Kāpēc kefīrs ir vērtīgs un kad no tā labāk izvairīties

Kāpēc kefīrs ir vērtīgs
Tiek uzskatīts, ka kefīra dzimtene ir meklējama Ziemeļkaukāzā, Elbrusa apkārtnē esošās Kubaņas upes reģionos Karačajā un Balkārijā. Ar laiku kefīrs nonāca līdz Krievijai un tad virzījās tālāk uz Eiropu un no turienes uz ASV.
Pētnieki uzskata, ka kefīra sēnīte ir radusies no kumisa fermenta sēnīšu kultūras, kura izplatījusies pateicoties tam, ka Kaukāzā ieradušās stepju ciltis. Ar laiku lopkopības tendences mainījās un kumisa sēnīti ķēvju piena vietā sāka pievienot govs pienam.

Kāpēc kefīrs ir vērtīgs

Galvenokārt kefīrs ir vērtīgs sava bagātīgā sastāva dēļ. Tajā ir diezgan daudz vitamīnu, kuru vidū ir vitamīns A, B grupas vitamīni(В1, В2, В5, В6, В9, В12), kā arī vitamīni C, D un E. Tāpat kefīrā līdzīgi kā citos piena produktos ir arī pieklājīgs minerālvielu komplekts, kuru vidū ir kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, kālijs, nātrijs, varš, molibdēns, mangāns un cinks. Kefīrā ir atrodamas arī piena produktiem raksturīgās neaizvietojamās aminoskābes, piemēram, metionīns, cisteīns, triptofāns, fenilalanīns, tirozīns, leicīns un citas.
Uzzini arī par citiem pārtikas produktiem, kuri satur B grupas vitamīnus.
Tiek uzskatīts, ka kefīrs attīra asinis, normalizē zarnu mikrofloru un stiprina imūnsistēmu.
Tāpat kefīra sēnīte pārvērš pienā esošo laktozi par pienskābi, bet tas savukārt nozīmē, ka kefīru var dzert arī cilvēki, kuri cieš no laktozes nepanesamības.
Papildus tam kefīram kā dzērienam ar zemu tauku saturu piemīt spēja mazināt sliktā holesterīna līmeni. Tiesa, ir jāņem vērā, ka kefīrā ar pazeminātu tauku saturu vērtīgo vielu būs mazāk.
Pateicoties kefīrā esošajiem B grupas vitamīniem, kālijam, kalcijam un cinkam, tas labvēlīgi ietekmē cilvēka nervu sistēmu un sniedz atbalstu smadzenēm kopumā.
Šī iemesla dēļ kefīru var būt vērtīgi dzert neilgi pirms gulētiešanas, jo tas var palīdzēt vieglāk aizmigt.
Kā jau tika minēts, kefīrs labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru un tas ir īpaši svarīgi cilvēka imūnsistēmai, jo tieši tur lielā mērā veidojas imunitāte. Šis ir arī labs iemesls dzert kefīru antibiotiku lietošanas laikā.

Kad kefīrs var kaitēt

Kefīru ir skābpiena produkts un nav ieteicams cilvēkiem, kas cieš no gastrīta ar paaugstinātu skābumu un peptisku čūlu. Kefīru arī nav ieteicams lietot kuņģa-zarnu trakta infekciju laikā. Tāpat nav ieteicams lietot kefīru, kas ir stāvējis vairāk nekā trīs dienas, jo tajā var samazināties vērtīgo baktēriju daudzums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

14 + eight =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.