Interesanti fakti par migrēnu

Interesanti fakti par migrēnu
Migrēna nav nekas patīkams, un to zina gandrīz ikviens. Tomēr ne visi zinās, cik ļoti nepatīkama tā ir. Uzzini divpadsmit interesantus, baisus un ļoti sāpīgus faktus par migrēnu!

1. Pats senākais zināmais migrēnas pieminējums ir atrodams seno ēģiptiešu Ebersa papirusā, kas savā būtībā ir savdabīga seno ēģiptiešu “medicīnas enciklopēdija”. Tiek uzskatīts, ka šis papirus ir radīts 1500. gadus pirms mūsu ēras.

2. Vārds “migrēna” ir radies no grieķu vārda ἡμικρανία (hemikrania) kas nozīmē: “sāpes vienā galvas pusē”

3. Visbiežāk migrēnas lēkmes laikā sāp tikai viena galvas puse, turklāt migrēnas galvassāpes var pavadīt arī aura, kas ir redzes, dzirdes, taustes, ožas vai garšas halucinācijas.

4. Tiek lēsts, ka aptuveni 15% pasaules iedzīvotāju cieš vai kādā savas dzīves posmā ir cietuši no migrēnas. Turklāt aptuveni puse no cilvēkiem kas cieš no migrēnas par savu slimību nemaz nezina un domā, ka tos nomoka vienkārši spēcīgas galvassāpes.

5. Vidēji migrēnas lēkmes ilgums ir no 15 līdz 24 stundām, un lielākajai daļai slimnieku šādas lēkmes atkārtojas vismaz vienu reizi mēnesī.

6. Sievietes no migrēnas cieš divas reizes biežāk nekā vīrieši. Šāda nevienlīdzība tiek saistīta ar atšķirībām vīriešu un sieviešu hormonālajās sistēmās. Visbiežāk migrēna sākas pubertātes vecumā, sasniedzot savu maksimumu vidējos gados, gados un pēc menopauzes pamazām izzūd.

7. Migrēna ne tikai sagādā fiziskas ciešanas, bet arī nopietni ietekmē dzīves kvalitāti. Migrēna tiek minēta kā trešais biežākais iemesls, kāpēc sievietes nevar atrast darbu. Tāpat nepanesamas galvas sāpes bieži izpaužas kopā ar nelabumu, vemšanu un nespēju panest saules gaismu.

8. Migrēna ietekmē arī personīgās un ģimeniskās attiecības. Kādā migrēnas slimnieku aptaujā 70% respondentu atzinās, ka spētu labāk pildīt savus vecāku pienākumus, ja vien tos nemocītu migrēnas izraisītas galvassāpes. Vēl trešdaļa aptaujāto atzina, ka migrēna ietekmē to seksuālo dzīvi.

9. Migrēnas lēkmes var sākties pēkšņi, turklāt tās var izprovocēt tādi faktori kā stress, spēcīgas smaržas vai pat kāds noteikts ēdiens. Ir zināmi gadījumi, kad migrēnas lēkmes izraisa sarkanvīns, cietie sieri, rieksti un pat rūgtā šokolāde.

10. Nosliece uz migrēnu var tikt mantota. Ja bērna māte cieš no migrēnas, pastāv 60% iespēja, ka ar migrēnu saskarsies arī tās bērns. Ja no migrēnas cieš abi bērna vecāki, tad iespēja, ka arī bērnam būs migrēna pārsniedz 80%.

11. Bieži migrēna iet roku rokā ar depresiju. Dzīve nepārtrauktās jaunas lēkmes gaidās var radīt paaugstinātu trauksmes līmeni, veicināt nervozitāti un patstāvīgi garastāvokli.

12. Tipisks migrēnas slimnieks ir sieviete – perfekcioniste, kurai piemīt paaugstināts atbildības līmenis, šī sieviete daudz strādā, smēķē un cieš no liekā svara.

Kā atšķirt migrēnu no parastām galvas sāpēm

Uzdod sev šādus jautājumus:
Vai pēdējo trīs mēnešu laikā tavas galvassāpes tika pavadītas ar citiem simptomiem?
Vai galvassāpju laikā tev bija slikta dūša vai problēmas ar kuņģi?
Vai tev bija grūti paciest gaismu?
Vai galvassāpes traucēja darbam, miegam vai mācībām un lika tev mainīt tavus plānus?

Ja tu atbildēji pozitīvi vismaz uz diviem, vai pat trīs jautājumiem, tad visticamāk tev ir migrēna.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

9 + 13 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.