Kā atbrīvoties no strijām

Kā atbrīvoties no strijām
Kā atbrīvoties no strijām

Lasi kas ir strijas, kā tās rodas un kā no tām atbrīvoties.

Kas ir strijas un no kurienes tās rodas

Strijas kā zinām ir ne pārāk pievilcīgas vītņainas joslas uz ādas, kuru krāsa var būt no violetas līdz baltai. Pašas strijas var īpaši nekrist acīs, tomēr to radītais nevienmērīgais ādas tonis var būt vairāk pamanāms, un dēļ tā āda var izskatīties diezgan nepatīkami.
Strijas parādās, kad kāda ķermeņa daļa sāk ātri palielināties apmēros. Iemesli tam var būt dažādi un zemāk uzskaitīti daži paši izplatītākie:

  • grūtniecība un ar to saistītais vēdera apjoma pieaugums;
  • bērna barošana ar krūti;
  • straujš svara pieaugums;
  • pārāk liela aizraušanās ar muskuļu audzēšanu, kuras rezultātā muskuļu apjoms strauji pieaug;
  • strauja izaugšana, kas reizēm ir novērojama pusaudžu vidū;
  • kortikosteroīdus saturošu medikamentu lietošana.

Parastos apstākļos par ādas spēju izstiepties un sarauties atbild kolagēns un elastīns. Tomēr, ja kaut kādu iemeslu dēļ(piemēram, hormonālu) šo olbaltumvielu pietrūkst var sākties problēmas.
Rezultātā derma ieplīst, plīsumi aizvelkas ar saistaudiem un veidojas atrofiskas rētas. Tieši šās rētas tad arī ir strijas.
Līdzīgi kā ar citām rētām, arī no strijām pilnībā atbrīvoties ir gandrīz neiespējami. Cietusī āda vairs nekad neatgūs to stāvokli, kādā tā bija pirms striju parādīšanās. Tomēr pareiza kopšana un procedūras spēs padarīt strijas gandrīz nemanāmas.

Kā atbrīvoties no strijām

Teorētiski no strijām var atbrīvoties ar mājas līdzekļiem taču tas attiecas tikai uz pavisam jaunām strijām. Atpazīt šādas strijas var pēc to krāsas, kas var svārstīties no rozā līdz pat sarkani violetas. Par šādu krāsu atbild rētaudos esošie asinsvadi.
Ar laiku asinsvadi paliek bez asinīm, rētas kļūst gaišākas un pēc aptuveni 6 – 12 mēnešiem jaunās strijas kļūst par vecām strijām.
Kas attiecas uz vecām strijām, jāsaka, ka tām nekādi mājas līdzekļi nespēs palīdzēt. Rētaudi šādās strijās ir pilnībā izveidojušies un no tiem var atbrīvoties tikai ar profesionālām metodēm. Tālāk sīkāk apskatīsim visas iespējamās metodes, ar kurām var atbrīvoties no strijām.

Kā atbrīvoties no strijām ar mājas līdzekļiem

Aptiekās var nopirkt ne mazums līdzekļu, kas sola palīdzēt atbrīvoties no strijām. Nevar teikt, ka šie līdzekļi būt ļoti efektīvi, tomēr dažos gadījumos tie var palīdzēt un mājas apstākļos cīņu ar strijām labāk sākt ar tiem.
Un lai šādos līdzekļos nenāktos vilties, ir vērts atcerēties par dažiem svarīgiem momentiem:

  • Izmantojiet tos cīņā tikai ar jaunām strijām, jo vecām strijām tie noteikti nepalīdzēs.
  • Izvēlētais krēms vai ziede ir kārtīgi jāiemasē ādā. Masāža pastiprinās ārstniecisko efektu.
  • Izmantojiet izvēlēto līdzekli katru dienu vismaz nedēļu. Līdz pirmajiem rezultātiem var paiet pat 2 – 3 mēneši.

Lūk, arī daži mājas līdzekļi, kuri var palīdzēt atbrīvoties no strijām:

1. Krēmi un ziedes ar retinoīdiem
Retinoīdi (retinola atvasinājumi) palielina kolagēna izstrādi un paātrina ādas reģenerāciju.
Uzmanību! Grūtniecēm pirms šādu līdzekļu lietošanas noteikti ir jākonsultējas ar ārstu, jo tie var kaitēt vēl nedzimušajam bērnam.

2. Līdzekļi ar hialuronskābi
Arī hialuronskābe spēj stimulēt kolagēna izstrādi. Dažos gadījumos krēmi un ziedes ar hialuronskābi spēj padarīt strijas mazāk pamanāms un piedot ādai viendabīgāku toni.

3. Līdzekļi ar gotu kolu
Gotu kola(Centella asiatica) tiek plaši izmantota ājurvēdā. Tiek uzskatīts, ka šis augs stimulē smadzeņu darbību, uzlabo asinsriti un uzlabo atmiņu. Tāpat tas tiek izmantots arī cīņai ar strijām. Tiek uzskatīts, ka līdzekļi ar gotu kolu spēj stimulēt kolagēna veidošanos, uzlabot ādas elastību un nogludināt ādu padarot strijas mazāk pamanāmas.

4. Līdzekļi ar mandeļu eļļu
Eksistē pētījumi, kas pierāda, ka rūgto mandeļu eļļa spēj novērst jaunu striju parādīšanos. Kādā pētījumā noskaidrojās, ka grūtniecēm, kuras regulāri masēja savu vēderu ar mandeļu eļļu, parādījās mazāk striju nekā tām grūtniecēm, kuras to nedarīja.
Tiesa, nav pierādījumu, kas ļautu uzskatīt, ka mandeļu eļļa spēj palīdzēt atbrīvoties no jau esošām strijām, bet kāpēc gan nepamēģināt?

5. Līdzekļi ar šī sviestu, kakao, olīvu, kokosu un citām eļļām
Šie diezgan bieži cīņā ar strijām izmantotie līdzekļi labi mitrina ādu un, pateicoties tam, var daļēji nomaskēt strijas. Tomēr nav nekādu pierādījumu, ka šādi līdzekļi spētu likt strijām pazust.

Kā atbrīvoties no strijām ar profesionālām metodēm

Ja mājas līdzekļi tomēr nepalīdz vai ja strijas jau ir vecas, visticamāk nāksies vien doties pie ārsta – kosmetologa. Un visticamāk, ka tas jums ieteiks kādu no sekojošām procedūrām.

1. Lāzera terapija
Lāzers iznīcina daļu rētaudu un stimulē ādu ražot vairāk kolagēna. Rezultātā virs dziļākām strijām veidojas jauna un vesela āda, kas spēj paslēpt zem tās esošās strijas.

2. Ķīmiskais pīlings
Ķīmiskais pīlings līdzīgi kā lāzers iznīcinās daļu rētaudu un stimulēs jaunas ādas veidošanos. Tikai šajā gadījumā lāzera vietā tiks izmantotas skābes.

3. Mikrodermabrāzija
Mikrodermabrāzijas procedūras laikā tiek veikta ļoti pamatīga ādas virsējā slāņa slīpēšana ar īpašu ierīci. Mikrodermabrāzija iedarbojas līdzīgi kā lāzerterapija un ķīmiskais pīlings, tik šajā gadījumā tiek izmantota mehāniska ierīce.

Dažādas injekciju metodes
Šajā gadījumā parasti zem ādas tiek ievadīti īpaši preparāti, kas stimulē kolagēna sintēzi un mitrina ādu. Rezultātā āda kļūst blīvāka, bet strijas mazāk pamanāmas.

5. Ķirurģiska operācija
Šī ir visdārgākā un radikālākā metode, taču vienlaikus arī visefektīvākā. Ādas rajons, uz kura atrodas strijas, tiek vienkārši noņemts. Ja ādas rajons ir neliels, tiek izveidota šuve, kura pēc laika kļūst gandrīz nepamanāma. Savukārt, ja strijas aizņem lielāku platību, āda tiek pārstādīta no citas ķermeņa vietas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 + 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.