Vēsā ziemas vakarā nav nekā labāka kā ieslīgt siltā komfortā un reibinošā baudā kopā ar kādu karstvīna krūzīti. Karstvīns ir neaizmirstams dzēriens, kas savieno siltumu ar garšu un jau sen ir kļuvis par neatņemamu ziemas pavadoni. Šajā rakstā aicinām iepazīties ar vairākām karstvīna receptēm kas padarīs ziemu nedaudz siltāku un baudāmāku!
Vienkāršs karstvīns ar apelsīnu
Vēl viens klasiskā karstvīna variants.
Kopējais pagatavošanas laiks: 30 minūtes.
Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
750 ml sausa sarkanvīna;
1 apelsīns;
2 kanēļa standziņas;
2 – 4 ēdamkarotes cukura vai medus;
8 krustnagliņas;
2 anīsa zvaigznītes.
Pagatavošana:
Vīnu ielej katliņā. Pievieno apaļās šķēlēs sagrieztu apelsīnu, kanēli, anīsu, krustnagliņas un izvēlēto saldinātāju.
Silda tā, lai vīns gandrīz sāktu vārīties, bet tomēr nevārītos.
Noņem no uguns un ļauj 15 minūtes ievilkties. Tad izkāš.
Pirms pasniegšanas uzsilda.
Karstvīns ar apelsīnu sulu un dzērvenēm
Lielisks sildošs dzēriens garajiem ziemas vakariem.
Kopējais pagatavošanas laiks: 30 minūtes.
Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
750 ml sausa sarkanvīna;
250 ml apelsīnu sulas;
100 grami cukura;
¹⁄₂ glāze svaigu vai saldētu dzērveņu;
¹⁄₂ apelsīna;
2 kanēļa standziņas;
10 krustnagliņas.
Pagatavošana:
Apelsīnu sagriež četrās daļās. Tā miziņās sadur visas krustnagliņas un liek katliņā.
Pievieno sulu, cukuru, kanēli un dzērvenes.
Katliņu liek uz vidējas uguns, un maisot silda, kamēr izkūst cukurs.
Tad katliņa vāra 15 – 20 minūtes kamēr masa nekļūst bieza un tās apjoms samazinās gandrīz uz pusi.
Tad samazina uguni līdz minimumam un pievieno vīnu. Uzsilda nepieļaujot vārīšanos.
Karstvīnu izkāš un pirms pasniegšanas uzsilda.
Aveņu karstvīns ar rozmarīnu
Aromātiska ziemas aveņu karstvīna recepte ar patīkamu aveņu un citrusu garšu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 25 minūtes.
Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
750 ml sarkanvīna;
450 grami svaigu vai saldētu aveņu;
80 grami medus, cukura sīrupa vai kļavu sīrupa;
1 apelsīns;
3 standziņas kanēļa;
2 tējkarotes smaržīgo piparu graudiņu;
2 tējkarotes veselu krustnagliņu;
3 anīsa zvaigznītes;
2 zariņi svaiga rozmarīna.
Pagatavošana:
Apelsīnam nogriež miziņu. Apelsīna mīkstums nebūs vajadzīgs.
Visas sastāvdaļas liek katliņā un liek vārīties.
Kad vīns gandrīz jau vārās, uguni strauji samazina un turpina šādi sildīt vēl 10 – 15 minūtes periodiski apmaisot.
Tad dzērienu nokāš un pasniedz karstu.
Karstvīns ar mandarīniem, āboliem un portvīnu
Aromātiska un ļoti sildoša karstvīna recepte.
Kopējais pagatavošanas laiks: 20 minūtes.
Porciju skaits: 5 – 6.
Sastāvdaļas:
750 ml ābolu sulas;
500 ml sarkanvīna;
180 ml portvīna;
2 mandarīni;
1 ābols;
50 grami cukura;
½ glāze dzērveņu;
2 kanēļa standziņas;
10 krustnagliņas;
2 anīsa zvaigznītes.
Pagatavošana:
Nemizotus mandarīnus sagriež apaļās šķēlītēs. Izņem sēkliņas.
Āboliem izņem serdes un sagriež kubiciņos.
Katliņā liek kanēli, anīsu un krustnagliņas. Aptuveni minūti apcep, lai garšvielas kļūtu vēl aromātiskākas.
Pievieno ābolu sulu, augļus, dzērvenes un cukuru. Uzvāra, samazina uguni un vāra vēl 10 minūtes.
Pievieno vīnu un portvīnu. Turpina sildīt tik ilgi, kamēr parādās garaiņi. Karstvīnu var pasniegt uzreiz vai uzlikt vāciņu un ļaut tam vēl kādu laiciņu ievilkties.
Karstvīna recepte ar baltvīnu, apelsīnu un citronu
Šī gardā un aromātiskā karstvīna recepte varētu patikt baltvīna cienītājiem.
Kopējais pagatavošanas laiks: 30 minūtes.
Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
750 ml baltvīna;
240 ml ūdens;
100 grami cukura;
2 apelsīni;
1 citrons;
2 ēdamkarotes medus;
4 – 6 standziņas kanēļa;
10 krustnagliņas;
4 – 6 anīsa zvaigznītes.
Pagatavošana:
No viena apelsīna izspiež sulu. Katliņā ielej izspiesto sulu, vīnu un ūdeni.
Pievieno cukuru un medu. Liek uz uguns un nepārtraukti maisa kamēr cukurs izkūst.
Pieliek apaļās šķēlītēs sagrieztu apelsīnu un citronu. Tāpat pievieno arī visas garšvielas.
Maisot noved līdz vārīšanai un tad vāra aptuveni 20 minūtes uz mērenas uguns.
Karstvīnu pasniedz karstu.
Karstvīns ar apelsīniem, āboliem un citronu
Gatavojot karstvīnu pēc šīs receptes, vīnam vispirms ir jānostāvas uz augļiem un garšvielām, un tikai pēc tam to var karsēt.
Kopējais pagatavošanas laiks: 20 minūtes.
Porciju skaits: 10.
Sastāvdaļas:
3 pudeles(750ml) pussausā karstvīna;
750 ml ābolu sula;
1 apelsīns;
1 ābols;
¹⁄₂ citrona;
1 – 2 kanēļa standziņas;
6 – 8 krustnagliņas;
5 pākstis kardamona;
1 anīsa zvaigzne;
malts vai svaigs ingvers pēc garšas;
malts muskatrieksts pēc garšas;
cukurs vai medus pēc garšas.
Pagatavošana:
Apelsīnu un citronu sagriež apaļās šķēlēs un izņem kauliņus.
Ābolam izņem serdi, nomizo un sagriež mazos gabaliņos.
Augļus liek katlā, pievieno garšvielas, sulu un vīnu. Ja ir vēlēšanās, var pievienot arī cukuru vai medu.
Uzliek vāciņu un atstāj vēsā vietā vismaz uz 6 stundām, bet vislabāk uz veselu diennakti.
Tad uzsilda, bet nekādā gadījumā nedrīkst sākt tam ļaut vārīties. Karstvīnu var pasniegt kopā ar augļiem no karstvīna.
Karstvīns ar kafiju
Neparastāka karstvīna recepte ar kafiju.
Kopējais pagatavošanas laiks: 30 minūtes.
Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
400 ml sausa sarkanvīna;
400 ml kafijas;
75 grami cukura;
1 apelsīns;
2 kanēļa standziņas;
4 anīsa zvaigznītes.
5 krustnagliņas;
Pagatavošana:
Sagriež šķēlītēs apelsīnu un liek katliņā kopā ar visām pārējām sastāvdaļām.
Silda uz mazas uguns, nepieļaujot dzēriena vārīšanos aptuveni 15 minūtes. Tad uzliek vāciņu un ļauj 15 minūtes ievilkties.
Karstvīnu izkāš un pirms pasniegšanas uzsilda.
Karstvīns ar šokolādi
Šokolāde padarīs karstvīnu vēl aromātiskāku nekā tas jau ir, bet ir svarīgi, lai šokolāde būtu ar pēc iespējas lielāku kakao saturu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 30 minūtes.
Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
750 ml sausa sarkanvīna;
100 grami cukura;
1 apelsīns;
50 grami rūgtās šokolādes;
2 kanēļa standziņas;
5 krustnagliņas;
2 anīsa zvaigznītes;
½ tējkarote malta ingvera;
šķipsniņa malta muskatrieksta.
Pagatavošana:
Sagriež šķēlītēs apelsīnu. Liek katliņā ar vīnu, cukuru, krustnagliņām, zvaigžņu anīsu, ingveru, muskatriekstu un kanēli.
Silda uz mazas uguns, nepieļaujot vārīšanos aptuveni 15 minūtes. Sarīvē šokolādi un pievieno karstajam dzērienam. Katliņam uzliek vāciņu un ļauj aptuveni 15 minūtes ievilkties.
Karstvīns ar brendiju un sidru
Vēl kāds karstvīna variants, kas sasildīs un radīs svētku noskaņu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 35 minūtes.
Porciju skaits: 6.
Sastāvdaļas:
750 ml karstvīna;
480 ml ābolu sidra;
85 grami medus;
60 ml brendija;
1 apelsīns;
2 kanēļa standziņas;
4 kardamona pākstis;
5 krustnagliņas;
1 anīsa zvaigzne.
Pagatavošana:
Apelsīnam noņem oranžo miziņas virskārtu, neaizskarot balto slāni, un izspiež no tā sulu.
Katliņā ielej vīnu, sidru un izspiesto sulu. Pievieno noņemto miziņu, medu un garšvielas. Visu samaisa.
Liek uz nelielas uguns un silda aptuveni 30 minūtes, sekojot, lai dzēriens nesāktu vārīties.
Tad katliņu noņem no uguns un pievieno brendiju.
Pasniedz karstu.
Ābolu karstais dzēriens ar džinu
Sildoša un aromātiska ābolu un džina dzēriena recepte tiem, kam vīns ir nedaudz apnicis.
Kopējais pagatavošanas laiks: 10 minūtes.
Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
400 ml ābolu sulas;
100 ml džina;
¹⁄₂ citrona;
1 standziņa kanēļa;
2 pākstis kardamona;
1 tējkarote medus;
4 krustnagliņas;
¹⁄₂ tējkarote koriandra sēklu;
1 lauru lapa.
Pagatavošana:
Džinu salej nelielās karstumizturīgās glāzēs.
Ābolu sulu ielej katliņā. Pievieno apaļās šķēlēs sagrieztu citronu ar mizu, garšvielas un medu.
Uzvāra un nokāš. Pievieno džinam un samaisa.
Lasiet arī mūsu rakstu ar mājas liķieru receptēm