
Kad gurķu sezona ir pilnā plaukumā, viens no gardākajiem veidiem, kā izbaudīt šo zaļo dārzeņu svaigumu un sulīgumu, ir mazsālītu gurķu pagatavošana. Atšķirībā no marinētajiem, mazsālītie gurķi saglabā savu kraukšķīgumu un svaigo garšu, jo to gatavošanas laiks ir ievērojami īsāks. Rezultātā iegūstam sulīgus, viegli sāļus gurķus, kas piesātināti ar garšaugu aromātu un izteiksmīgu dārzeņu garšu.
Turklāt mazsālītu gurķu pagatavošana neprasa ne daudz laika, ne īpašas iemaņas. Piedāvājam jums vairākas vienkāršas un pārbaudītas receptes, kas lieliski noderēs gan ikdienas maltītēm, gan svētku galdam. Neatkarīgi no izvēlētās metodes, jūsu garšas kārpiņas noteikti būs patīkami pārsteigtas!
Mazsālīti gurķi burkā
Šajā mazsālīto gurķu receptē tiek izmantota karsta marināde. Šādi pagatavoti gurķi būs gatavi ātrāk, tomēr tie būs nedaudz mazāk kraukšķīgi. Gurķus būs arī nedaudz grūtāk izņemt no burkas nekā no katliņa vai maisiņa, toties nebūs nepieciešams smagums. Burka nav noteikti jāsterilizē, tas ir jādara tikai ja jūs tā vēlaties.
Sastāvdaļas:
- gurķi tādā daudzumā, lai ietilptu trīslitru burkā;
- 1 neliela diļļu buntīte un 1 – 2 diļļu čemuri;
- 5 ķiploka daiviņas;
- 3 ēdamkarotes sāls;
- verdošs ūdens.
Pagatavošana:
- Noskalo gurķus un nogriež tiem galiņus. Labi izmazgātas burkas dibenā liek notīrītu ķiploku (veselas daiviņas var sagrieztas) un dilles.
- Tad cieši saliek burkā gurķus, tāpat kā to dara marinējot gurķus ziemai. Tad pievieno sāli un dilles. Pārlejiet ar verdošu ūdeni un aizver ar plastmasas vāciņu.
- Burku labi sakrata, lai sāls vienmērīgi izplatītās pa visu burku. Kad burka ir atdzisusi, to ievieto ledusskapī. Gurķus var sākt degustēt pēc aptuveni 12 – 15 stundām.
Mazsālīti gurķi katliņā
Šo sālīšanas veidu sauc arī par “auksto”, un tas aizņem diezgan daudz laika. Toties šādi pagatavoti gurķi iznāk ļoti kraukšķīgi un aromātiski. Turklāt mazsālīti gurķi gurķi kas pagatavoti kastrolī ir ļoti ērti pagatavošanas un lietošanas ziņā.
Sastāvdaļas:
- 1 kg gurķu;
- 1 litrs ūdens;
- 1 neliela diļļu buntīte un 1 – 2 diļļu čemuri;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 – 2 upeņu lapas un mārrutku lapas;
- 1-2 lauru lapas;
- 1 ēdamkarote sāls;
- 1 tējkarote cukura;
- 5 – 7 melnie piparu graudi.
Pagatavošana:
- Šādai sālīšanai piemēroti jauni, neliela izmēra gurķi ar plānu miziņu. Gurķi ir rūpīgi jānomazgā un 2 – 3 stundas jāmērcē aukstā ūdenī. Pēc tam nogriež gurķu galiņus un, ja gurķi ir lieli, tos sadala vairākās daļās.
- Sālījumam uzvāra ūdeni kopā ar sāli un cukuru. Atdzesē. Trīs litru katliņa dibenā liekt nomazgātas upeņu un mārrutku lapas, dilles un notīrītas ķiploka daiviņas. Virsū cieši saliek gurķus.
- Pārlejiet ar sālījumu, pievieno lauru lapas un piparus. Pārklāj ar apgrieztu vāku vai šķīvi un uzliek virsū kaut ko smagu.
- Liek ledusskapī uz diennakti un pēc šī laika gurķus jau var sākt degustēt.
Mazsālīti gurķi maisiņā
Šādi gurķi tiek gatavoti bez sālījuma, jo tie marinējas savā sulā un rezultātā izdodas patīkami kraukšķīgi. Maisiņu ir ērti uzglabāt ledusskapī, to var pat ielikt nodalījumā kas paredzēts augļiem un dārzeņiem.
Sastāvdaļas:
- 1 kg gurķu;
- 1 buntīte diļļu;
- 1 buntīte bazilika;
- 1 ķiploka galviņa;
- 1 ēdamkarote sāls;
- 5 – 7 melno piparu graudi;
- 2 – 3 smaržīgo piparu graudi.
Pagatavošana:
- Noskalo gurķus un uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Ja dārzeņi ir tikko novākti, tos vairākās vietās caurdur ar zobu bakstāmo.
- Nomazgā zaļumus un kopā ar notīrītu ķiploku liek polietilēna maisiņa dibenā.
- Zaļumiem virsū liek gurķus. Abu veidu piparu graudus sasmalcina ar nazi, lai tie labāk atdotu savu aromātu. Piparus kopā sāli kaisa pa virsu gurķiem. Maisiņu cieši aizver un sakrata, lai visas sastāvdaļas sajaucas.
- Liek maisiņu ledusskapī vismaz uz 3 – 5 stundām, kaut labāk būtu atstāt maisiņu ledusskapī uz visu nakti. Kad laiks ir pagājis, gurķus var sākt degustēt.
Ātrie mazsālīti gurķi maisiņā
Vēl viens gurķu sālīšanas veids izmantojot maisiņu. Šādi gurķi gan nebūs īpaši kraukšķīgi, jo eļļa un etiķis padarīs tos nedaudz mīkstākus. Toties gurķi būs ar patīkamu skābumu un vieglu asumiņu.
Sastāvdaļas:
- 1 kg gurķu;
- 1 diļļu buntīte;
- 2 ķiploku galviņas;
- 1 ēdamkarote sāls;
- 1 ēdamkarote olīveļļas;
- 1 tējkarote cukura;
- 1 tējkarote ābolu etiķa.
Pagatavošana:
- Jaunos gurķus nomazgā un nogriež tiem galiņus. Lielākus gurķus var sagriezt ripiņās. Liek gurķus maisiņā, pievienot cukuru, sāli, etiķi un olīveļļu.
- Notīra ķiploku un sarīvē ar rīvi. Pāris daiviņas sagriež ar nazi, lai periodiski būtu arī lielāki gabaliņi. Gurķus pārkaisa ar ķiploku un sasmalcinātām dillēm.
- Aizsien un sakrata maisiņu, lai tā saturs labi sajauktos. Atstāj gurķus uz pusstundu, pēc kuras tos jau var degustēt. Tomēr labāk ļaus gurķiem pastāvēt ledusskapī aptuveni 2 – 3 stundas.