Kas ir kolagēns un kāpēc tas ir vajadzīgs ādai

Kas ir kolagēns un kāpēc tas ir vajadzīgs ādai
Daudzi ir dzirdējuši par kolagēnu un zina, ka tas cilvēkam ir nepieciešams, tomēr jau mazāks cilvēku skaits zina, kas īsti ir kolagēns un kāpēc kolagēns ir vajadzīgs ādai.

Kas ir kolagēns
Kolagēns ir cilvēkam ļoti svarīgs proteīns(olbaltumvielas) kas veido līdz pat 35% no visa ķermeņa olbaltumvielu satura. Kolagēns ir galvenā saistaudu sastāvdaļa, pateicoties kurai ķermenis ir viens veselums. Kolagēna nosaukums ir radies no grieķu vārda kolla(κολλα) kas nozīmē līme. Kolagēns ir atrodams cīpslās, skrimšļos, asinsvados, kaulos, muskuļos, ādā un citur. Piemēram, ādā kolagēna daudzums var sasniegt pat 70% un, tieši pateicoties kolagēnam, āda ir gluda, izturīga un elastīga.

Kāpēc ir vajadzīgs kolagēns
No vienas puses var šķist, ka kolagēna mūsos jau tā ir daudz un tādēļ par to nav īpaši jāuztraucas un tomēr tā īsti nav. No kolagēna tiek veidotas fibrillas – tievas un garas šķiedras, kas līdzīgi kā atsperes notur organisma audus kopā un vienlaikus neļauj tiem pārāk pietuvināties.
Tomēr kolagēna šķiedras nav mūžīgas un dažādu faktoru ietekmē tās var noārdīties.

  • Šādi faktori ir, piemēram:
  • ultravioletie stari;
  • temperatūras svārstības;
  • stress;
  • hormonālas svārstības;
  • neveselīga pārtika;
  • smēķēšana.

Jaunībā tas nav tik bīstami, jo kaitīgo faktoru ir mazāk un arī organisms ražo pietiekami daudz kolagēna, lai tas laicīgi salabotu visas bojātās fibrillas.
Diemžēl cilvēkam novecojot, pakāpeniski samazinās arī olbaltumvielu izstrāde un ķermenis vairs nespēj kompensēt fibrillu bojājumus. Ar laiku tas noved pie nepatīkamām sekām – rodas problēmas ar kauliem, locītavām, muskuļiem un asinsvadiem.
Pirmā cieš āda, jo tieši tai nākas izjust visvairāk ārējo faktoru. Noārdītās kolagēna šķiedras vairs nespēj uzturēt ādu gludu un elastīgu un uz ādas parādās sīkas grumbiņas.
Fibrillām turpinot noārdīties, grumbas kļūst aizvien dziļākas un labāk pamanāmas, bet āda sāk nokarāties.
Vēl kāds gadījums, kad ir vērts aizdomāties par papildus kolagēna atbalstu, ir rētas. Reizēm dziļāku skrāpējumu, pinņu un citu bojājumu gadījumos organismam var trūkt kolagēna, lai pareizi atjaunotu ādu bojājuma vietā un rezultātā var veidoties atrofiskas rētas (rētas kas rada padziļinājumus ādā).
Ja kolagēna līmeni ādā atjauno, šādas rētas var padarīt krietni mazāk pamanāmas.

Vai kolagēna līmeni var atjaunot
Principā var. Kolagēnu iedala tādā ko dabiski rada cilvēka organisms(endogēns) un tādā kas nonāk cilvēka organismā no ārienes(eksogēns).
Kad organisma dabiski radītā kolagēna sāk pietrūkt, tā daudzumu var atjaunot no ārējiem avotiem. Parasti kolagēns cilvēka organismā tiek ievadīts trijos veidos:

  • ar dažādiem uztura bagātinātājiem;
  • ar kosmētiskiem līdzekļiem, kurus uzklāj uz ādas;
  • ar injekcijām.

No kurienes rodas sintētiskais kolagēns
Pastāv trīs galvenie sintētiskā kolagēna veidi.

1. Jūras
Šo olbaltumvielu iegūst no jūras zivju ādas un skrimšļiem. Pēc savas struktūras tas ir vistuvāk dabiskam cilvēka kolagēnam.

2. Dzīvnieku
Šo kolagēnu iegūst no dzīvnieku skrimšļiem un ādas. Šis ir vispieejamākais sintētiskā kolagēna veids.

3. Hidrolizētais
Šo kolagēnu neražo no veselām molekulām, bet no noteiktām aminoskābēm. Šāda kolagēna daļiņas ir mazākas, un tās iekļūst dziļāk ādā nekā jūras vai dzīvnieku izcelsmes kolagēns.
Šādam kolagēnam kā izejmateriāls var tikt izmantots ne tikai zivju vai dzīvnieku izejmateriāli, bet arī augu.

Kā iedarbojas ar pārtikas piedevām uzņemtais kolagēns
Galvenais ar uztura bagātinātājiem uzņemtā kolagēna uzdevums ir palīdzēt organismam pašam sintezēt savu dabisku kolagēnu.
Kolagēna ražošanai organisms izmanto trīs sastāvdaļas:

  • aminoskābes (glicīnu un prolīnu);
  • vitamīnu C;
  • varu.

Gremošanas sistēmā uzņemtais kolagēns sadalās līdz minētajām aminoskābēm un, iedarbojoties vitamīnam C un varam, var atjaunoties fibrillas. Un tas attiecīgi palielina ādas elastību un mitruma līmeni.
Tomēr kolagēna pārtikas piedevām ir arī trūkumi. Kad organisms uzņem nepieciešamās olbaltumvielas, tas pats izlemj, kur šīs olbaltumvielas tērēt, un nav garantijas, ka tās tiks izlietotas tieši ādas stāvokļa uzlabošanai. Tāpēc uzņemot kolagēnu kā pārtikas piedevu, ir jābūt gatavam tam, ka ādas stāvoklis neuzlabosies. Nu vismaz ne ātri.

Kā iedarbojas kolagēns krēmos un citā kosmētikā
Kolagēna molekulas ir pārāk lielas, lai iekļūtu dermā, un attiecīgi nespēj atjaunot bojātās fibrillas.
Neskatoties uz to, krēmi un citi līdzekļi tomēr spēj uzlabot ādas stāvokli. Tas ir saistīts ar to, ka šādi līdzekļi paaugstina ādas mitruma līmeni un spēj šo mitrumu saglabāt. Rezultātā āda izskatās gludāka un jaunāka.

Kā iedarbojas kolagēna injekcijas
Kolagēna injekcijas ir jaunāks un efektīvāks veids kā nogādāt kolagēnu dermā.
Iekļūstot tieši dermā, kolagēns pilda uzreiz vairākas funkcijas:

  • atjauno bojātās šķiedras;
  • stimulē organismu izstrādāt ādā savu kolagēnu;
  • piesaista mitrumu un mitrina ādu.

Ņemot vērā, ka kolagēns ir cilvēkam diezgan pazīstams, tā injekcijas parasti nerada blakusefektus, tomēr dažās situācijās tādi ir iespējami un tādēļ, ja vēlaties atjaunot savu ādu ar kolagēna injekcijām, tas noteikti būtu jādara tikai pie speciālista ar atbilstošu kvalifikāciju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

thirteen − 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.