Ko drīkst un ko nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī

  • 1
  •  
  •  
  •  

Kādus traukus drīkst un nedrīkst lietot mikroviļņu krāsnī?
Ko drīkst un ko nedrīkst sildīt mikroviļņu krāsnī

Sakot no traukiem un pārtikas un beidzot ar sadzīves priekšmetiem. Uzzini ko drīkst un ko nedrīkst lietot mikroviļņu krāsnī!

Kādus traukus var lietot mikroviļņu krāsnī

  • Stikla trauki. Tieši stikla trauki būs labākais variants ēdiena gatavošanai un sildīšanai mikroviļņu krāsnī. Jāseko ir tikai tam lai izmantotais trauks nebūtu pārāk viegls, jo tas nozīmē, ka tas ir pagatavots no materiāla ar zemu kušanas temperatūru un nav piemērots lietošanai mikroviļņu krāsnī. Uz trauka arī nedrīkst būt metāliskas krāsas.
  • Keramikas trauki. Arī uz keramikas traukiem nedrīkst būt metāliska glazūra. Tāpat izņemot šādu trauku no mikroviļņu krāsns, ir jāizmanto karstumizturīgs cimds, jo keramika var stipri uzkarst.
  • Silikona formas. Šādi materiāli ir piemēroti gan izmantošanai krāsnīs, gan mikroviļņu krāsnīs.
  • Cepamais papīrs. Var noderēt, ja pa rokai nav ne citu piemērotu trauku.

Lai ātri pārbaudītu vai trauks ir piemērots lietošanai mikroviļņu krāsnī var veikt nelielu testu: traukā jāielej ūdens un tad tas uz minūti jāievieto mikroviļņu krāsnī, kura ir ieslēgta uz maksimālu jaudu. Ja pēc minūtes ir uzsilis ūdens – trauku var izmantot mikroviļņu krāsnī, bet, ja uzsilis ir trauks, zini, ka tas nav piemērots lietošanai mikroviļņu krāsnī.


Kādus traukus nedrīkst lietot mikroviļņu krāsnī

  • Metāla trauki. Tajā skaitā arī konservu bundžas. Šāds materiāls nevis laiž cauri mikroviļņus, bet atstaro un tāpēc metāla trauki mikroviļņu krāsnī var dzirksteļot un pat radīt ugunsgrēku. Šī paša iemesla dēļ mikroviļņu krāsnī nedrīkst likt traukus, kuri ir apzeltīti vai metāliskā krāsā.
    Vienreizējie pārtikas konteineri. Tas attiecas uz iepakojumu, kurā pārdod ēdienu līdz-nešanai, plastmasas glāzes, jogurtu un citu pārtikas produktu plastmasas trauciņus. Šāds iepakojums nav paredzēts lietošanai mikroviļņu krāsnī un var izkust. Pat ja tas neizkusīs, no tā karsēšanas laikā var izdalīties cilvēkam kaitīgas ķīmiskas vielas.
  • Kristāls. Kristāla sastāvā ir metāli, un attiecīgi tas nav piemērots izmantošanai mikroviļņu krāsnī.
  • Alumīnija folija. Līdzīgi kā metāla trauki arī folija var aizdegties.
  • Papīra maisiņi. Pirmkārt papīrs var aizdegties un otrkārt, līmē, krāsā un citos maisiņos izmantotajos materiālos var būt kaitīgas vielas kas uzsilstot var sākt izgarot.

Ar kādiem traukiem ir jāuzmanās

  • Plastmasas trauki un konteineri. Pastāv viedoklis, ka pat tie plastmasas trauki, kurus drīkst izmantot mikroviļņu krāsnī, karsēšanas laikā var izdalīt kancerogēnas vielas. Pētnieki gan uzskata, ka šādu trauku potenciālais kaitējums ir niecīgs, tomēr, ja vien ir iespējams, labāk tomēr izmantot stikla traukus. Noteikti nevajadzētu izmantot plastmasas konteinerus, kuri ir deformēti vai ieplaisājuši.
  • Pārtikas plēve. Izsauc tādas pašas bažas kā plastmasas trauki.

Kādus pārtikas produktus var sildīt mikroviļņu krāsnī

  • Dārzeņi, kurus vāra vai tvaicē.
  • Nolobītas vārītas olas. Ja rodas vēlme olas uzsildīt, tās pirms tam labāk sagriezt daļās, lai tās neuzsprāgtu.
  • Citrusaugļi. Lai no citroniem, apelsīniem vai greipfrūtiem būtu vieglāk izspiest sulu, tie ir jāpārgriež uz pusēm un uz 20 – 30 sekundēm jāievieto mikroviļņu krāsnī.
  • Popkorns. Vienkārši sekojat uz iepakojuma norādītajai instrukcijai.
  • Maize un smalkmaizītes. Kļūs mīkstākas un gardākas.

Kādus pārtikas produktus nedrīkst sildīt mikroviļņu krāsnī

  • Vīnogas. Vīnogas mikroviļņu krāsnī var sākt dzirksteļot un pat radīt plazmu.
  • Čilli pipari(kaltēti vai ēdienā). Pipariem uzkarstot var sākt izgarot kapsaicīns un, ja cilvēks nonāk šo izgarojumu ietekmē, tam var parādīties dedzinoša sajūta acīs un kaklā.
  • Jēlas un vārītas olas ar čaumalu. Šādas olas mikroviļņu krāsnī var uzsprāgt. Turklāt tas var notikt pat tad, ja ola ir sadurta ar dakšiņu vai citu asu priekšmetu.

Ar kādiem pārtikas produktiem ir jāuzmanās

  • Ūdens vārīšana. Tas var būt bīstami, jo ūdens mikroviļņu krāsnī var sasniegt temperatūru, kas ir augstāka par tā vārīšanās temperatūru. No malas to nevar pamanīt, taču, ja ūdenim tiek pievienota tēja vai kafija, tas var strauji uzvārīties un radīt nopietnus apdegumus.
  • Sildīt produktus, kuriem ir apvalks, ādiņa vai miza. Piemēram, cīsiņus vai veselus tomātus. Šādi produkti var uzsprāgt līdzīgi kā olas. Tāpat jāatceras, ka sildot ēdienu noslēgtā plastmasas konteinerā, tas ir vismaz nedaudz jāatver.

Citi priekšmeti, kurus drīkst sildīt mikroviļņu krāsnī

  • Mitru trauku sūkli. Šis ir lielisks veids kā sūkli dezinficēt. Sūklis ir labi jāsamitrina un jāieliek šķīvī, kurā ir ieliets nedaudz ūdens un tad viss vienu minūti jāsilda mikroviļņu krāsnī. Jāņem vērā, ka ar sausu sūkli tā nedrīkst darīt, jo sauss sūklis var aizdegties.
  • Zemi istabas augiem. Šis ir neslikts veids kā zemi dezinficēt. Zeme jāsilda, ar aprēķinu 90 sekundes uz vienu kilogramu zemi.
  • Stikla burkas. Mikroviļņu krāsni var izmantot burciņu sterilizācijai. Burciņas ir jānomazgā, tajās ir jāielej nedaudz ūdens un neaizvākotas jāievieto mikroviļņu krāsnī. Tad burciņas silda no trīs līdz piecām minūtēm atkarībā no to tilpuma.

  • 1
  •  
  •  
  •  

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fifteen + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.