Kā un cik ilgi vārīt bietes

Kā vārīt bietes
Kā un cik ilgi vārīt bietes

Patiesībā eksistē vairāki veidi kā vārīt bietes. Šajā rakstā aprakstīsim gan klasisko biešu vārīšanas metodi, gan citus modernākus un ātrākus biešu vārīšanas veidus.

Kas jāzina par biešu vārīšanu

Vārāmajām bietēm būtu jābūt vidēja lieluma (līdz 10 centimetriem diametrā) ar plānu, tumši sarkanu miziņu un bez bojājumiem vai puvumiem. Protams, var vārīt arī lielākas bietes, bet tad vārīšanas laiks būs ilgāks.

Neatkarīgi no biešu pagatavošanas veida, bietes ir kārtīgi jānomazgā, tām ir jānogriež lakstu daļa(ja tāda ir) un nedaudz jāsaīsina galiņš.
Noteikti nevajag bietes mizot, jo, ja bietes tiks nomizotas, no tām iztecēs sula un bietes būs blāvas un bezgaršīgas.

Kā vārīt bietes uz plīts

1. Klasiskais veids
Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: 2 stundas.

Ievietojiet bietes katlā un aplejiet ar aukstu ūdeni. Bietēm pilnībā ir jābūt ūdenī. Ūdens nav jāsāla, jo sāls bietes padarīs cietākas un paildzinās vārīšanās laiku.
Tad uzlieciet katlu uz plīts un vāriet uz vidējas uguns. Kad ūdens sāk vārīties, samaziniet uguni, uzlieciet katlam vāku un vāriet pāris stundas.
Lai bietes saglabātu savu spilgti sarkano krāsu, ūdenim var pievienot citrona sulu ar aprēķinu ½ tējkarote sulas uz litru ūdens. Ja citronu sulas nav pa rokai, tad tās vietā var izmantot arī etiķi.
Biešu gatavību var pārbaudīt ar dakšiņu – ja bietē dakšiņa duras viegli, vārīšanu var pārtraukt, noliet ūdeni un atdzesēt bietes.

2. Ātrās vārīšanas veids
Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: 40 – 60 minūtes.

Lai saīsinātu biešu vārīšanās laiku, dažas saimnieces ievieto bietes jau vārošā ūdenī, nesamazina uguni un papildus pievieno ūdenim 2 – 3 ēdamkarotes eļļas, lai ūdens vārīšanās temperatūra būtu vēl augstāka.
Kad bietes šādi ir vārījušās aptuveni 30 – 35 minūtes, tās izņem no katla un uz 15 – 25 minūtēm novieto zem aukstas ūdens strūklas. Krasā temperatūras maiņa noved bietes līdz gatavībai un vienlaikus atdzesē. Šo veidu gan labāk nemēģināt, ja nekad iepriekš bietes vēl nav vārītas.

Kā vārīt bietes multivārāmajā katlā

1. veids: Tvaicēšanas režīmā
Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: aptuveni 40 minūtes(atkarībā no modeļa)

Nomazgājiet bietes un izvietojiet tās uz tvaicēšanai paredzētām restītēm. Noteikti neaizmirstiet pirms tam ieliet katlā glāzi ūdens. Aizveriet ierīci, uzstādiet tvaicēšanas režīmu un gaidiet aptuveni 40 minūtes.
Svarīgi: lai šis biešu vārīšanas veids nostrādātu, bietes nedrīkst būt sausas. Ja bietes ir apvītušas, tās pirms tvaicēšanas vajadzētu pāris stundas pamērcēt aukstā ūdenī. Šādas “atdzīvinātas” bietes gan labāk vārīt pēc klasiskās metodes.

2. veids. Sautēšanas vai vārīšanas režīmā
Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: aptuveni 60 – 80 minūtes(atkarībā no modeļa)

Lielākoties viss notiek kā klasiskajā veidā, tikai nav vajadzības regulēt vārīšanās temperatūru. Vienkārši ievietojiet nomazgātas bietes multivārāmajā katlā, uzlejiet ūdeni un vāriet režīmā “Sautēšana” vai “Vārīšana”.
Pēc stundas pārbaudiet biešu gatavības pakāpi ar dakšiņu. JA bietes vē ir pacietas, vāriet vēl 20 – 30 minūtes.

3. veids. Cepšanas režīmā
Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: aptuveni 60 minūtes(atkarībā no modeļa)

Šī biešu vārīšanas metode būs piemērota jaunām bietēm, tad kad tās vēl ir maigas un sulīgas. Bietes ir jānomazgā, tad jānožāvē papīra dvielī, un tad katra biete atsevišķi jāietin ar augu eļļu ieziestā folijā. Tad ievietojiet bietes multivārāmajā katlā un aptuveni stundu gatavojiet režīmā “Cepšana”.

Kā gatavot bietes cepeškrāsnī

Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: 20 – 25 minūtes.

Visu dara tieši tāpat kā iepriekšējā veidā, bietes nomazgā, un katru atsevišķi ietin folijā. Tad cep 190°С temperatūrā.

Kā vārīt bietes mikroviļņu krāsnī

Aptuvenais biešu vārīšanas laiks: no 8 līdz 20 minūtēm.

Viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem veidiem. Vārīšanas laiks šajā gadījumā ir atkarīgs no biešu lieluma un mikroviļņu krāsns jaudas. Mikroviļņu krāsnīs, kuru jauda ir 1000 un vairāk vatu, vārīšanas laiks būs 8 – 10 minūtes, bet mazāk jaudīgās mikroviļņu krāsnīs vārīšanas laiks būs aptuveni divreiz ilgāks.
Bietes ir jānomazgā un jāievieto mikroviļņu krāsnīm piemērotā stikla traukā. Lielākās bietes ir jācenšas likt pa malām, bet mazākās pa vidu. Traukā ir jāielej aptuveni 3 ēdamkarotes ūdens, bet trauks jāpārsedz ar mikroviļņu krāsnīm piemērotu vāku.
Bietes vārot neuzsprāgs un tāpēc nav vajadzības tās sadurstīt. Tāpat nav obligāti pārtraukt gatavošanas procesu, lai apgrieztu bietes uz otriem sāniem. Bietes labāk nedzesēt ar aukstu ūdeni, bet ļaut bietēm atdzist pašām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.