Āboli ir viens no populārākajiem rudens augļiem, kurus daudzi vēlas saglabāt arī ziemai. Eksistē neskaitāmi veidi, kā iekonservēt ābolus ziemai, tomēr šajā rakstā aplūkosim tikai 9 vienkāršas receptes, kā pārstrādāt ābolus ziemai – sākot no kompotiem un ievārījumiem līdz sulām un biezeņiem.
Vienkāršs ābolu kompots ziemai
Sastāvdaļas:
- 800 g ābolu
- 2500 ml (2,5l) ūdens
- 300 g cukura
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdi un sagriež palielos gabaliņos.
- Sagrieztos ābolus liek sterilizētā trīs litru burkā un aplejiet ar verdošu ūdeni.
- Burkām uzliek vāciņu(neaizvākojot) un atstāj uz 40 minūtēm.
- Šķidrumu nolej katlā, pieliek cukuru, uzvāra un pavāra vēl dažas minūtes.
- Āboliem uzlej sīrupu un aizvākot burkas. Pārbauda vai burkas netek, apgriež otrādi un tā atstāj, kamēr burkas atdziest.
Lasiet arī mūsu rakstu Kā sterilizēt burkas.
Ābolu ievārījums ziemai
Sastāvdaļas:
- 2,5 kg ābolu
- 1,8 kg cukura
- 50 – 100 ml ūdens
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdi un sagriež.
- Katlā ar biezu dibenu ielej ūdeni un ieliek ābolus.
- Uzliek vāku un vāra 40 – 50 minūtes uz lēnas uguns, laiku pa laikam apmaisot.
- Ābolus sablenderē un izberž caur sietu.
- Masu sajauc ar cukuru un maisot uzvāra uz mazas uguns. Kad masa sāk vārīties, vāra vēl 40 minūtes.
- Ievārījumu liek sterilizētās burkās un aizvāko.
Caurspīdīgs ābolu ievārījums ar ābolu šķēlītēm
Sastāvdaļas:
- 1 kg ābolu
- 800 g cukura
- ½ tējkarotes malta kanēļa
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdi un sagriež plānās šķēlītēs.
- Ābolus klāj kārtām katlā. Katrai ābolu kārtai uzber virsū cukuru. Cukuru daudzumu var pielāgot savai gaumei.
- Atstājiet uz 8 stundām, lai āboliem izdalās sula.
- Uzvāra uz lēnas uguns, laiku pa laikam maisot. Kad āboli sāk vārīties vāra vēl 5 minūtes.
- Ābolus atstāj katlā uz 12 stundām
- Šādu vārīšanas ciklu atkārto vēl divas reizes.
- Pēdējās vārīšanas reizes beigās pievienojiet kanēli un ievārījumu vairāk neatdzesē, bet liek sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas saliek kopā apsedz ar segu un atstāj kamēr atdziest.
Ābolu biezenis ziemai
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg ābolu
- 150 ml ūdens
- 3 ēdamkarotes cukura
Pagatavošana:
- Sagrieztus un nomizotus ābolus liek katlā kopā ar ūdeni.
- Uzvāra un pēc uzvārīšanās vāra vēl 10 minūtes periodiski apmaisot.
- Pievieno cukuru, sablenderē un vāra vēl 5 – 7 minūtes.
- Biezeni liek nelielās, sterilizētās burciņās un uzliek vāciņus(neaizvākojot).
- Katlā ieliek dvieli, uz tā liek burciņas un pievieno karstu ūdeni līdz burciņu “pleciņiem”.
- Liek vārīties uz lēnas uguns. Pagaida kamēr ūdens uzvārās un sterilizē vēl 20 minūtes.
- Aizvāko burciņas, saliek kopā, nosedz ar segu un atstāj līdz atdziest.
Ābolu želeja ziemai
Sastāvdaļas:
- 2 kg ābolu
- 2 kg cukura
- 1250 ml ūdens
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdes un sagriež lielos gabalos. Tad liek katlā un pievieno ūdeni.
- Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un tad vāra vēl 30 minūtes uz lēnas uguns, laiku pa laikam apmaisot.
- Pietiekoši lielā caurdurī ieklāj vairākas reizes salocītu marli un novieto to virs bļodas.
- Pārliek caurdurī ābolus un atstāj uz nakti, lai notek sula.
- Savākto šķidrumu sajauc ar cukuru un citrona sulu. Maisot uzvāra un vāra vēl 45 – 60 minūtes.
- Želejas gatavību pārbauda uzpilinot pilienu šķidruma uz šķīvja. Ja tas neizplūst, želeja ir gatava pildīšanai burciņās.
- Želeju pilda sterilizētās burciņās, aizvāko un atstāj atdzist zem segas.
Ābolu ievārījums ar apelsīniem
Sastāvdaļas:
- 2 kg ābolu
- 2 apelsīni
- 1 kg cukura
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdes, nomizo un sagriež.
- Apelsīnus kārtīgi nomazgā un sasmalcina ar gaļas mašīnu vai blenderi.
- Visas sastāvdaļas liek katlā.
- Maisot uzvāra, samazina uguni un vāra vēl 50 minūtes.
- Ievārījumu liek sterilizētās burciņās, aizvāko, saliek kopā, apsedz un atstāj atdzist.
Ābolu sula ar sulu spiedi
Sastāvdaļas:
- 3 kg ābolu
- 150 g cukura
Pagatavošana:
- Āboliem izņem serdes un sagriež. Spiež sulu caur sulu spiedi.
- Caur sietu izkāš sulu katlā un pievieno cukuru.
- Uz lēnas uguns uzkarsē līdz temperatūrai kas nedaudz nesasniedz vārīšanās temperatūru.
- Sulu lej sterilizētās burciņās un aizvāko. Pārliecinās, ka burciņas netek, apgriež otrādi, apsedz un ļauj atdzist.
Ābolu ievārījums ar kanēli
Sastāvdaļas:
- 2 kg ābolu
- 1,5 kg cukura
- 200 ml ūdens
- 2 tējkarotes maltā kanēļa
Pagatavošana:
- Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež lielos gabalos.
- Liek katlā, pievieno ūdeni un uzvāra. Kad saturs sāk vārīties uzliek vāku un periodiski maisot vāra vēl 20 minūtes.
- Tad turpat katlā sablenderē un sajauc ar cukuru.
- Uzvāra un maisot vāra vēl 35 minūtes.
- Pievieno kanēli un vāra vēl 10 minūtes.
- Ievārījumu liek sterilizētās burkās un aizvākojiet. Burciņas saliek kopā, apsedz un ļauj atdzist.
Ābolu un bumbieru kompots ziemai
Sastāvdaļas:
- 1 kg ābolu
- 1,5 l ūdens
- 300 g bumbieru
- 200 g cukura
- ¹⁄₂ tējkarotes citronskābes
Pagatavošana:
- Veselus, nomazgātus ābolus liek sterilizētās trīs litru burkās.
- Mazus bumbierus pārgriež uz pusēm un pievieno āboliem.
- Aplej ar verdošu ūdeni, uzliek vāciņu un atstājiet uz 20 minūtēm.
- Šķidrumu pārlej katlā un pievieno vēl nedaudz ūdens. Uzkarsē kopā ar cukuru.
- Burkā liek citronskābi un sīrupu. Aizvāko, pārbauda vai netek vāciņš, apgriež otrādi, uzklāj segu un atstāj atdzist.