Deviņas kļūdas, kas saīsina tava telefona mūžu

Deviņas kļūdas, kas saīsina tava telefona mūžu
Telefoni ir ar mums vienmēr un visur, un reizēm mēs pret šī ierīcēm izturamies diezgan neapdomīgi. Rakstā apskatītas deviņas kļūdas, kas spēj ievērojami saīsināt tava telefona mūžu.
Lielākā daļa punktu gan ir saistīti ar telefona akumulatoru, bet kā zināms bez akumulatora telefons ir tikai nekam nederīgs metāla, stikla un plastmasas gabals.

1. Tu nekad neizslēdz savu telefonu
Ja tu līdzīgi kā daudzi citi cilvēki vienmēr turi savu telefonu ieslēgtu, zini, ka tu saīsini sava telefona akumulatora kalpošanas laiku. Speciālisti iesaka izslēgt telefonu uz kādu ilgāku brīdi vismaz reizi nedēļā. Ja izlemsi izslēgt savu telefonu uz nakti, neaizmirsti, ka tev var būt vajadzīgs modinātājs.

2. Tev nepārtraukti ir ieslēgts Wi-Fi un Bluetooth
Atslēdz Wi-Fi un Bluetooth ja tos neizmanto. Laikā kad šīs funkcijas netiek izmantotas, tās tikai veltīgi tērē tava telefona enerģiju, liekot tā akumulatoram ātrāk izlādēties, kas attiecīgi liek to biežāk lādēt. Savukārt akumulatoru uzlādes ciklu skaits, kā zināms, nav bezgalīgs.

3. Tu lieto telefonu aukstumā vai karstumā
Neviens litija-jonu vai litija-polimēru akumulators nav piemērots lietošanai ekstrēmi zemās vai augstās temperatūrās. Pazeminātās temperatūrās litija akumulatori zaudē savu tilpumu, jo tajos esošajā elektrolītā palēninās ķīmiskās reakcijas. Savukārt karstums izsauc akumulatora degradāciju, bet tas var pat izraisīt tā aizdegšanos. Litijs ir visai aktīvs metāls un par to nedrīkst aizmirst. Tādēļ, lai izvairītos no šādām problēmām, centies ilgstoši neatstāt savu telefonu karstumā vai aukstumā, un lādē to tikai istabas temperatūrā.

4. Tu atstāj telefonu lādēties uz visu nakti un/vai ļauj tam uzlādēties līdz 100%
Protams, ja telefona akumulators ir darba kārtībā un nav bojāts, nav jābaidās, ka tas varētu tikt pārlādēts. Tomēr ja tu savu telefonu regulāri neuzlādēsi līdz 100% atzīmei, tu vari ievērojami palielināt akumulatora uzlādes ciklu skaiti un šādi pagarināt tā kalpošanas laiku. Vislabāk būs ja tu neuzlādēsi sava telefona akumulatoru ne vairāk kā par 90%.

5. Tu ļauj savam telefonam pilnībā izlādēties
Vēl kāds faktors, kas ļoti kaitē litija akumulatoriem ir to pilnīga izlāde. Šajā gadījumā runa nav par akumulatora izlādi līdz 0%, bet gan par tā saukto dziļo izlādi. Nekas slikts nenotiks, ja tavs telefons pilnībā izlādēsies un izslēgsies, tomēr jau daudz sliktāk būs, ja tu atstāsi to šādā stāvoklī ilgstoši. Dziļā izlāde ir ļoti kaitīga akumulatoram, jo tā izsauc neatgriezeniskus procesus, kuru rezultātā samazinās akumulatora ietilpība.
Kas attiecas uz telefona izlādi līdz 0%, jāsaka, ka šādu izlādi ir pat vēlams veikt reizi pusgadā, lai kalibrētu akumulatoru. Arī sākot lietot jaunu akumulatoru (piemēram, kopā ar jaunu telefonu) vismaz pirms pirmajām trim uzlādēm telefonu ir vēlams pilnībā izlādēt. Savukārt lietojot telefonu ikdienā nav ieteicams tam ļaut izlādēties vairāk par 10%.

6. Tu lieto ātro uzlādi vai pārāk jaudīgu lādētāju
Ātrā uzlāde neapšaubāmi ir ērta, jo tā ļauj uzlādēt telefonu ievērojami ātrāk nekā ar parastu standarta lādētāju. Tomēr viens no galvenajiem litija akumulatoru ienaidniekiem ir augsta temperatūra, kas ir loģiska parādība, lietojot ātro uzlādi. Tas pats attiecas arī uz jaudīgākiem lādētājiem. Nekad neizmanto jaudīgāku lādētāju nekā ir noteikts telefona dokumentācijā, jo tas ne tikai saīsinās telefona akumulatora mūžu, bet var novest arī pie tā aizdegšanās.

7. Tu ļauj visām lietotnēm rādīt paziņojumus
Šādi nebeidzami lietotņu paziņojumi ne tikai kaitina, bet arī neļauj tavam telefonam ieiet dziļāka miera stāvoklī un šādi iznieko tavas ierīces enerģijas rezerves. Īpaši šādi grēko spēles, kas nu galīgi nav tās pašas svarīgākās lietotnes. Tāpēc ja vēlies pagarināt sava tālruņa darbības laiku, dodies uz uzstādījumiem un izslēdz visu tev mazsvarīgo lietotņu paziņojumus.

8. Tu ļauj visām lietotnēm lietot ģeogrāfiskās atrašanās vietas datus (GPS)
GPS ir vēl viens tava akumulatora iztukšotājs, tāpēc ja vien tu skaidri nezini, kāpēc kādai konkrētai lietotnei šie dati ir vajadzīgi – ņem un atslēdz tos.

9. Tu nelieto telefona maciņu
Tāda banāla lieta kā telefona maciņš(vai vāciņi) var paglābt tavu telefonu no vairākus simtus vērta remonta vai jauna telefona iegādes. Īpaši aktuāli tas kļūst tagad, kad kļūst populāri ražot viedtālruņus, kuros no stikla ir veidots ne tikai ekrāns, bet arī aizmugure.

4 thoughts on “Deviņas kļūdas, kas saīsina tava telefona mūžu

  1. Pilnīgas muļķības. 2 no 9 ir korekti (3. un 6.), pārējie kaut kādi internetā sagrābstīti mīti, kuriem nav nekādas saistības ar reālo situāciju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.