Kā kopt zemenes, lai ogu būtu daudz

Kā kopt zemenes
Zemenes nebūt nav tā visgrūtāk audzējamā kultūra un tomēr arī audzējot zemenes, ir noteikumi, par kuriem ir jāatceras.

Kā kopt zemenes pirms ziedēšanas

Par zemenēm ir jāsāk rūpēties no tā brīža, kad nokūst sniegs un augsne sāk uzsilt. Vispirms dobes ir jāattīra no vecās mulčas un visa, kas ir palicis no iepriekšējā gada.
No zemeņu krūmiņiem ir jānoņem vecās lapas. Turklāt tās labāk noplēst pie saknes nekā vienkārši nogriezt, jo bojāto lapu kātiņi var veicināt slimību atgriešanos. Savukārt zeme ir jāuzirdina.
Šis laiks ir piemērots zemeņu pārstādīšanai. Daudzi zemeņu audzētāja iesaka zemenes pārstādīt jaunā vietā ik pēc 3 – 4 gadiem. Lai pārstādītu vecos zemeņu stādus, tie ir uzmanīgi jāizrok un tad jāiestāda jaunajā vietā. Protams, pārstādot zemenes, nedrīkst aizmirst par ūdeni.
Zemenes labi jutīsies vietā kur pirms tam ir auguši sīpoli, ķiploki, burkāni, redīsi, selerijas, dilles vai pētersīļi. Savukārt vietas kur pirms tam ir auguši kartupeļi, tomāti, pipari vai baklažāni nebūs zemenēm tās pašas piemērotākās. Savukārt vietas, kur ir augušas zemenes, būs labi piemērotas gurķiem, kabačiem, burkāniem, bietēm, sīpoliem un ķiplokiem.
Profesionāli zemeņu audzētāji parasti stāda jaunas zemenes jau pēc 3 vai pat 2 gadiem, jo pēc šī laika zemeņu ražas jūtami sarūk.
Pavasarī var veikt arī pirmo zemeņu mēslošanu. Zemeņu mēslošanai var izmantot dažādus līdzekļus. Piemēram, amonija nitrātu vai karbamīdu, kurus lieto atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Ja instrukcijas nav, vienu ēdamkaroti mēslojuma atšķaida 10 litros ūdens un ar šo šķidrumu laista zemenes. Tāpat var izmantot arī komplekso mēslojumu, kuru lieto atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma vai organisko mēslojumu.
Vēl kāds neatņemams zemeņu kopšanas elements ir laistīšana. Zemenēm patīk ūdens, un tā ir jābūt pietiekoši daudz, lai zeme nekad neizžūtu pilnībā. Tiesa, pārvērst zemeņu dobi pa purvu arī nebūs nekāds prāta darbs.
Vidēji pietiks, ja zemenes tiks laistītas divas reizes nedēļā. Savukārt, ja pieturā karsts un saulains laiks, zemenes var būt jālaista vēl biežāk.

Kā kopt zemenes ziedēšanas un ražošanas laikā

Labai zemeņu ražai ir nepieciešams ūdens. Ja zemenes tiks laistīta pārāk maz un pārāk reti, raža būs mazāka, bet ogas būs mazākas un ne tik garšīgas.
Līdz ar ziedēšanas sākumu zemenes ir jālaista ik pēc trīs dienām. Protams, ir jāvadās arī pēc nokrišņu daudzuma, un, ja to ir gana daudz, laistīšana var būt nevajadzīga. Zemenes vislabāk laistīt agri no rīta vai vakarā. Spēcīga karstuma periodos laistīšanas intervālu var samazināt, un tomēr ir jāizvairās arī no zemeņu pārlaistīšanas. Ūdens ir jālej uz zemeņu saknēm un uz katru zemeņu krūmiņu ir jāuzlej aptuveni viens litrs ūdens.
Šajā laikā zemenes var arī nomulčēt. Tas ļaus saglabāt zemē vairāk mitruma, un augi mazāk saskarsies ar augsni, bet tas mazinās slimību un kaitēkļu parādīšanās risku. Ar mulčēšanu gan nevajag ļoti steigties un pirms tās ir jāļauj zemei pietiekoši uzsilt. Kā mulču var izmantot salmus un pat parastu nopļauto zāli.
Piepaceļ lapas un izklāj mulču apkārt augam, tā lai izveidotos savdabīga ligzda ar zemeni vidū. Un protams, nav ieteicams atstāt zem mulčas zemeņu virszemes daļas.
Kā alternatīvu mulčai var izmantot dārzkopju veikalos nopērkamās mulčas plēves. Savukārt skaidas nebūs tas labākais mulčēšanas materiāls, jo tās var sablīvēties un arī salīdzinoši ilgi pūst.
Svarīga arī zemeņu mēslošana. Piemērots laiks mēslošanai ir ziedēšanas sākums. Lai nejauši nesanāktu pārcensties, šajā laikā var apieties ar vienu piebarošanu. Ar šo uzdevumu labi tiks galā kompleksais mēslojums, kuru sastāvā ir kālijs un fosfors, kā arī citi zemenēm nepieciešami elementi. Ja mēslojums tiek dots laistot, ir jārēķina aptuveni 10 litri ūdens uz vienu kvadrātmetru stādījumu.
Kad zemenes ir noziedējušas un aizmetas ogas, ir vērts atbrīvoties no zemeņu jaunajiem dzimumiem jeb ūsām. Ja tās tiek atstātas, zemenes daļu sava spēka veltīs tām, un ogas var izdoties mazākas. Ūsas ir jāatstāj tikai tad, ja vēlaties zemenes pavairot.
Vienam stādam nevajadzētu ļaut veidot vairāk par 1 – 2 jaunajiem dzinumiem. Un arī no tiem ir vērts nogriezt visu, kas ir aiz pirmajām lapām.
Arī nākamā zemeņu mēslošanas reize var pienāk reizē ar ražošanas sākumu. Daudzi zemeņu audzētāji gan šo mēslošanas reizi izlaiž, īpaši, ja zemenes ir mēslotas ziedēšanas laikā. Šajā mēslošanas reizē ir ieteicams labāk izmantot tieši organisko mēslojumu un mēslot pašas auga saknes, lai nesabojātu ražu.

Kā kopt zemenes pēc ražošanas beigām

Šajā laikā zemenes ir atkal jāmēslo, lai tās varētu atjaunot spēkus un izveidotu labu pamatu nākamajai ražai. Vienkāršākais variants būtu kompleksie minerālmēsli, kurus var lietot uzreiz pēc ražošanas beigām vai pat tikai septembrī. Tāpat var lietot arī organisko mēslojumu vai citus tautas līdzekļus.
Tāpat, ja laiks pieturās sauss, nedrīkst aizmirst arī par zemeņu laistīšanu, tiesa, šajā laikā pietiks ar vienu laistīšanu ik pa 7 – 10 dienām. Laistīšana nav nepieciešama, ja nokrišņu daudzums ir pietiekošs.
Septembra beigās vai oktobra sākumā ir jāatbrīvojas no visām nokaltušajām un bojātajām lapām, cenšoties atstāt tikai pavisam nelielu krūmiņu. Ja bojājumu ir ļoti daudz, krūmiņu var nogriezt pavisam. Šajā laikā var atbrīvoties arī no nevajadzīgajiem jaunajiem stādiņiem, kas ir izauguši no ūsām.
Neitrālās dienas jeb remontantajām zemenēm šajā laikā vēl var būt ziedi. No tiem ir uzmanīgi jāatbrīvojas, jo ogas no tiem visticamāk vairs nepaspēs nogatavoties.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.