11 soļi, kā atrast savu talantu un īsto dzīves aicinājumu

Kā atrast savu talantu
Vai man ir talants? Kāds ir mans talants? Vai es tiešām nodarbojos ar to, kam es esmu radīts? Šie un citi līdzīgi jautājumi nomoka ļoti daudz cilvēku. Turklāt visdažādāko vecumu cilvēkus. Atlicini nedaudz laika un noskaidro savus talantus un to kas ir tavas dzīves īstais aicinājums!

Solis Nr. 1. Nosauc savu sapni
Pirmais kas tev ir jādara tas ir jāatceras pilnīgi visi savi sapņi. Jāatceras tas, par ko tu sapņoji bērnībā, skolā, pusaudžu gados, universitātē un jau pieauguša cilvēka dzīvē. Viss līdz pat šim brīdim. Pieraksti visu.

Solis Nr. 2. Atdali “iegūt” no “būt”
Sapņi ir uzskaitīti un tagad tie ir jāsadala pēc kategorijām “iegūt” un “būt”.
“Iegūt” kategorijas sapņi ir par to, ko tu esi vēlējies iegūt.
“Būt” kategorijā ir tie sapņi, kuros tu esi vēlējies būt kādā noteiktā lomā.
Tagad pārraksti “būt” kategorijas sapņus atsevišķā sarakstā. Turpmāk izmantosim tikai tos.

Solis Nr. 3. Atrod to, kas tevi uzrunā?
Atceries vai esi kādreiz izjutis īpašas emocijas, kad esi novērojis kā strādā kādas konkrētas profesijas cilvēki? Esi vēlējies būt viņu vietā? Pieraksti.

Solis Nr. 4. Ko tev patika darīt?
Pievieno iepriekšējos soļos iegūtajam sarakstam tās nodarbes, kuras tev sagādāja patīkamas emocijas. Ar ko tev patika nodarboties bērnībā?Pusaudžu gados? Jaunībā? Kādi procesi un nodarbes tev sagādā prieku šobrīd?

Solis Nr. 5. Atmetam visu lieko
Tagad notestē visus pierakstītos sapņus, vai tie tevī izsauc emocionālu atsauksmi. Lai to noskaidrotu, vizualizē katru saraksta punktu, un ieklausies radušajās izjūtās un emocijās. Iejūties lomā, par kuru tu esi sapņojis. Iedomājies, ka šī loma jau ir tava realitāte. Ko tu šajā brīdī dari? Ar ko nodarbojies? Ko tu redzi un ko tu dzirdi? Un protams, arī ko tu šajā brīdī jūti? Tiklīdz esi katrā lomā iejuties, ieklausies savās emocijās un novērtē to stiprumu ar skaitli no 0 līdz 10. Atzīmē.

Solis Nr. 6. Izsvītrojam
Un tagad nesaudzīgi izsvītrojam tos sapņus, kuri ir ieguvuši vismazāko punktu skaitu. Tu izsvītrosi tos potenciālos sapņus, kas nebūt vairs nav tavi sapņi un par kuriem tu vari pavisam mierīgi aizmirst. Šie saraksta punkti tev vairs nav aktuāli.

Solis Nr. 7. Grupēšana
Un tagad tavā priekšā ir pavisam reāls saraksts ar tavām iedzimtajām tieksmēm, kuras ir noformētas kā sapņi. Dotajā brīdī tās ir pavirši samestas vienā lielā kaudzē. Paskaties sarakstā, un pajautā sev kādus no šiem punktiem var sagrupēt. Kuri no šiem punktiem varētu būt savstarpēji saistīti?
Piemēram, ja tavā sarakstā ir punkti: “Gribu ceļot pa dažādām valstīm”, “Gribu kļūt par rakstnieku”, “Gribu iemācīties svešvalodas” tad ir diezgan saprotams, ka vēlēšanās ceļot ir visai labi apvienojama ar vēlēšanos mācīties svešvalodas. Bet vēlēšanās kļūt par rakstnieku var būt saistīta ar ceļojumiem. Rezultātā sanāk, ka visas šīs trīs vēlēšanās lieliski viena otru papildina un ir jāsaliek vienā grupā.

Solis Nr. 8. Piešķiram grupām nosaukumus
Paskatieties uz sagrupētajiem punktiem un piešķiriet katrai grupai savu nosaukumu. Nosaukumam vajadzētu asociēties ar kādu tavu iedzimtu talantu, kurš ir radījis veselu ķēdīti savstarpēji saistītu sapņu. Daži nosaukumu piemēri: “Spēja atrast informāciju un atminēt noslēpumus”, “Spēja palīdzēt cilvēkiem” un tml.

Solis Nr. 9. Meklējam saiti starp dažādām grupām
Mēs jau esam tuvu beigām! Mums vēl tikai ir jāsaprot, kā dažādas grupas ir saistītas. Lai to noskaidrotu, izraksti iegūtās grupas atsevišķā sarakstā. Paskaties uz sarakstu un padomā, kā vienas grupas eksistence atbalsta kādas citas grupas eksistenci. Kā rāda prakse, tad starp grupām vienmēr ir savstarpējas saites.

Solis Nr. 10. Meklējam pielietojumu saviem talantiem
Padomā un pieraksti visas iespējamās tavu talantu realizācijas. Kas tās ir par profesijām vai darbības veidiem? Varbūt šie talanti ir piemēroti uzreiz vairākām profesijām? Īsumā, jo vairāk variantu, jo labāk.

Solis Nr. 11. Izvēlamies galīgo dzīves ceļu
Visi tavu talantu pielietojumi ir jau pierakstīt? Lieliski! Tagad novērtē katru punktu desmit ballu skalā. 10 – ļoti vēlams variants. 0 – maksimāli nevēlams variants.
Kad viss ir pabeigts tu pilnībā būsi noskaidrojis to virzienus, kuriem tiešām ir vērts pievērsties. Šie virzieni atnesīs tev prieku, panākumus un arī ienākumus. Jo tad kad tu noteikti zini, kāds ir tavs talants, viss notiek ar pārliecību un entuziasmu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.