Interesanti fakti par muskuļiem

Interesanti fakti par muskuļiem
Muskuļu nozīmi nav iespējams pārvērtēt. Pateicoties muskuļiem, mēs spējam pārvietoties, elpot, un pateicoties muskulim dauzās mūsu sirdis. Ikviena mūsu kustība ir iespējama, tikai pateicoties muskuļiem. Un tieši tāpēc piedāvājam jums šos dažus faktus par muskuļiem!

Cik cilvēkam ir muskuļu?
Visā cilvēka organismā kopā ir no 639 līdz 850 muskuļiem. Vienkāršas pastaigas laikā tiek iesaistīti līdz pat 200 muskuļiem. Muskuļu audi ir ievērojami blīvāki un smagāki nekā tauku audi, un kopā muskuļi sastāda līdz 40% no visas ķermeņa masas.

Muskuļi – rekordisti
Cilvēka pats izturīgākais muskulis ir sirds. Cilvēka visīsākais muskulis atrodas ausī un tā pienākumos ietilpst bungādiņas savilkšana. Šī muskuļa garums tikai nedaudz pārsniedz 1 milimetru. Cilvēka pats ātrākais muskulis atbild par acu mirkšķināšanu. Par to kurš cilvēka muskulis ir visspēcīgākais joprojām nav vienota viedokļa. Bieži par cilvēka spēcīgāko muskuli uzskata mēli, tomēr mēle sastāv no vairākiem muskuļiem. Ļoti spēcīgi ir muskuļi, kas atbild par košļāšanu, ikri un sēžamvietas muskuļi.

Muskuļi ir dažādi
Visi cilvēka muskuļi nav vienādi un arī jātrenē tie ir dažādi, atšķiras ne tikai muskuļi, bet arī muskuļu atjaunošanās laiks. Visātrāk atjaunojas tricepsi, bet vislēnāk – muguras muskuļi. Tas ir jāņem vērā arī trenējoties, un atpūta muskuļiem ir vajadzīga ne mazāk kā slodze, jo muskuļu masa pieaugums notiek, pateicoties superkompensācijas efektam. Pilnīga muskuļu atjaunošanās pēc intensīvas slodzes, notiek tikai pēc 48 stundām.

Muskuļu izturība
Kā jau agrāk tika minēts, cilvēka visizturīgākais muskulis ir sirds. Speciālisti uzskata, ka vidēja sirds spēj izturēt vismaz 100 gadu darbu. Muskuļi sāk nogurt tad, kad tajos sāk beigties glikogēna rezerves, tāpat muskuļu nogurums tiek saistīts arī ar paaugstinātu kalcija daudzumu muskuļos.

Muskuļi un emocijas
Nav noslēpums, ka sejas muskuļu darbība ir tieši saistīta ar cilvēka emocijām. Cilvēka mīmika rodas vēl ilgi pirms tā piedzimšanas. Vēl esot mātes dzemdē bērns jau spēj kustināt sejas muskuļus, smaidīt, pacelt uzacis vai saviebties. Sejas muskuļi sastāda 25% no visu ķermeņa muskuļu skaita. Cilvēkam smaidot, tiek nodarbināti 17 muskuļi, bet izrādot naidu vai raudot – 43 muskuļi. Cilvēkam skūpstoties, tiek nodarbināti no 29 līdz 34 sejas muskuļiem.

Garais plaukstas muskulis
Šis muskulis ir tikai 14% no visiem pasaules iedzīvotājiem. Šī muskuļa sastopamības biežums atšķiras Āfrikas, Āzijas un Amerikas pamatiedzīvotāju vidū. Šis muskulis ir mantojums no mūsu senčiem, un tas atbildēja par nagu izlaišanu kā arī pastiprināja satvērienu lēcienos no koka uz koku. Īpaši nepārdzīvo, ja tev šī muskuļa nav, jo mūsdienās tam nekāda īsta pielietojuma vairs nav.

Muskuļi un runa
Runa ir viena no tām nedaudzajām lietām, kas mūs atšķir no dzīvniekiem, un pateicoties runai, mēs ik dienas trenējam un attīstām vairāk nekā 100 muskuļu. Tie ir dažādi mutes muskuļi, mēles muskuļi, kakla, žokļu, lūpu, krūšu kurvja, diafragmas, preses un sejas muskuļi. Ja šie muskuļi ļoti ilgstoši netiek trenēti, tad ar laiku var tikt zaudēta spēja normāli runāt.

Muskuļi un enerģija
Ikdienā cilvēka muskuļu darbināšanai tiek tērēts aptuveni 18 % no visas cilvēka pamatvielmaiņas enerģijas. Sirds darbināšanai aiziet vēl 10% enerģijas. Pārejā enerģija aiziet smadzeņu, aknu, nieru un citu orgānu darbināšanai.

Muskuļu zudums
Tāpat kā pats cilvēks, arī cilvēka muskuļi nav mūžīgi. Pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas cilvēks pamazām sāk zaudēt muskuļu masu. Gadā šādi var tik zaudēti līdz pāris procentiem no visas muskuļu masas, bet pēc 60 gadu sasniegšanas jau līdz 5% no muskuļus masas. Tādēļ arī brieduma gados treniņi ir vismaz tikpat svarīgi kā jaunībā.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.