Kā aizņemties gudri

Kā aizņemties naudu gudri
Parādi var radīt depresiju, izpostīt draudzību un sagraut dzīvi. Par laimi pastāv daži vienkārši noteikumi, kas ļaus aizņemties gudrāk un varbūt pat pilnība izvairīties no kredīta ņemšanas.

1. Izvērtē riskus
Pirms izšķiries iedzīvoties parādā, apdomā ar ko tev tas var beigties sliktākajā gadījumā.
Ja vēlies aizņemties no drauga, padomā kas notiks, ja tu viņam šo naudu nespēsi atdot. Naudas lietas nevajadzētu jaukt kopā ar draudzību. Līdzīgi kā kopīgs bizness, arī parādi ir izjaukuši ne vienu vien draudzību.
Ja vēlies aizņemties lielu summu, pirms tam labi apdomā, vai tev tiešām nevar rasties problēmas ar darbu un vai tev ir pietiekošas finansiālās rezerves, uz kurām tu paļauties problēmu gadījumā. Lielu parādsaistību gadījumā uzkrājumu trūkums var radīt stresu un spēcīgas bailes no atlaišanas.
Tāpat mēģini arī apdomāt, no kā tev kredīta dēļ būs jāšķiras. Tev var nākties atteikties no ceļojumiem, dārgām dāvanām tuviniekiem, iemīļotākajām izklaidēm un citām tev svarīgām lietām.

2. Aprēķini cik daudz naudas tu vari aizņemties
Ņem un aprēķini izdevumus par mājokli, izdevumus pārtikai, transporta izdevumus, izdevumus bērnam un citus svarīgus izdevumus. Tad saskaiti visu kopā un atņem to no savas algas, bet atlikumu izdali ar divi. Aptuveni šādu summu tu katru mēnesi vari maksāt par kredītu.
Ja paņemsi kredītu par maksimāli iespējamo summu, jebkura neparedzēta situācija, kas prasīs izdevumus, sagādās tev problēmas un atstās bez naudas.
Tādēļ rēķini, lai tavu kredītu ikmēneša maksājums nepārsniedz vairāk nekā 20% no tavas algas. Būs vieglāk maksāt mazāk, bet ilgāk, pat tad ja tas palielina kopējo atmaksājamo summu.

3. Pārdomā vai tev tiešām vajag kredītu
Pirms dodies aizņemties, pārdomā vai tiešām nevari iztikt bez kredīta. Varbūt tu vari vajadzīgo sakrāt atsakoties no kādas izklaide vai kaitīga ieraduma? Tāpat apsver iespēju atrast papildus ienākumu avotu. Iespējams, ka tu vari kaut kur piestrādāt, kamēr sakrāsi nepieciešamo summu. Šāda pieeja ne tikai var palīdzēt izvairīties no kredīta, bet arī parādīs vai plānotais pirkums tiešām ir tik nepieciešams.

Paša nepelnītu naudu ir daudz vieglāk iztērēt par nevajadzīgām lietām. Savukārt kad nākas ziedot ar savu atpūtu vai izklaidi, ir vieglāk apjaust naudas patieso vērtību un pirkums var izrādīties jau ne tik ļoti vajadzīgs.

4. Izskati dažādus kredīt produktus
Daudzos veikalos piedāvā noformēt kredītu turpat uz vietas. Tas ir ērti, bet ne vienmēr izdevīgi. Lieta gan tiks iegūta uzreiz, bet par to var sanākt pārmaksāt.
Salīdzini dažādas kredītu iespējas. Izskati patēriņa kredīta iespējamību, kredītkartes izmantošanu, dažādus līzingus un citas iespējas. Parasti jo ilgāks ir kredīta izskatīšanas laiks, jo izdevīgāks tas ir. Šādi tu spēsi atrast visizdevīgāko piedāvājumu.

5. Nesteidzies
Velti vismaz trīs dienas, lai salīdzinātu dažādus kredītu piedāvājumus un apdomātu tos. Šādi tu vēlreiz visu apdomāsi un galīgi izšķirsies par kredīta vajadzību, turklāt izvēlēsies visizdevīgāko variantu. Steiga var ne tikai dārgi izmaksāt, bet arī sabeigt tavu dzīvi uz vairākiem gadiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

18 − 17 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.