15 fakti par televizoriem un televīziju

15 fakti par televizoriem un televīziju
15 interesanti fakti par televizoriem un televīziju. Lasi, būs interesanti!

1. Televīzija radās pateicoties fotoelektriskajam efektam selēnā, kuru 1873. gadā atklāja Villobijs Smits. Un arī Nipkova diska izgudrošana, kuru 1884. gadā izgudroja Pauls Nipkovs. Tieši šis izgudrojums tad arī kļuva par stimulu mehāniskās televīzijas attīstībai, kura bija populāra līdz pat pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem.

2. 1907. gadā Maks Dikmans nodemonstrēja pirmo mehāniskās televīzijas uztvērēju, kura ekrāna izmērs bija 3 x 3 cm. Tomēr pirmā nekustīgā televīzijas attēla pārraide notika tikai 1911. gadā un to paveica Boris Rozings.

3. Pirmā kustīga attēla pārraidīšana, izmantojot mehānisko sistēmu, notika 1923. gadā, un to paveica amerikānis Čārlzs Dženkins. Attēloti gan tika tikai silueti, un attēlam nebija pustoņu. Pirmais cilvēks, kuram izdevās pārraidīt attēlu ar pustoņiem, bija skotu izgudrotājs Džons Breds un tas notika 1926. gadā.

4. 1926. gadā japānis Kendziro Takajnagi pirmoreiz nodemonstrēja nekustīgu attēlu, izmantojot elektronisko televīzijas sistēmu.

5. 1928. gadā ASV sāka darboties pasaulē pirmā televīzijas stacija.

6. Par īstu izrāvienu elektroniskās televīzijas attīstībā kļuva ikonoskopa izgudrošana, kuru 1931. gadā izgudroja Vladimirs Zvorikins. Ikonoskops bija pirmā raidošā elektroniskās televīzijas ierīce. Un 1932. gadā no Empire State Building tika uzstādīts raidītājs un tik uzsāktas pirmās eksperimentālās elektroniskās televīzijas pārraides.

7. Pasaulē pirmā televīzijas reklāma tika demonstrēta 1941. gada 1. jūlijā. Reklāmā tika reklamēta Bulova Watch Company. Reklāma bija 9 sekundes gara un tā izmaksāja tikai 9 ASV dolārus.

8. 1947. gadā visā ASV bija aptuveni 180 tūkstoši televizoru, 1951. gadā to jau bija 10 miljoni.

9. 1953. gadā ASV tika uzsākta krāsaino televīzijas programmu pārraide. Pirmie krāsainie televizori maksāja aptuveni 1000 ASV dolārus un tajā laikā tā bija ievērojama summa. Papildus tam šo televizoru uzturēšana arī bija ļoti dārga, jo tiem bija nepieciešama patstāvīga pieregulēšana. Un tā visa rezultātā pirmie 10 miljoni krāsaino televizoru tika pārdoti tikai uz 1966. gadu.

10. Līdz pat 1956. gadam televīzijas pārraižu ierakstam izmantoja kinoreģistrācijas metodi, kas bija salīdzinoši nekvalitatīva. 1956. gadā kompānija Ampex radīja pirmo videomagnetofonu, kura ieraksta kvalitāte bija piemērota komerciālai lietošanai.

11. Pasaulē lielākā televizora ekrāna diagonāle ir 370 collas jeb gandrīz 9,4 metri. Televizoru izgatavoja uzņēmums Titan Technology, un tā cena ir 1,7 miljoni ASV dolāru.

12. Eksistē šādas televizoru un ne tikai televizoru ekrānu tehnoloģijas: mehāniskais, kineskopa, LCD, Plazmas, lāzera, projekcijas, LED un gaisa – Displair

13. No modernajiem ekrāniem par pašiem neilgmūžīgākajiem tiek uzskatīti plazmas ekrāni. To ekrānu kalpošanas laiks ir ap 300 tūkstošiem stundu. Pēc tam ekrāni sāk izdegt un kļūst bāli. Bet paši ilgmūžīgākie ir lāzera ekrāni – šādi televizori gan ir nedaudz biezāki, tomēr lāzeru kalpošanas laiks ir ļoti ilgs un šie televizori arī patērē mazāk elektroenerģijas.

14. Lielbritānijā katram televizora īpašniekam ir jāmaksā nodoklis. Par iekasēto naudu tiek uzturēts televīzijas kanāls, kurā nav nevienas reklāmas.

15. Pasaulē pēdējais sērijveidā ražotais lampu televizors tika noņemts no ražošanas tikai 1994. gadā. Valsts, kurā tika ražots šis televizors, bija mūsu lielais un agresīvais austrumu kaimiņš – Krievija, bet televizora modelis bija «Рекорд-342»

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + ten =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.