Kāpēc sauso vīnu sauc par sauso

Kāpēc sauso vīnu sauc par sauso
Viena no pirmajām lietām par ko mēs uzzinām par vīnu, kad sākam vairāk par to interesēties ir tas, ka tos mēdz dalīt sausajos un saldajos vīnos. Ja ar saldajiem vīniem viss puslīdz ir skaidrs, tad ar sauso vīnu var rasties dažas neskaidrības.

Jebkurš vīnogu vīns sākas no vīnogu sulas un tajā, kā zināms, ir daudz dabīgo cukuru, kurus raugs rūgšanas procesā pārvērš alkoholā. Ja vīndaris vēlas iegūt saldu vīnu, rūgšana tiek apstādināta vēl, pirms raugs pārstrādā visu cukuru. To cukura daļu, kas ir palikusi vīnā, sauc par atlikuma cukuru.
Sausā galda vīna gadījumā rūgšana netiek pārtraukta un raugs visu sulā esošo cukuru pārvērš alkoholā. Šādiem vīniem parasti mēdz izvēlēties mazāk saldas vīnogu šķirnes.
Tad nu sanāk, ka sausais vīns ir vienkārši vīns, kurā tikpat kā nav atlikuma cukuru. Un, protams, ka šāds vīns nav salds.

Tiek pieņemts, ka par pussaldo vīnu tiek uzskatīts dzēriens, kura vienā litrā ir līdz 4 gramiem cukura(atsevišķos gadījumos līdz 9 gramiem). Pussausā vīnā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 18 gramus uz litru dzēriena, bet pussaldajā vīnā – 45 gramus litrā dzēriena. Savukārt par saldo vīnu var saukt tikai tādu vīnu, kurā uz litru dzēriena ir vismaz 45 grami cukura. Tomēr cukura trūkums vēl nenozīmē, ka šāda vīna garša nebūs piesātināta vai bez augļu notīm, un lai to saprastu pietiek tikai atcerēties par augļu sulu, kas arī var būt nesalda, bet vienlaikus arī ar ļoti intensīvu garšu.

Savukārt ja pēc vīna baudīšanas mutē ir jūtams sausums, tas vēl noteikti nenozīmē, ka vīns ir pieskaitāms sausajiem. Visticamāk pie tā būs vainojams tas, ka tajā ir daudz tanīnu. Tanīnus satur vīnogu miziņas, sēklas un citas vīnogu daļas. Vīna gatavošanas procesā šīs vīnogu daļas nokļūst raudzējamajā sulā, un, jo ilgāk tās tur atradīsies, jo vairāk šo vielu nonāks vīnā un attiecīgi vairāk tās būs jūtamas gatavā vīna garšā.

Ja vēlaties labāk izprast kāda ir tanīnu garša, uzlejiet melno tēju un atstājiet to uz ilgāku laiku, lai tā labi ievelkas. Visticamāk, ka specifisko piegaršu un sajūtu mutē jūs sajutīsiet jau ar pirmajiem malkiem.
Vēl par kādu sausā galda vīna pazīmi uzskata tā stiprumu un tomēr arī tas nav īsti pareizi un sausajam vīnam nav noteikti jābūt stiprākam par saldo.
Dažreiz tā var šķist, jo arī augsts alkohola saturs var radīt sausu sajūtu mutē. Tomēr tas vēl neko neliecina, jo ir sastopami arī saldi vīni ar augstu alkohola saturu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.