Kā saglabā veselus zobus līdz sirmam vecumam

Kā saglabā veselus zobus
Kaut arī zobu emalja tiek uzskatīta par vienu no visizturīgākajām vielām uz pasaules, tas vēl nebūt nenozīmē, ka zobi ir nenolietojami vai ka tie nav pakļauti slimībām. Patiesībā zobu veselību veselību nedrīkst nenovērtēt, jo tiem kā minimums nākas tikt galā ar visu tavu pārtiku. Turklāt līdz ar gadiem tie nepaliks ne izturīgāki, ne veselāki, bet gan tieši vājāki un trauslāki. Rakstā aprakstīti daži padomi kā saglabāt savus zobus veselus pēc iespējas ilgāk.

Pareiza zobu tīrīšana
Zobu tīrīšanai piemīt nozīmīga profilaktiska funkcija, kuru noteikti nedrīkst novērtēt par zemu. Pēc ēšanas uz zobiem sakrājas baktērijas, kuru darbība noved pie zobu emaljas bojājumiem. Savukārt regulāra zobu tīrīšana iznīcinās baktērijas un to darbības paliekas. Zobus vajadzētu tīrīt vismaz divreiz dienā: no rīta un vakarā. Ja ir iespēja, tad arī pēc pusdienām. Tiesa, zobus gan nevajag tīrīt uzreiz pēc ēšanas, bet aptuveni 30 minūtes pēc, jo pārāk ātra zobu tīrīšana pēc ēšanas arī var kaitēt zobu emaljai. Ja nav iespējams iztīrīt zobus pēc pusdienām, var izlīdzēties ar košļājamo gumiju vai mutes skalojamo. Pati zobu tīrīšana ir jāveic cītīgi un vismaz 2 – 3 minūtes ilgi. Pārāk neilga zobu tīrīšana ir kļūda, kuru mēdz pielaist ļoti daudz cilvēku. Atceries, ka zobu tīrīšana nav, izdomāta tādēļ, lai pārbaudītu tavu pacietību, bet gan lai novērstu zobu bojāšanos. Nozīme ir arī tam, kā tu darbojies ar zobu birsti. Kustībām ir jābūt vertikālām, virzienā no zoba pamatnes uz galu, tomēr nepārcenties, jo pārāk cītīga zobu tīrīšana arī var kaitēt tavu zobu emaljai.

Zobu pastas izvēle
Mūsdienās zobu pastu izvēle ir tik milzīga, ka reizēm šķiet, ka tas var radīt grūtības. Tomēr patiesībā tas nav nemaz tik sarežģīti. Vienkārši izvēlies tādu zobu pastu, kas ļaus tev novērst to problēmu, kuru tu gribi atrisināt. Ja uztraucies par asiņojošām smaganām, izvēlies zobu pastu kas risina šo problēmu, ja tev ir jūtīgi zobi, tad ņem pastu jūtīgiem zobiem, bet cīņai ar zobu aplikumu noderēs antibakteriāla zobu pasta.
Atsevišķi jāpiemin balinošas zobu pastas. To popularitāte ir izprotama, jo kurš gan nevēlas iegūt žilbinoši baltu smaidu turklāt mājas apstākļos? Tomēr šādu zobu pastu sastāvā ir vielas, kas var kaitēt zobu emaljai un tādēļ balinošas zobu pastas nevajadzētu lietot biežāk nekā pāris reizes nedēļā.

Sabalansēta zobu noslodze
Ir skaidrs, ka zobi nav domāti, lai ar tiem kostu riekstus vai atvērtu alus pudeles. Lai cik veseli arī nebūtu tavi zobi, pie šādas nesaudzīgas attieksmes tie tādi nespēs palikt ilgi. Tāpat zobiem var kaitēt arī zobu griešana un citas zobus bojājošas darbības. Zobus gan nevajadzētu atstāt arī pilnīgi bez slodzes.

Pareizs dzīvesveids
Zobu veselību ietekmē arī kopējais cilvēka organisma stāvoklis. Tādēļ ir vērts atbrīvoties no visa, kas negatīvi ietekmē tevi un tavu pašsajūtu. Piemēram, stress, nomāktība, nogurums vai depresija arī ir lietas, kas tev kaitē. No tā visa vajadzētu censties atbrīvoties un iemainīt to pret sportu, ceļojumiem un atpūtu.
Papildus palīgs tavai un tavu zobu veselībai ir pareizs uzturs. Tavi pārtikai ir jābūt sabalansētai un veselīgai tādēļ iekļauj savā ēdienkartē augļus, dārzeņus, skābpiena produktus un gaļu. Izvairies no pārlieka alkohola un cukura patēriņa.

Regulāri stomatologa apmeklējumi
Protams, ir saprotami, ka nevienam īpaši negribas doties pie stomatologa, īpaši jau bez vajadzības. Tomēr ja tu vēlies, lai tavi zobi paliek veseli pēc iespējas ilgāku laiku, apmeklē stomatologu vismaz reizi gadā, pat ja pēc tā nav nekādas izteiktas vajadzības. Ārsts novērsīs visas potenciālās problēmas jau iedīglī. Tāpat svarīgi ir apmeklēt arī higiēnistu un atbrīvot zobus no zobakmens. Rūpējies par saviem zobiem un tie būs veseli un kalpos ilgi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

six + 14 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.