Kā radās tualetes papīrs

Kā radās tualetes papīrs
Tualetes papīrs ir viena no tām lietām, bez kurām nav iedomājama mūsu dzīve un tomēr tā tas nav bijis vienmēr. Turklāt pirmie tualetes papīra izgudrotāji un lietotāji nebūt nebija eiropieši. Ienāc un uzzini vairāk par tualetes papīru un tā rašanās vēsturi.

Līdz tualetes papīra izgudrošanai cilvēki tā vietā izmantoja daudzus un dažādus šim mērķim piemērotus priekšmetus, piemēram, augu lapas, sienu, zāli vai pat tikai pliku roku. Senajā Grieķijā tualetes papīra vietā izmantoja koka skrāpjus vai piemērotas formas akmentiņus. Savukārt Senajā Romā tika izmantoti ar audumu aptīti kociņi, kuri lietošanas starplaikos tika glabāti sāļā jūras ūdenī. Interesanti, ka Senajā Romā bija izplatītas arī publiskās tualetes, kurās šādi kociņi tika lietoti kopīgi.
Kamēr Eiropa un visa pārējā pasaule slaucījās, kā nu māk, Ķīnā tualetes papīrs tika lietots jau vismaz no mūsu ēras 589 gada. Nu vismaz droši ir zināms, ka papīru higiēniskiem mērķiem lietoja imperators un tā galms. Interesanti ir, ka Ķīnas imperatora galmam tika piegādāts vienkāršāks papīrs, bet pašam imperatoram un tā ģimenei tika piegādāts mīkstāks un iesmaržināts papīrs. Tā kā diezgan droši par tualetes papīra izgudrotājiem var uzskatīt ķīniešus, kuri tualetes papīru izmanto jau vismaz pusotru tūkstoti gadu.
Kas attiecas uz Eiropu, jāsaka, ka tajā nekāda tualetes papīra nebija vēl ilgi un tas nav nekāds brīnums, ņemot vērā, ka Eiropā šajā laikā valdīja diezgan tumšs periods, kurā higiēna netika vērtēta neko augstu. Kaut nevar teikt, ka Eiropā nemaz netika domāts par papīra izmantošanu higiēnas nolūkiem. Vēl 16 gadsimtā franču rakstnieks, ārsts un humānists Fransuā Rablē savā grāmatā uzskaita neskaitāmus veidus kā notīrīties pēc tualetes apmeklējuma, tomēr papīra izmantošanu tajā tiek noraidīta kā neefektīva.

Sākot ar 18 gadsimtu sāk parādīties salīdzinoši lētas grāmatas un avīzes, kuras laikam ejot, cilvēki pēc izlasīšanas sāk izmantot kā tualetes papīru. Tā tas turpinājās vēl ļoti ilgi un arī pēc tualetes papīra izgudrošanas.
Beidzot ap 1857. gadu ASV uzņēmējs Džozefs Gajeti (Joseph Gayetty) saprot, ka papīra ražošana higiēniskiem mērķiem var kļūt par labu biznesu un sāk tualetes papīra ražošanu. Interesanti, ka izgudrotājs tik ļoti lepojās ar savu izgudrojumu, ka drukāja savu vārdu uz katras tualetes papīra loksnes. Masveida tualetes papīra ražošana sākās ap 1890. gadu, un drīz vien tualetes papīra ražošana tika uzsākta arī Eiropā. Runājot par Eiropu, jāsaka, ka tajā tika izgudrots mums pierastais tualetes papīrs ruļļos, kuru 1928. gadā uzsāka ražot vācu uzņēmējs Hans Klenke (Hans Klenk). Tā nu sanāk, ka mūsdienu tualetes papīram ruļļos, šogad tiek svinēta 90 gadu jubileja. Ar to tad arī jūs visus apsveicu:)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fifteen + 18 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.