Kāpēc aizkrīt ausis un ko šādā brīdī darīt

Kāpēc aizkrīt ausis
Eksistē vairāki iemesli, kāpēc aizkrīt ausis. Daži no tiem ir nekaitīgi un pāriet paši, bet citi prasa speciālista palīdzību. Lai saprastu, kāpēc ausis aizkrīt, ir nedaudz jāsaprot, auss uzbūve. Sajūta, ka auss ir aizkritusi rodas apstākļos kad tiek nobloķēta bungādiņa. Bungādiņa ir auss orgāns, kas ir nepieciešams, lai nodotu skaņas svārstības vidusausij. Bungādiņu var nobloķēt gan no ārpuses, gan arī no iekšpuses.

Savukārt nobloķēt bungādiņas un likt aizkrist ausīm var šādi iemesli:

1. Spiediena izmaiņas
Tas parasti notiek, kad jūs lidojat ar lidmašīnu, braucat liftā vai nirstat ar vai bez akvalanga. Šajā gadījumā gaisa spiediena maiņas ausī un apkārtējā vidē ir dažādas, bet tas savukārt rada aizkritušas auss sajūtu. Citi simptomi var būt ausu sāpes un dzirdes pasliktināšanās.
Ko darīt, ja ausis aizkritušas spiediena izmaiņu dēļ:
Šajā gadījumā parasti neko darīt nevajag. Vislabāk būs, ja jūs vienkārši pagaidīsiet, pēc kāda laika spiediena starpība ausīs un ārpus tās izlīdzināsies un nepatīkamās sajūtas pazudīs. Gadījumā ja sāpes ilgst vairāk nekā pāris stundu, tās ir ļoti spēcīgas, ausīs skan, jums stipri reibst galva vai no ausīm tek asinis būtu noteikti jāgriežas pie ārsta.

2. Sēra korķi
Reizēm ausīs veidojošais sērs tajās sakrājas un tā rezultātā ausīs izveidojas blīvi sēra korķi. Šo korķu dēļ pasliktinās dzirde un rodas sajūta, ka ausis ir aizkritušas. Atsevišķos gadījumos var būt arī ausu sāpes. Simptomi parasti parādās nemanāmi.
Ko darīt, ja ausis aizkritušas sēra korķu dēļ:
Šajā gadījumā noteikti jāgriežas pie atbilstoša speciālista, īpaši jau tāpēc ka pašrocīgi nav iespējams noteikt ne patieso ausu aizkrišanas iemeslu, ne likvidēt sēra korķus. Tādēļ griešanās pie otolaringologa ir vienīgais pareizais risinājums.

3. Ausu infekcijas jeb otīts
Šādas infekcijas izsauc vīrusi, baktērijas vai sēnītes. Šajā gadījumā kopā ar ausu aizkrišanu parādās ausu sāpes, reizēm pasliktinās dzirde, vai parādās izdalījumi no ausīm. Papildus var parādīties arī paaugstināta temperatūra. Bieži šādas infekcijas izraisa deguna vai kakla infekcijas, kas nonākušas līdz ausīm. Biežāk šādas infekcijas ir sastopamas bērniem, bet var parādīties jebkurā vecumā.
Ko darīt, ja ausis aizkritušas infekcijas dēļ:
Doties pie speciālista.

4. Ārējā dzirdes kanāla infekcijas
Citi šādu infekciju simptomi ir nieze ausī, ausu sāpes vai izdalījumi. Šādas infekcijas var iegūt, piemēram, pludmalē, kur tās nonākušas auss kanālā sāk attīstīties.
Ko darīt:
Doties pie speciālista.

5. Iesnas
Ausis ar īpašu kanālu ir saistītas ar degunu un kaklu. Iesnu gadījumā šis kanāls var piepampt un radīt aizkritušu ausu sajūtu.
Ko darīt:
Pirmām kārtām vajag ārstēt iesnas. Ja pēc iesnu izārstēšanas ausu stāvoklis neuzlabojas, noteikti jādodas pie speciālista.

6. Ūdens ausīs
Viens no visbiežāk sastopamajiem un nekaitīgākajiem iemesliem, kāpēc aizkrīt ausis. Visbiežāk parādās peldēšanās vai mazgāšanās laikā. Šādā gadījumā ūdens parasti iztek pats vai ar laiku izžūst. Parasti ausī iekļuvušais ūdens nekāda problēmas nesagādā, tomēr ja dažu dienu laikā stāvoklis neuzlabojas, turklāt papildus parādās arī sāpes, noteikti griezieties pie speciālista.

7. Svešķermeņi
Visbiežāk tā atgadās bērniem. Šādā gadījumā noteikti nevajadzētu mēģināt izņemt iestrēgušo priekšmetu patstāvīgi, bet doties pie atbilstoša speciālista. Ausis ir smalks un sarežģīts orgāns, kuru ir viegli sabojāt un iegūt nopietnu traumu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.