Kāpēc visu laiku gribas ēst

Kāpēc visu laiku gribas ēst
Tevi nepamet izsalkums pat pēc kārtīgām pusdienām, un tu turpini ēst un ēst visas dienas garumā? Iespējams, ka tavs organisms vienkārši gatavojas ziemai, tomēr patstāvīgs izsalkums var liecināt arī par kādu nopietnāku veselības problēmu. Rakstā apskatīti visi galvenie iemesli, kāpēc cilvēkiem visu laiku gribas ēst.

Stress
Vēl viens gadījums kad pie visa ir vainīgi hormoni. Šajā gadījumā – hormons kortizols kas tiek izstrādāts stresa laikā un kurš var radīt tik spēcīgu apetītes pieaugumu, ka mēs vēlamies apēst visu, kas nonāk mūsu rokās. Kortizola līmenim normalizējoties, arī apetīte atgriežas normas robežās.

Emocijas
Stress nav vienīgā lieta, kuru cilvēki mēdz “noēst”. Reizēm cilvēki līdzīgi rīkojas arī skumju, garlaicības vai nospiestības iespaidā. Tāpēc ja tev patstāvīgi ir slikts garastāvoklis, labāk mēģini to no sākuma uzlabot un tikai tad dodies revidēt ledusskapja saturu.

Slāpes
Reizēm cilvēki izsalkumu jauc ar slāpēm un tā kā ēdiens arī saturu šķidrumu, organismam var šķist, ka tā vajadzība ir daļēji apmierināta. Šādā gadījumā no sākuma vajadzētu padzerties un tikai pēc kāda laiciņa sākt meklēt ko ēdamu. Var izrādīties, ka pēc slāpju remdēšanas tava apetīte pazudīs kā nebijusi.

Straujas cukura līmeņa svārstības
Kad cilvēka organismam nākas pārstrādāt glikozi, tas liek lietā divus hormonus, no kuriem viens ir insulīns. Glikoze ir būtisks cilvēka enerģijas avots, un tieši insulīns to nogādā līdz šūnām. Tomēr ja tava pārtika satur pārāk daudz saldumu un citu ogļhidrātu, insulīna tiek saražots pārāk daudz. Insulīna ir tik daudz, ka cukura līmenis strauji nokrīt un tu vari atkal sākt izjust izsalkumu.

Diabēts
Diabēts ir slimības, kas ir tieši saistīta ar cilvēka insulīna līmeni. Ja cilvēks cieš no šīs slimības, tas var ēst pietiekoši daudz, bet tā organisms nespēj pārvērst barību enerģijā, jo insulīna līmenis ir pārāk zems. Par diabētu var liecināt tādi simptomi kā slāpes, nespēks un bieža nepieciešamība apmeklēt tualeti.

Zems cukura līmenis
Hipoglikēmija jeb pamazināts cukura līmenis asinīs ir stāvoklis, kurā cilvēka organismam pietrūkst enerģijas. Šādu stāvokli var izsaukt jau pieminētais diabēts, nepareiza zāļu lietošana un citas veselības problēmas. Cukura līmenis var pazemināties arī nepietiekama uztura un pārāk lielu fizisku slodžu gadījumā. Ja cilvēka uzturs ir pietiekošs, bet cukura līmenis patstāvīgi ir pazemināts, būtu noteikti jāvēršas pie ārsta.

Grūtniecība
Paaugstināta apetīte grūtniecības laikā ir pilnīgi normāla parādība. Tomēr reizēm apetīte mēdz palielināties arī agrīnās grūtniecības fāzēs, kad vēl nav parādījušās citas grūtniecības pazīmes.

Smaržas un attēli
Izsalkumu ne vienmēr izsauc organisma vajadzības. Reizēm mūsu ēstgribu izsauc vilinošas smaržas vai pat tikai ēdienu attēli. Šajā gadījumā vienkārši jācenšas no šādiem kairinātājiem norobežoties.

Organisma īpatnības vai nepareiza ēšana
Visi cilvēki nav vienādi, un to organismi var dažādi reaģēt uz dažādiem ēdieniem. Reizēm cilvēks var ilgi nejust izsalkumu no vārītiem kartupeļiem, bet savukārt pēc ceptiem kartupeļiem jūtas atkal izsalcis jau pēc stundas. Vēl dažiem citiem cilvēkiem var būt grūti ilgstoši izjust sāta sajūtu no mannā putras vai piena ēdieniem. Tāpat daudzi cilvēki noteikti būs ievērojuši, ka to izsalkums atgriežas ātrāk pēc ātro ēstuvju apmeklējuma.

Vairogdziedzera funkcijas pastiprināšanās
Apetīte var palielināties arī vairogdziedzera funkcijas pastiprināšanās jeb hipertireozes gadījumā. Turklāt šajā gadījumā neskatoties uz labo apetīti, svars nevis pieaug, bet samazinās. Starp citiem simptomiem var minēt paaugstinātu asinsspiedienu, vairogdziedzera palielināšanos un paaugstinātu sviedru izdalīšanos. Biežāk no šīs problēmas cieš sievietes. Hipertireozes gadījumā noteikti būtu jāgriežas pie ārsta.

Zāles
Apetīti var iespaidot arī daži medikamenti. Nereti šāds efekts rodas no antidepresantiem. Tāpat reizēm apetīte var mainīties arī no dažiem pretalerģiju līdzekļiem. Ja pēc kādu zāļu lietošanas tiek pamanīts apetītes pieaugums, noteikti ir vērts par to pateikt ārstam.

Miega trūkums
Miega trūkums var izjaukt dabisko leptīna un grelīna hormonu balansu. Šie divi hormoni ir atbildīgi par sāta sajūtu, un, ja šo hormonu līmenis kļūst pārāk zems, cilvēks gluži vienkārši vairs nejūtas paēdis un turpina ēst.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.