12 iemesli, kāpēc salst rokas un kājas

12 iemesli, kāpēc salst rokas un kājas
Kaut arī daudziem cilvēkiem roku un kāju salšana nešķitīs nekas īpaši nozīmīgs vai vērā ņemams, roku un kāju salšana var liecināt arī par nopietnām veselības problēmām. Piedāvājam 12 galvenos iemeslus, kāpēc salst rokas un kājas.

Mazkustīgs dzīvesveids
Ja cilvēkam fizisko aktivitāšu ir par maz, tā asinsrite palēninās, ekstremitātes tiek sliktāk apgādātas ar asinīm un rezultātā var sākt salt rokas un kājas. Stāvokli sarežģī arī tas, ka sēdošs darbs var pazemināt sirds un sirds asinsvadu sistēmas tonusu. Šī iemesla dēļ cilvēka asinsrite neuzlabojas arī pēc darba dienas beigām.
Ko darīt: strādājot ik pēc katrām 2 vai 3 stundām, veiciet vismaz nelielu vingrošanu. Savukārt no rītiem ir vērts sākt iet kontrastainā dušā. Šāda duša jūs gan norūdīs, gan veicinās sirdsdarbību un palīdzēs stiprināt asinsvadus.

Stress
Stresa laikā organismā paaugstinās adrenalīna līmenis, kas izraisa asinsvadu spazmas. Rezultātā asinsrite tiek traucēta un sāk salt rokas un kājas. Periodiski var parādīties arī drebuļi.

Vitamīnu trūkums
Salšanu var izsaukt arī C, E un P vitamīnu trūkums. Šie vitamīni atbild par tonusa uzturēšanu asinsvados, un to trūkums var novest pie asinsvadu bojājumiem un traucētas asinsrites. Citas šīs problēmas pazīmes ir bieža zilumu parādīšanās, blāva āda un ātra noguršana. Bieži šāda pataloģija attīstās sievietēm, kuras ievēro stingras diētas.
Ko darīt: sākt lietot vitamīnus un bagātināt savu uzturu ar augļiem, dārzeņiem un graudaugiem.

Vairogdziedzera slimības
Vairogdziedzeris ražo hormonus, kas kontrolē cilvēka vielmaiņu un šo hormonu trūkums traucē cilvēka siltuma izstrādi. Šādu problēmu gadījumā cilvēkam sāk salt ekstremitātes, to piemeklē panīkums un nospiestības sajūta. Šādas problēmas papildus signāls ir palēnināta sirdsdarbība un sausa āda.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Dzelzs deficīta anēmija
Dzelzs ir nepieciešama, lai sintezētu hemoglobīnu. Savukārt hemoglobīns ir nepieciešams, lai apgādātu ķermeni ar skābekli. Dzelzs trūkums var traucēt šūnu enerģētiskos procesus un samazināt organisma siltuma izstrādi. Citi šīs slimības simptomi ir bieži reiboņi, galvassāpes, troksnis ausīs un miegainība. Nereti no šo slimības cieš grūtnieces.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Arteriālā hipotensija (pazemināts asinsspiediens)
Kad diastoliskais jeb apakšējais spiediens ir zemāks par 80, asinis plūst pārāk lēnu un no nepietiekamās asins apgādes pirmām kārtām cieš tieši ekstremitātes.
Ko darīt: doties pie ārsta.
Lasi arī rakstu “Kā cīnīties ar zemu asinsspiedienu

Cukura diabēts
Patstāvīga salšana ir arī viens no daudzajiem cukura diabēta simptomiem. Citi klasiski cukura diabēta simptomi paaugstinātas slāpes, bieža urinēšana, ādas nieze un neskaidra redze.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Reino sindroms
Visbiežāk no šīs slimības cieš 30 līdz 40 gadus vecas sievietes. Aukstuma vai emociju ietekmē pirksti iesākumā nobāl un pēc brīža kļūst zilgani. Asinsritei atjaunojoties, pirksti kļūst sārti un piepampst, tie sāp, un tos nepatīkami dursta. Slimības iemesli vēl nav pilnībā izpētīti.
Ko darīt: rūdīties un nodarboties ar sportu. Tiek arī ieteikts dzert vairāk ūdeni, lietot pārtikā jūras produktus un izejot no mājas silti saģērbties.

Veģetatīvā distonija
Šis stāvoklis ir saistīts veģetatīvās nervu sistēmas darbības traucējumiem. Pacienti sūdzas par salšanu, nogurumu, periodiskiem reiboņiem, asinsspiediena svārstībām un citiem simptomiem.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Osteohondroze
Mugurkaula deformāciju rezultātā tiek saspiesti nervi un asinsvadi, kā rezultātā rodas muguras sāpes, reiboņi un tiek traucēta asinsrite. Salst rokas un kājas, periodiski var rasties sajūta, ka ekstremitātes ir atņēmušās. Slimības ielaišana var novest pie mugurkaula trūces un tādēļ ir ļoti svarīgi sākt laicīgi ārstēties.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Ateroskleroze
Uz asinsvadu sieniņām nogulsnējās holesterīns un šādi tiek sašaurināti asinsvadi. Rezultātā tiek apgrūtināta asins piegāde un pasliktinās asinsrite. Cilvēkiem kas cieš no šīs slimības ne tikai salst rokas un kājas, bet arī sāp galva, pasliktinās atmiņa un parādās troksnis ausīs. Slimība rodas no nepareizas ēšanas vai no mazkustīga dzīvesveida.
Ko darīt: doties pie ārsta.

Smēķēšana
Nikotīns veicina kapilāru sašaurināšanos, un šis efekts var saglabāties līdz pat trijām stundām. Šī iemesla dēļ smēķētājiem bieži tiek novērotas problēmas ar asinsriti.
Ko darīt: atmest smēķēšanu.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twenty + 7 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.