelīšu tēja
Kumelīšu tējai piemīt viegls nomierinošs efekts. Tā arī ir neslikts relaksants, kas ļaus jūsu miesai un prātam labāk atslābināties un iemigt.

Cepti kartupeļi
Neliels daudzums ceptu kartupeļu vakarā nebūt nav nekas slikts. Tieši pretēji – cepti kartupeļi uzsūc skābes, kas traucē triptofāna izstrādei. Lai nomierinošo efektu pastiprinātu, ceptus kartupeļus var papildināt ar glāzi silta piena.

Piena auzu pārslu biezputra ar medu
Šāda biezputra ne tikai jūs nomierinās tā vēl arī lieliski remdēs jūsu izsalkumu. Ja miegam traucē arī depresija un uztraukumi, tad pievienojiet biezputrai vēl pāris karotītes linsēklu. Linsēklas ir bagātas ar omega – 3 taukskābēm kas nāks par labu jūsu garastāvoklim.

Sīpolu zupa
Sīpoli satur tādu nomierinošu vielu kā kvercetīns. Pateicoties tā sedatīvajām īpašībām, sīpolus lietoja kā līdzekli cīņai ar bezmiegu pat vēl senajā Ēģiptē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

18 − 9 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.