Kā pagatavot jēra gaļas šašliku

Kā pagatavot jēra gaļas šašliku

Jēra gaļas šašliks ir iecienīts ēdiens, kas ir īpaši populārs Vidusāzijas un Kaukāza virtuvē. Pareizi pagatavots jēra gaļas šašliks ir sulīgs, maigs un ar neatkārtojamu garšu. Galvenais noslēpums slēpjas ne tikai kvalitatīvas gaļas izvēlē, bet arī pareizā marinādes sagatavošanā un cepšanas procesā.

Šajā rakstā mēs dalīsimies ar vairākām pārbaudītām šašlika marinādes receptēm, kas padarīs to īpaši gardu. Katrai marinādei ir savas unikālas īpašības – viena piešķir gaļai pikantumu, cita padara to īpaši sulīgu, bet vēl cita piešķir tai neaizmirstamu aromātu. Tāpat mēs arī stāstīsim, kā izvēlēties piemērotāko aitas gaļu un kā to pareizi cept uz oglēm.

Kā izvēlēties un sagatavot gaļu jēra gaļas šašlikam

Šašlikam lieliski derēs jēra karbonāde, ribiņas, kakla daļa, lāpstiņa un šķiņķis. Daudzi izmanto arī taukus, uzdurot tos uz iesma starp gaļas gabaliņiem. Tiek uzskatīts, ka tauki padara šašliku sulīgāku.

Vislabāk izvēlēties jauna jēra gaļu. Šašliks no vecas gaļas būs sīksts, un tam var būt specifisks aromāts, kas patiks ne visiem. Izvēloties gaļu pievērsiet uzmanību krāsai: jo tumšāka ir gaļa, jo vecāks ir bijis dzīvnieks.

Gaļa nedrīkst būt lipīga un pārklāta ar gļotām vai asinīm, bet piespiežot ar pirkstiem, gaļai ir ātri jāizlīdzinās, neatstājot iespiedumu.

Jēra gaļu attīra no plēvēm un cīpslām. Mīkstumu sagriež vienādos kubiņos ar aptuveni 4 cm platām malām. Ja izmantojat gaļu ar kauliem, piemēram, ribiņas, gaļa ir jācep kopā ar kauliem.

Kā marinēt jēra gaļu

Jaunai aitas gaļai pietiks ar 2 – 4 stundas ilgu marinēšanu. Ja jēra gaļa ir vecāka, labāk to atstāt pa nakti vai pat uz visu diennakti. Šajā gadījumā gaļa ir jānovieto vēsā vietā.

Visas marinādes ir paredzētas 3 kg aitas gaļas.

Šašlika marināde ar minerālūdeni

Gāzēts ūdens padara gaļu mīkstāku, bet sīpols aromātiskāku.

Sastāvdaļas:

1000 – 1500 ml gāzēta minerālūdens;
1 kg sīpolu;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Vairākās porcijās pielej minerālūdeni gaļai un ar rokām vairākas minūtes maisa, lai ūdens iesūcas gaļā. Sīpolus sagriež pusgredzenos, samīca ar rokām kopā ar sāli un pipariem. Pievieno jēra gaļai un samaisa.

Sīpolu marināde

Minimāls sastāvdaļu daudzums un lielisks rezultāts.

Sastāvdaļas:

1 – 2 kg sīpolu;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Sagrieziet sīpolus plānos pusgredzenos. Jo vairāk sīpolu, jo aromātiskāks būs šašliks. Sīpolus un garšvielas pievieno gaļai un kārtīgi samīca ar rokām.

Pikantā marināde ar sīpolu sulu

Atšķirībā no iepriekšējās receptes, šajā tiek izmantota tikai sīpolu sula. Sīpolu sula savienojumā ar garšvielām padarīs gaļu ļoti aromātisku un sulīgu.

Sastāvdaļas:

1½ kg sīpolu;
5 timiāna zariņi;
4 tējkarotes ķimeņu;
4 tējkarotes oregano;
2 rozmarīna zariņi;
2 tējkarotes koriandra;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Jēra gaļu pārkaisa ar sāli un tad kārtīgi ierīvē sāli gaļā. Sablenderē sīpolus un izmantojot caurduri, notecina no sīpoliem bļodā sulu. Atlikušo sīpolu biezeni no sieta ieliek marlē un kārtīgi izspiež sulu.
Gaļu pārlej ar sīpolu sulu. Pievieno piparus, ķimenes, oregano, koriandru, rozmarīna un timiāna lapiņas un samaisa.

Vīna marināde

Šajā marinādē marinēta gaļa būs mīksta un maiga.

Sastāvdaļas:

1 kg sīpolu;
800 ml sausā baltvīna;
šašlika garšvielas pēc garšas;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos. Ar rokām samīca gaļu kopā ar sīpoliem un garšvielām. Pielej vīnu un samaisa.

Marināde ar sīpoliem, ķiplokiem un tomātiem

Dārzeņi piedod gaļai piesātinātu garšu un aromātu.

Sastāvdaļas:

1½ kg sīpolu;
1½ ķiploku galviņas;
2 – 3 tomāti;
šašlika garšvielas pēc garšas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos, pievieno gaļai un ar rokām samīca. Sasmalcina ķiplokus un sagriež lielos gabaliņos tomātus. Pievieno gaļai dārzeņus, garšvielas, sāli, piparus un samaisa.

Tomātu marināde ar zaļumiem

Tomātu sula jēra gaļu padarīs mīkstāku, bet zaļumi piedos svaigumu.

Sastāvdaļas:

1 kg sīpolu;
600 ml tomātu sulas;
70 ml augu eļļas;
1 saišķis pētersīļu;
½ saišķa bazilika;
šašlika garšvielas pēc garšas;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sasmalcina zaļumus, pievieno sāli, garšvielas, eļļu un tad samaisa. Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos, pievieno sāli un samīca ar rokām. Pievieno gaļai sīpolus, zaļumus, tomātu sulu un kārtīgi samaisa.

Kā cept jēra gaļas šašliku

Gaļu uzver uz iesmiem vai novieto uz režģa. Gaļas gabaliņus novieto ne pārāk tuvu vienu otram, lai tie labi izceptos no visām pusēm.

Gaļu liek uz grila, kad ogles pārklājas ar pelnu kārtiņu. Gaļa ir jāapgriež ik pēc 2 – 3 minūtēm.

Parasti jēra gaļas šašliks gatavojas 15 – 20 minūtes. Lai pārbaudītu šašlika gatavību, gaļu iegriež ar nazi. No izceptas gaļas izdalīsies caurspīdīga sula. Ja šķidrums ir sarkanīgs, šašliks vēl ir jāpatur uz oglēm.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

14 + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.