Interesanti fakti par dzintaru

Dzintars

Dzintars ir ne tikai skaists, tas ir arī ļoti sens, un tam ir interesanta vēsture. Lasi 20 faktus par dzintaru!

1. Dzintars ir sacietējuši skuju koku sveķi.

2. Dzintara vecums tiek lēsts no 30 līdz 140 miljoniem gadu. Kamēr lielākā daļa pasaules dzintara ir no 30 līdz 90 miljonus gadu veca.

3. Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka dažādi iekļāvumi kukaiņu, augu vai pat nelielu dzīvnieku veidā ir aptuveni 10% dzintara.

4. Dzintars pirmo reizi ir pieminēt 10 gadsimtā pirms mūsu ēras. Britu muzejā glabājās plāksnīte ar nezināma šumeru dzejnieka vārsmām, kurās tiek pieminēta dzintara meklēšana. Dzintars tiek arī vairākkārtīgi pieminēts sengrieķu Odisejā

5. Tiek uzskatīts, ka pirmie ar dzintaru ir sākuši tirgoties feniķieši. Tie ar dzintaru ir apgādājuši visu Vidusjūras teritoriju un pat seno Irākas teritoriju.

6. Sengrieķu tirgotājs, ceļotājs un ģeogrāfs Pitejs atgriežoties no sava ceļojuma, kurā tas apmeklēja arī Baltijas jūras reģionu, rakstīja, ka šeit mītošie barbari, izmantojot dzintaru, kā kurināmo saviem mājokļiem un ar dzintaru piesūcinot savu kuģu korpusus.

7. Zinātnieki lēš, ka katru gadu no jūras tiek izskalotas no 36 līdz 38 tonnām dzintara.

8. Laikā, kad cilvēki vēl neprata izgatavot pietiekoši dzidru stiklu, brilles un lupas mēdza izgatavot no pulēta dzintara.

9. Senie ēģiptieši izmantoja dzintaru, lai mumificētu savus faraonus.

10. Senie vijoļmeistari Amati un Stradiavari apstrādāja savas vijoles ar dzintara laku.

11. Pats cietākais no visu veidu dzintariem ir zilais dzintars, kuru iegūst Dominikānas Republikā. Šī dzintara apstrāde prasa lielāku pieredzi un tāpēc arī izstrādājumi no šī veida dzintara ir dārgāki nekā izstrādājumi no citiem dzintara veidiem.

12. Zilais dzintars bija arī starp veltēm, ko Kristoferam Kolumbam 1492. gadā dāvināja iezemieši, kad tas izkāpa uz Haiti salas. Tomēr nekādu lielo interesi tas komandas locekļos neizraisīja.

13. Pats slavenākais no cilvēku radītajiem dzintara izstrādājumiem ir Dzintara istaba. Istaba tika izgatavota 1709. gadā priekš Prūsijas karaļa Frīdriha I. Pēc tam istaba tika uzdāvināta Krievijas caram Pēterim I. Istaba tika pazaudēta Otrā pasaules kara laikā, un tā joprojām nav atrasta. 2003. gadā Dzintara istaba tika pilnībā radīta no jauna, un šobrīd atjaunotā dzintara istaba atrodas Pēterburgā, Katrīnas pilī.

14. Dzintara muzeji atrodas vairākās valstīs, šādi muzeji ir Lietuvā, Polijā, Krievijā, Meksikā un Dominikānas Republikā.

15. Degošam dzintaram piemīt spēja paātrināt augļu nogatavošanos.

16. Dažādās pasaules vietās iegūst dažāda vecuma dzintaru. Visvecāko dzintaru iegūst Libānā, tur iegūtā dzintara vecums ir no 130 līdz 135 miljoni gadu. Visjaunāko dzintaru iegūs Dominikā, un šeit iegūtā dzintara vecums ir no 15 līdz 40 miljoni gadu. Baltijā iegūtā dzintara vecums ir aptuveni 44 miljoni gadu.

17. Laulības 34 gadā tiek svinētas dzintara kāzas.

18. Pasaulē lielākais dzintars atrodas Dabas vēstures muzejā Londonā. Šis dzintars sver 15, 25 kilogramus.

19. Vairāk nekā 90% visa pasaules dzintara iegūst Kaļiņingradas apgabalā, Krievijā.

20. Neskatoties uz to ka dzintars tiek uzskatīts par sacietējušiem skuju koku sveķiem, līdz šim nevienā dzintarā nav atrasta neviena skuju koka skuja.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.