Kā un cik ilgi vārīt burkānus

Kā vārīt burkānus un cik ilgi vārīt burkānus


Pareizi vārīti burkāni saglabā savu uzturvērtību, garšas īpašības un skaisto oranžo krāsu. Šajā rakstā apskatīsim dažādas metodes, kā pareizi vārīt burkānus tradicionālā veidā katlā, tvaicējot un izmantojot tādas mūsdienu sadzīves ierīces, kā multikatlu un mikroviļņu krāsni.

Kā sagatavot burkānus vārīšanai

Pirms vārīšanas burkāni ir jānomazgā, lai uz tiem vairs nebūtu zeme un citi netīrumi. Visērtāk to ir darīt ar cietu suku.
Ja burkāni tiks vārīti veseli vai lielos gabalos, tos var nemizot. Mizu var noņemt arī pēc vārīšanas.
Burkāni ir noteikti jānomizo, ja tie tiks vārīti sagriezti mazos gabaliņos vai sarīvētus.

Cik ilgi burkāni ir jāvāra

  • Jo lielāki ir burkāni, jo ilgāk tie būs jāvāra. Lai paātrinātu procesu, veselo dārzeni var sagriezt vairākās daļās.
  • Saldēti burkāni vārās tikpat ilgi cik svaigi. Saldēti burkāni pirms vārīšanas nav jāatkausē.
  • Burkānu vārīšanas ilgums var atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, un tomēr tam būtu aptuveni jāatbilst ieteikumos norādītajam. Noteikti pārbaudiet burkānu gatavību ar nazi, dakšiņu vai zobu bakstāmo: tiem ir viegli jāieiet novārītajā dārzenī.

Kā vārīt burkānus katlā

Veseli burkāni

Ielieciet burkānus katlā un pilnībā pārlej ar aukstu ūdeni. Ja tiks pievienots karsts ūdens, dārzenis izvārīsies ātrāk, bet nevienmērīgi.
Katlam uzliek vāku un uzvāra ūdeni uz lielas uguns. Pēc tam uguni samazina un turpina vārīt vēl 25 – 40 minūtes atkarībā no burkānu lieluma.

Sagriezti burkāni

Sagriezti burkāni jāieliek jau verdošā ūdenī. Burkānus vāra zem vāka uz vidējas uguns 6 – 15 minūtes atkarībā no gabaliņu lieluma.

Kā tvaicēt burkānus katlā

Ielej katlā nedaudz ūdens un uzvāra. Virs tā novieto caurduri vai speciālu tvaicēšanas paliktni. Tam nevajadzētu saskarties ar ūdeni.
Liek caurdurī vai uz tvaicēšanas paliktņa burkānus un uzliek katlam vāku. Vesels dārzenis tvaicēsies 25 – 35 minūtes, bet sagriezts — 8 – 15 minūtes.

Kā vārīt burkānus multikatlā

Multikatla traukā ielej nedaudz ūdens un virsū uzliek tvaicēšanas konteineru. Liek tajā dārzeņus un aizver vāku.
Iestata režīmu “Tvaicēšana”. Veseli burkāni būs jāgatavo 20 – 30 minūtes, bet sagriezti aptuveni 10 minūtes.

Burkānu vārīšana mikroviļņu krāsnī

Mikroviļņu krāsnij piemērotā traukā ieliek burkānus. Tad pielej nedaudz ūdens un pārklāj ar vāku vai šķīvi.
Ja ar piemērotiem traukiem ir galīgi švaki, trauka vietā var izmantot arī polietilēna maisiņu. Maisiņā ieliek burkānus, ielej nedaudz ūdens, ne pārāk cieši aizsien un ērtības labad novieto uz šķīvja.
Mikroviļņu krāsni ieslēdz uz pilnu jaudu. Veselus burkānus gatavo 10 – 15 minūtes, bet sagrieztus 3 – 8 minūtes.

Kā vārīt burkānus cepeškrāsnī

Šādi pagatavoti burkāni garšas un krāsas ziņā neatpaliek no vārītajiem katliņā. Parasti šādā veidā vāra veselus burkānus.
Folijā ietin 1 – 2 burkānus. Lai burkāni izdotos mīkstāki tos var ieziest ar augu eļļu.
Folijā ietītos burkānus liek pannā un tad ievieto līdz 200 °C uzkarsētā cepeškrāsnī. Burkāni ir jāgatavo 30 – 40 minūtes. Kad laiks pagājis, pannu izņem un gaida, kamēr folija pilnībā atdzisīs.

Lasiet arī mūsu rakstu, kurā stāstam kā vārīt kartupeļus

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 − nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.