Interesanti fakti par naudu

Interesanti fakti par naudu
Dažādas tautas dažādos laikos izmantoja dažādus naudas aizstājējus. Kā nauda tika lietotas visdažādākās lietas un naudas funkciju varēja pildīt, piemēram, gliemežvāki, kakao pupiņas, tabaka, tēja, kaltētas zivis, rīsi, tēja, sāls, lopi un pat akmens diski. Ar laiku cilvēki naudas vietā sāka lietot dažādus metālus, vēlāk no šiem metāliem sāka kalt monētas un vēl pēc kāda laika parādījās arī pirmā papīra nauda.
Naudas vēsture ir aizraujoša un tajā netrūkst daudz interesantu faktu. Piedāvājam jums tikai dažus no šiem faktiem.

Tiek uzskatīts, ka pirmā gliemežvāku nauda parādījās Āfrikā, 75 tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Jāatzīmē, ka gliemežvākus kā naudu ir izmantojušas daudzas tautas un savulaik gliemežvāki tika izmantoti arī Latvijas teritorijā.

Visu ASV apgrozībā esošo banknošu un monētu kopējā vērtība ir 1.5 triljoni dolāru.

60% no visām apgrozībā esošajām ASV dolāru banknotēm atrodas ārpus ASV teritorijas.

Pasaulē pirmā vispārējā apritē esošā papīra nauda parādījās Ķīnā un tas notika ap 960. gadu. Eiropā pirmās papīra banknotes 1660. gadā ieviesa Zviedrijas bankas priekštece. Pēc četriem gadiem bankai gan aptrūkās monētu naudas segšanai un banka savu darbību izbeidz.

Ja ASV viena dolāra banknošu vietā tiktu izlaistas viena dolāra monētas, tas 30 gadu laikā ļautu ietaupīt 4.5 miljardus dolāru.

Ja pasaules bagātākais cilvēks Bils Geits katru dienu iztērētu vienu miljonu dolāru, viņam vajadzētu vairāk nekā 230 gadus, lai iztērētu visu savu naudu.

ASV dolāri ir pasaulē visvairāk viltotā nauda.

ASV uz 94% apgrozībā esošajām banknotēm ir atrodamas fekāliju paliekas.

Pirmās sudraba un zelta monētas parādījās aptuveni VI gadsimtā pirms mūsu ēras.

Pasaules vērtīgākā publiskā apritē esošā banknote ir 10000 ASV dolāru banknote. Šī banknote tika izlaista līdz 1969. gadam, un joprojām apritē ir daži simti šādu banknošu.

Dolāra zīme $ tiek izmantota ne tikai ASV dolāru apzīmēšanai. Tiek uzskatīts, ka šis simbols ir radies no vārda “peso” saīsinājuma un ka tas ir izveidots no burtiem P un S.

Pirmais valdnieks kas uz monētām lika kalt savu portretu bija Aleksandrs Lielais.

Uz eiro banknotēm attēloto vārti, logi un tilti nav reāli objekti, bet gan vienkārši shematiski zīmējumi kas ilustrē dažādus arhitektūras stilus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 + nineteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.