Septiņi mīti un patiesības par pienu

Septiņi mīti un patiesības par pienu
Kas ir labāks – piens ar zemu tauku saturu vai pilnpiens? Dabisks piens vai sausais piens? Vai piens var palīdzēt tikt pie lielākiem muskuļiem? Uzzini atbildes uz šiem un citiem ar pienu saistītiem jautājumiem!

1. Vai piens var palīdzēt zaudēt svaru?
Ļoti iespējams, ka var. Pētījumi liecina, ka ar uzturu uzņemtā kalcija devas palielināšana paātrina svara zaudēšanu. Turklāt tīrs kalcijs nav tik efektīvs kā kalcijs, kas tiek uzņemts ar pienu. Pētnieki uzskata, ka kalcija efektu pastiprina pienā esošās olbaltumvielas.

2. Vai piens var palīdzēt audzēt muskuļus?
Visticamāk var. Kādā pētījumā piedalījās 56 vīrieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Visi viņi 12 nedēļu garumā, piecas reizes nedēļā veica spēka vingrinājumus. Vīrieši no pirmās grupas izdzēra glāzi attaukota piena uzreiz pēc treniņa un vēl vienu glāzi pēc stundas. Otras grupas dalībnieki dzēra sojas dzērienu bez taukiem, bet trešās grupas dalībnieki dzēra ogļhidrātiem bagātu dzērienu. Visu dzērienu kaloritāte bija vienāda.
Pētījuma noslēgumā izrādījās, ka to vīriešu muskuļu masa, kas bija dzēruši pienu, bija pieaugusi ievērojami vairāk nekā tiem vīriešiem, kuri dzēra sojas un ogļhidrātu dzērienus.

3. Vai cilvēkiem var kaitēt pienā esošie hormoni?
Visticamāk nē. Mēs visi esam dzirdējuši, ka govīm tiek doti hormoni, lai paātrinātu to augšanu un palielinātu iegūstamā piena daudzumu, un ir skaidrs, ka šie hormoni nonāk arī govs pienā. Nav šaubu, ka hormoni var cilvēkam kaitēt, bet ne piena gadījumā. Lai cilvēks ar pienu uzņemtu kaut cik ievērojamu hormonu devu, tam būtu jāizdzer ļoti daudz piena. Turklāt daļu no pienā esošajiem hormoniem tiek iznīcināta pasterizācijas laikā, bet pārējos pārstrādā cilvēka gremošanas sistēma.

4. Vai cilvēkiem var kaitēt pienā esošās antibiotikas?
Iespējams, ka var, bet varbūt arī nevar, tas joprojām precīzi nav zināms.

5. Vai piens ar zemu tauku saturu ir veselīgāks par normālu pienu?
Diez vai. Agrāk tika uzskatīts, ka pienā esošie tauki paaugstina sliktā holesterīna līmeni, tomēr šobrīd dzīvnieku izcelsmes tauki tiek aktīvi attaisnoti.

6. Vai sausais piens ir slikts?
Nē, nav. Sausā piena vērtība praktiski neatšķiras no normāla piena, turklāt sausā piena uzglabāšana ir daudz ērtāka un to var glabāt ievērojami ilgāk.

7. Vai ir labi pievienot pienu kafijai un tējai?
Var, bet veselīgāk laikam nebūs. Tiek uzskatīts, ka piens samazina katehīnu(antioksidanti, kurus satur tēja) efektivitāti. Savukārt kofeīns pastiprināti izvadot no organisma kalciju, kuru piens gan satur. Tad nu šķiet, ka īstas skaidrības atkal nav.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.