Ko darīt, ja mašīna ir iestigusi sniegā

Ko darīt, ja mašīna ir iestigusi sniegā
Esam sagatavojuši dažus padomus, kas noderēs, ja jums nāksies iestrēgt ar mašīnu sniegā. Padomi sarindoti no vienkāršākā uz sarežģītāko, tomēr tos var izmantot jebkādā secībā atkarībā no jūsu situācijas un pieejamā aprīkojuma.

Negāzējiet un neļaujieties panikai

Tiklīdz kā sajūtiet, ka mašīna sāk iestigt, pārstājiet spiest gāzes pedāli līdz grīda un nomierinieties. Ja nesanāk pabraukt uz priekš, pamēģiniet braukt atpakaļ, pa savām jau iebrauktajām sliedēm.
Uzsāciet kustību pakāpeniski un bez straujiem paātrinājumiem. Negāzējiet pārāk spēcīgi un ilgstoši, jo šādi riteņi var ātri ierakties sniegā un mašīna uzsēdīsies uz vēdera.

Pamēģiniet pastumt

Palūdziet palīdzību pasažieriem vai garāmgājējiem. Iesākumā palūdziet, lai tie tikai spiež uz bagāžnieka vai motora pārsega brīdī kad jūs mēģiniet izbraukt. Tam vajadzētu radīt papildus slodzi uz dzenošo asi un uzlabot riteņu saķeri. Ja tas nepalīdz, palūdziet, lai jūsu palīgi stumj mašīnu kustības laikā, lai šādi palīdzētu auto izkļūt no sniega gūsta.

Iešūpojieties

Izmantojot šo metodi, ir jāņem vērā auto ātrumkārbas tips.

Mehāniskā ātrumkārba
Vispilnvērtīgāk izmantot iešūpošanās metodi sanāks tieši ar mehānisko kārbu. Iešūpošanās mērķis ir izmantot inerci un arī sablietēt riteņu sliedēs esošo sniegu. Iztaisnojiet riteņus, ieslēdziet atpakaļgaitu un uzsāciet kustību. Atceraties, ka ar gāzes pedāli ir jārīkojas ļoti uzmanīgi. Kad mašīna izkustās no vietas, pārstājiet gāzēt un ļaujiet tai atripot atpakaļ. Tad atkal plūdeni uzsāciet gaitu. Brauciet tik ilgi kamēr riteņi sāk buksēt, tomēr pašu buksēšanu pieļaut nedrīkst. Svarīgi ir just auto kustības un rīkoties kā vārstam. Atkārtojot šo salīdzinoši vienkāršo kustību, jūs pamazām noblietēsiet sniegu zem riteņiem un izveidosiet sev ceļu, pa kuru varēsiet izbraukt.
Ja vietas sniega kupenas pārvarēšanai ir par maz, mēģiniet atbraukt atpakaļ, tad ieslēdziet pirmo ātrumu un un kustieties uz priekšu. Šādi jūs palielināsiet manevram pieejamo laukumu un sasniegt nepieciešamo kustību amplitūdu.

Automātiskā ātrumkārba
Diemžēl ar automātisko kārbu nebūs iespējama pilnvērtīga iešūpošanās metodes pielietošana. Bieža un ātra R – N – D režīmu pārslēgšana var novest pie transmisijas bojājumiem.
Šī iemesla dēļ ir jāslēdz Drive vai Revers (atkarībā no tā uz kuru pusi jums ir jāizkustas) un tad jāmēģina plūdeni uzsākt kustību. Tiklīdz kā izkustieties no vietas uzreiz atlaidiet gāzes pedāli un gaidiet kad mašīna atripos atpakaļ. Tad atkal izkustieties un atripinieties. Dariet to tik ilgi, kamēr mašīna var izbraukt.

Citi padomi
Ja auto ir aprīkots ar pilnpiedziņu vai diferenciāļa bloķēšanu, tad tie noteikti ir jāieslēdz.
Ja jums ir pieejams palīgs, lūdziet, lai viņš palīdz mašīnu pastumt gan virzienā uz priekšu, gan atpakaļ. Neaizmirstiet par stūmēja drošības ievērošanu.
Variet pamēģināt pirmā ātruma vietā izmantot otro. Tas samazinās griezes momentu un var samazināt buksēšanas iespējamību.

Norociet sniegu

Kad sniega ir daudz un tas ir slapjš ar vienu iešūpošanos var būt nepietiekoši. Šādā situācijā ir nepieciešams atbrīvot auto riteņus un vietu ap tiem un tur var noderēt lāpsta, kuru ziemā ir ieteicams vadāt sev līdz.
Lasiet arī rakstu Svarīgākās lietas, kurām ir jābūt mašīnā ziemas laikā
Ja nav lāpstas, rīkoties var ar kājām, koku, kartonu vai citu piemērotu priekšmetu, kas ir pa rokai. Jūsu mērķis ir novākt sniegu zem riteņiem un attīrīt mašīnai ceļu.
Neaizmirstiet pārbaudīt vai mašīnas izpūtējs nav aizsists ar sniegu, jo tas var likt mašīnai noslāpt.
Reizēm dziļā sniegā mašīna var iestrēgt sniegā, jo burtiski uzsēžas uz tā un riteņi zaudē saķeri ar zemi. Šādā gadījumā palīdzēs sniega norakšana zem mašīnas.

Palieciet kaut ko zem riteņiem

Ja pēc sniega norakšanas joprojām nevarat izbraukt, tas visticamāk nozīmē to, ka riteņiem joprojām trūkst saķeres ar zemi. Lai to uzlabotu var izmantot speciālas pretbuksēšanas lentas, tomēr ja to nav, derēs jebkuri citi šim mērķim kaut cik piemēroti palīglīdzekļi. Piemēram, koku zari, šķembas vai pat mašīnas paklājiņi. Izmantojiet kaut ko no mašīnā vai tās apkārtnē atrodamajām un šim mērķim piemērotām lietām.
Neaizmirstiet arī par drošības pasākumiem, jo viss kas ir zem jūsu mašīnas riteņiem var izlidot tajā brīdī, kad mašīna sāks braukt.

Nolaidiet riepām gaisu

Tas palīdzēs palielināt riepu saskares platību ar zemi un uzlabos saķeri. Lai nolaistu riepām gaisu, atskrūvējiet ventiļa vāciņu un ar atslēgām vai citu nelielu priekšmetu nospiediet vārstu.
Pazeminiet spiedienu riepās aptuveni līdz 1 atmosfērai. Ja pa rokai nav manometra, to var noteikt vizuāli pēc neliela riepu saplakuma. Ar gaisa nolaišanu nevajag pārcensties, jo zem auto svara pārāk tukšas riepas var novest pie riepu nobortēšanās no diskiem. Tāpat atceraties, ka riepas pēc tam būs atkal jāpiepumpē, tāpēc ja jums nav līdz ne pumpja, ne kompresora tad ar gaisa nolaišanu labāk pārāk neaizrauties.
Ņemiet arī vērā, ka nolaistas riepas pazeminās mašīnas klīrensu un ja sniega ir pārāk daudz tas var kaitēt, jo mašīna var uz tā uzsēsties.

Sameistarojiet pretbuksēšanas ķēdes

Vēl viens efektīvs veids, kas palīdz uzlabot riepu saķeri un izbraukt no sniega kupenas. Ja īstu ķēžu jums nav, mēģiniet sameistarot paštaisītas no tā kas ir pa rokai. Šim mērķim var noderēt, piemēram, virve, trose vai pat josta. Apsieniet virves ap dzenošajiem riteņiem līdzīgi kā apsien pretbuksēšanas ķēdes, un neaizmirstiet tās labi nostiprināt, lai tās neatsienas un nesabojā bremzes vai citas auto detaļas.
Šādas paštaisītas ķēdes var būt ļoti noderīgas un palīdzēt pat ļoti nopietnos gadījumos, tomēr arī šādā situācijā ir vērts uzmanīties, jo līdz ar labāku saķeri pieaug arī iespēja vēl vairāk ierakties sniegā.

Paceliet mašīnu ar domkratu

Ja mašīna ir pārāk uzsēdusies un citas metodes nelīdz, mēģiniet piepacelt to ar domkratu. Lai to paveiktu attīrie vietu kur novietosiet domkratu, un palieciet zem tā kādu dēlīti vai citu piemērotu priekšmetu.
Tad pēc kārtas paceliet katru auto pusi un ar kaut ko aizpildiet zem dzenošajiem riteņiem esošās bedres. Var izmantot, piemēram, šķembas, koku zari vai citi cieti priekšmeti. Kad mašīnas riteņi būs atpakaļ uz stingra pamata jums būs krietni vieglāk izrauties no sniega gūsta.

Palūdziet, lai jūs izvelk cita mašīna

Nekautrējieties lūgt palīdzību, kad izbraukt paša spēkiem neizdodas. Ja vien vieta nav galīgi vientuļa un jums ir piemērota virve, vienmēr atradīsies kāds cilvēks, kas neatteiksies palīdzēt.
Šādam mērķim gan nederēs jebkura virve. Parastās lenšu buksēšanas troses var neizturēt slodzi un saplīst, bet tērauda troses neuzmanīgas rīcības rezultāta var izraut stiprinājumus vai pat deformēt auto virsbūvi.
Vislabāk izmantot virves, kas vilkšanas laikā var izstiepties un kompensēt asus grūdienus.
Pārliecinieties, ka virve ir droši piestiprināta, un uzmetiet tai virsū virsjaku, maisu vai lupatu, lai šādi mazinātu iespēju, ka virves plīsuma gadījumā tikts bojāta kāda no mašīnām.
Iztaisnojiet iestigušās mašīnas riteņus, lai mazinātu pretestību. Pagriezt stūri vajadzīgajā virzienā varēs vēlāk, kad mašīna izkustēsies. Vilkšanas laikā palīdziet arī ar savu dzinēju, bet negāzējiet pārāk spēcīgi, lai mašīna neierokas. Labāk rīkojieties tā, it kā vēlētos uzsākt gaitu.
Situācijā kad sniegs ir dziļš un mašīna ir kārtīgi iestigusi, visticamāk, ka bez rāvieniem iztikt neizdosies. Tāpat būtu jāparūpējas arī par auto drošību, ja tuvu mašīnai ir koki vai citi šķēršļi. Šajā gadījumā no sablietēta sniega var izveidot risi, pa kuru mašīnai virzīties vilkšanas laikā.

Izsauciet palīdzību

Ja nekas nelīdz un jūs ar saviem spēkiem nespējat izbraukt, nekautrējieties izsaukt palīdzību. Piezvaniet draugiem vai meklējiet palīdzību sociālajos tīklos. Ja esat netālu no ceļa atgriezieties uz tā un mēģiniet atrast palīdzību tur. Ja zināt, ka tuvumā ir apdzīvota vieta tad dodieties uz to.
Ja jūs esat pavisam vientuļā vietā, jūsu situācija ir nopietna un nekāda cita palīdzība nav gaidāma, zvaniet uz 112 un lūdziet palīdzību tur.

Kā neiestigt sniegā

  • Ziemā brauciet tikai ar ziemas riepām un sekojiet, lai tās nav pārāk nodilušas. Visbiežāk šāda veida nepatikšanas notiek tieši sliktu riepu dēļ.
  • Vienmēr vadājiet sev līdzi lāpstu. Kaut nelielu vai saliekamu.
  • Ja vadiet bezceļu autu, vienmēr pārslēdzieties uz pazeminātu pārnesumu, ja jūtat, ka jūs varētu iestigt.
  • Izvairieties no straujiem paātrinājumiem un bremzēšanām. Uzturiet nelielus apgriezienus robežās no 1500 līdz 2000 apgriezieniem.
  • Ar stūri rīkojieties uzmanīgi un vienlaikus pārliecināti. Griezieties plūdeni un, braucot pa iebrauktu sliedi, stipri turiet stūri, lai neiebrauktu sniegā.
  • Atstājot mašīnu sniegotā vietā neaizmirstiet vairākas reizes pabraukt turp un atpakaļ, lai iebraukātu rises un vēlāk nerastos problēmas ar izbraukšanu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two + 9 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.