Kā vārīt rīsus. Visas būtiskākās gardu rīsu nianses

Kā vārīt rīsus

Pati svarīgākā informācija par rīsu veidiem, vārīšanas ilgumu un citām būtiskām rīsu vārīšanas niansēm. Rakstā pastāstīsim kā vārīt rīsus, cik ilgi vārīt rīsus un kā uzlabot rīsu garšu. Nobeigumā arī pastāstīsim, kā vārīt rīsus suši pagatavošanai.

Sagatavošanās

Ja vēlies pagatavot birstošus rīsus, pirms vārīšanas tie ir jānomazgā aukstā ūdenī. Šādi tu samazināsi rīsos esošo cietes līmeni un līdz ar to arī mazināsi rīsu lipīgumu. Rīsi ir jāmazgā aptuveni piecas vai vairāk reizes līdz ūdens kļūst caurspīdīgs. Visērtāk to būs darīt ar smalka caurdura palīdzību.
Risotto un vēl dažu citu ēdienu pagatavošanai ir vajadzīgi tieši lipīgi rīsi, šādā gadījumā rīsus mazgāt nevajag. Galējas nepieciešamības gadījumā rīsus var nomazgāt vienu reizi.
Lai rīsi izvārītos ātrāk, rīsus pirms vārīšanas var iemērkt uz 30 – 60 minūtēm. Šādā gadījumā rīsu vārīšanās laiks tiks samazināts gandrīz uz pusi. Tiesa, šajā gadījumā labāk samazināt ūdens daudzumu, kurā rīsi tiks vārīti.

Proporcijas

Parasti tiek pieņemts, ka rīsu vārīšanai vajag divreiz vairāk ūdens nekā rīsu. Tomēr šīs proporcijas ir tikai aptuvenas proporcijas un izvēloties ūdens daudzumu labāk ir vadīties pēc rīsu veida:
Garengraudu rīsiem – 1:1,5 – 2;
Vidējgraudu rīsiem – 1:2 – 2,5;
Apaļgraudu rīsiem – 1:2,5 – 3;
Ar tvaiku apstrādātiem rīsiem – 1:2;
Brūnajiem rīsiem – 1:2,5 – 3;
Savvaļas rīsiem – 1:3,5.

Pirms rīsu vārīšanas noteikti ir vērts izlasīt instrukcija uz iepakojuma. Jo kurš gan cits kā ne ražotājs zinās vislabāko veidu, kā vārīt tā ražotos rīsus.

Trauki

Rīsus vislabāk ir vārīt katliņā ar biezu dibenu, jo šādā katlā siltums tiks sadalīts vienmērīgāk. Tāpat rīsus var vārīt arī lielā pannā, savukārt plovu tradicionāli vāra kazanā.

Kā vārīt rīsus

Ja rīsi tiek vārīti katliņā, vispirms pievieno ūdenim sāli un gaidi, kamēr ūdens uzvārīsies. Kad ūdens ir uzvārījies, pievieno tam rīsus, tad vienreiz apmaisi, lai rīsi nepieliptu pie katliņa dibena. Tad kad virums sāk burbuļot, nogriez uguni līdz minimumam un uzliec katliņam vāciņu.
Rīsu vārīšana procesā labāk vāciņu atstāt uz katliņa, jo pretējā gadījumā rīsi, vārīsies ilgāk.
Ja vēlies, lai rīsi nesaliptu un būtu patīkami birstoši, vārīšanas laikā rīsus nevajag maisīt, protams, neskaitot pirmo reizi. Maisīšanas laikā rīsi lūzīs un no tiem izdalīsies ciete.

Atkarībā no rīsu veida, to vārīšanas ilgums ir aptuveni šāds:
Baltajiem rīsiem – 20 minūtes;
Tvaicētajiem rīsiem – 30 minūtes;
Brūnajiem rīsiem – 40 minūtes;
Savvaļas rīsiem – no 40 līdz 60 minūtēm.

Kad rīsi ir gatavi, noņem katliņu no uguns un, nenoņemot katla vāciņu, ļauj tam 10 – 15 minūtes pastāvēt. Ja katliņā ir atlicis ūdens, tas ir jānolej.
Ja rīsi tiek vārīti pannā ir jāizmanto liela panna ar augstām sieniņā un vāciņu. Pannas diametram ir jābūt vismaz 24 cm. Pats rīsu vārīšanas proces īpaši neatšķiras no vārīšanas katliņā, ja neskaita vienu atšķirību – rīsi pirms vārīšanas ir ātri jāapcep augu eļļā. Burtiski tikai 1 – 2 minūtes, turklāt patstāvīgi maisot, lai rīsi pārklātos ar eļļu. Tas rīsus padarīs birstošākus. Kad rīsi ir apcepti tie ir jāaplej ar verdošā ūdenī un jāvāra tā, it kā tie tiktu vārīti katliņā.

Garšvielas

Viena no rīsu labajām īpašībām ir tāda, ka to garšu vienmēr var nedaudz izmainīt. Piemēram, ar šādu garšvielu palīdzību: Safrāns, kardamons, karijs, kumins un citām.
Garšvielas parasti pievieno rīsu vārīšanas laikā vai jau uzvārītiem rīsiem. Tāpat rīsus var vārīt nevis parastā ūdenī, bet vistas vai citu gaļu buljonā.

Kā vārīt rīsus suši pagatavošanai

Suši pagatavošanai tiek izmantoti īpaši Japānas rīsi, tomēr ja tev šo rīsu nav, tos var aizstāt ar parastajiem apaļgraudu rīsiem.
Pirms rīsu vārīšanas tie ir jāmazgā aukstā ūdenī 5 līdz 7 reizes. Uzpeldējušos rīsus labāk uzreiz izmest.
Kad rīsi ir nomazgāti tie ir jāaplej ar aukstu ūdeni proporcijā 1:1,5. Garšas uzlabošanai ūdenim var pievienot nedaudz nori lapu, tomēr tās ir jāizņem vēl, pirms ūdens ir sācis vārīties. Katliņam ir jābūt nosegtam ar vāciņu. Līdz vārīšanās brīdim rīsi ir jāvāra uz vidējas uguns, bet kad ūdens ir sācis vārīties, uguns ir jānogriež līdz minimumam un rīsi ir jāvāra vēl aptuveni 15 minūtes. Kad rīsi ir uzvārīti tie ir jānoņem no uguns ir jāļauj tiem vēl 15 minūtes pastāvēt.
Uzvārītajiem rīsiem ir jāpievieno īpašs maisījums vajadzīgās garšas radīšanai. Lai pagatavotu šo garšvielu atsevišķā katliņā ir jāielej 2 ēdamkarotes rīsu etiķa, jāpievieno tam 1 tējkarote cukura un 1 tējkarote sāls. Tad maisījums ir jāliek uz vidējas uguns un jāsilda, kamēr pilnībā izkūst sāls un cukurs.
Rīsus pārvieto uz platu bļodu, aplej ar mērci un uzmanīgi samaisa ar koka lāpstiņu. Kad tas ir paveikts, var ķerties pie suši pagatavošanas.

Zini vēl kādu veidu kā izvārīt garšīgus rīsus? Lūdzu, dalies ar savu recepti komentāros.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

10 − 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.